°C 5

Inter ipak dobio licencu, sad još 'samo' treba na travnjaku izboriti prvoligaški spas

17.06.2020.

Damir Žbulj

NK Inter-Zaprešić ipak je dobio licencu za nastup u HT Prvoj ligi, kao i u Drugoj HNL. U žalbenom postupku Komisija za licenciranje HNS-a prihvatila je sve prigovore pa će Inter, ako to izbori na travnjaku, može zadržati prvoligaški status.

U ovom trenutku Žuti su na posljednjem mjestu ljestvice HT Prve lige s četiri boda zaostatka za Varaždinom i pet za Istrom 1961 pa je izglednije kako će iduće sezone završiti u društvu drugoligaša.

Prvoligašku licencu na kraju je dobilo 12 klubova - Dinamo, Hajduk, Istra, Lokomotiva, Osijek, Rijeka, Slaven, Šibenik i Varaždin, Inter i Orijent 1919 i HNK Gorica, koja je u prvostupanjskom postupku dobio i UEFA licencu za međunarodna natjecanja.

Licence za Drugu HNL dobilo je ukupno 25 klubova.

Uvjet za licencu je da klub - tražitelj licence ispunjava kriterije koji nose oznaku 'A' iz pet skupina kriterija, a to su: 'sportski', 'infrastrukturni', 'administracija i stručno osoblje', 'pravni' i 'financijski'.

"U narednom razdoblju, Odjel za licenciranje klubova HNS-a pripremit će detaljne analize mjerljivih podataka prikupljenih tijekom prethodnih postupaka licenciranja, da bi se na svim razinama odlučivanja ocijenilo koje bi još mjere bilo potrebno uvesti i provoditi kako bi rezultati bili još kvalitetniji, ne samo na razini organiziranosti i stabilnosti klubova, već i organiziranosti i učinkovitosti Davatelja licence.

Hrvatski nogometni savez, odnosno Odjel i tijela za licenciranje nastavit će dosljedno provoditi sustav licenciranja u suradnji s klubovima u cilju ostvarenja općih načela i ciljeva licenciranja, te koristi i ovu prigodu zahvaliti klubovima, njihovim upravama i administracijama na sveukupnoj suradnji, drugim tijelima Saveza, kao i državnim tijelima na suradnji i potpori," poruka je Odjela za licenciranje klubova HNS-a, Komisije za licenciranje i Žalbenog tijela za licenciranje HNS-a.

U posljednjem kolu Inter je u velikom derbiju začelja izgubio u Puli, u subotu na stadion Ivan Laljak - Ivić dolazi Osijek, a nakon toga je na rasporedu ključno gostovanje kod Varaždina, kojeg s klupe vodi bivši trener Žutih Samir Toplak.

HT Prva liga:
1. Dinamo 28 +41 68
2. Rijeka 29 +13 52
3. Hajduk 29 +19 51
4. Lokomotiva 29 +13 50
5. Osijek 28 +14 46
6. Gorica 28 -5 39
7. Slaven Belupo 28 -20 28
8. Istra 1961 29 -22 22
9. Varaždin 29 -24 21
10. Inter-Zaprešić 29 -29 17