°C 6

Laljak: Moje vrijeme polako odlazi, moje metode rada više nisu dovoljne

15.05.2020.

Damir Žbulj

Nogometaši Intera su baš kao i svi ostali prvoligaši, krenuli s pripremama za nastavak sezone. Zaprešićka momčad je u nezavidnoj situaciji i u posljednjih deset kola čeka ju grčevita borba za opstanak.

"Nedavno sam se našalio da smo mi stalno u krizi i problemima, bez obzira na ovu svjetsku pandemiju. Međutim, borimo se, veseli smo što će se nastaviti natjecanje, što nam otvaraju nove perspektive," rekao je direktor kluba Branko Laljak za kamere HNTV-a, koje su uživo prenosile ovotjedni zajednički trening seniorske momčadi.

"Napravili smo uštede na svim razinama, smanjili smo proračun za dvije trećine. Ali i tu jednu trećinu je teško naći. Podmirili smo troškove za prošlu godinu, neke obveze smo prolongirali i ono što je najvažnije dobili smo licenciju za novu sezonu. Pretpostavka je to za opstanak, ali i boljitak kluba u budućnosti. U ovih deset kola čeka nas grčevita borba za opstanak, ali tu sam najveći optimist i siguran sam da ćemo to riješiti."

Laljak se još jednom osvrnuo na priče o svom poslovnom partneru...

"Velibor Kvrgić je dugogodišnji sportski partner NK Inter-Zaprešić, koji je dovodio i odvodio igrače iz našeg kluba, koji je prodavao igrače i koji je u puno navrata i posuđivao novac kako bi ovaj klub opstao. Tako je bilo i ovaj put. Kroz pozajmice njegovim posredstvom smo uspjeli riješiti plaćanja za 2019. godinu."

"Dogovorili smo da oni imaju utjecaja na sportsku politiku kluba, a rezultat je bio takav da smo se morali zahvaliti gospodinu Petroviću. Ovako smo u grčevitoj borbi za opstanak, angažirali smo iskusnog trenera Ivkovića, koji svojom kvalitetom, karizmom i znanje će nam pomoći da ostanemo prvoligaši."

Financijski problemi nisu od jučer i u budućnosti će trebati promijeniti model poslovanja.

"Naš klub je u teškoj financijskoj situaciji, ali će izgurati ovu sezonu. Isplaćivat ćemo jednu trećinu ugovorenih obveza, u skladu sa sporazumima s igračima. Ako osiguramo ostanak mi ćemo lakše nego prošle sezone ostvariti financijski proračun. Troškove smo srezali na jednu trećinu i planiramo to zadržati i iduću sezonu, uz prihod fonda solidarnosti Uefe zbog Dinamovog igranja u Ligi prvaka te nadamo se pojačanim sredstvima od televizijskih prava."

"Nadamo se i oporavku nogometnog tržišta i da ćemo u ljetnom i idućem zimskom prijelaznom roku ostvariti i poneki transfer," nada se Laljak.

Praktički svi igrači su ponovno na okupu, ali nema Serdera Serderova, ponajboljeg ofenzivca Intera, koji je 'zapeo' u Rusiji i teško da će doći u Hrvatsku i sudjelovati u HNL-u. ima obitelj, troje male djece i nema neku mogućnost dolaska. Bit će to veliki hendikep za novog trenera Tomislava Ivkovića.

"Sve se promijenilo - dugo godina ćemo se prilagođavati novim okolnostima. Ništa nije sigurno."

Laljak otvoreno traži nove ulagače...

"Ovaj klub mora naći partnera, mora naći ulagača, moramo ga privatizirati i to je jedini način da ostanemo na mapi Prve HNL."

"Teško da može preživjeti kako je to bilo prošlih godina, moje vrijeme polako odlazi. Moje metode rada više nisu dovoljne."

Čelni čovjek Intera nije zadovoljan odlukom HNS-a o nastavku prvoligaškog, a završetku drugoligaškog natjecanja.

"Mislim da je moglo biti bolje rješenje da smo za iduću sezonu organizirali Ligu 12, da priključimo dva drugoligaša. Na taj način bismo sačuvali Inter, Varaždin ili Istru, koji će u slučaju ispadanja u ovim vremenima biti u izuzetno teškoj situaciji za opstanak kluba. Govorim to u interesu hrvatskog nogometa, a ne iz pozicije svog kluba."

"Siguran sam da zadnji nebumo završili," poručio je u svom stilu za kraj.

Interovce na početku nastavka natjecanja, 6. lipnja, očekuje gostovanje u Splitu kod Hajduka, a nakon toga na stadion 'Ivan Laljak Ivić' dolazi Gorica.