°C 6

Damir Martin otputovao na Olimpijske igre: Odradio sam besprijekorne pripreme, u Tokio idem stvarno optimističan!

12.07.2021.

Damir Žbulj

Damir Martin, rođeni Vukovarac, ali već nekoliko godina ponosni stanovnik Velike Gorice, obavio je posljednje pripreme za skorašnje Olimpijske igre u Tokiju.

Hrvatskim olimpijkama i olimpijcima u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin priređen je svečani ispraćaj, a svi se punog srca nadamo kako će se vratiti sa što boljim rezultatima i svakako nekom medaljom oko vrata.

Damir jako dobro zna kakav je to osjećaj, jer je u Rio de Janeiru, u epskoj utrci samaca, osvojio srebro. U nevjerojatnom foto-finišu Novozelanđanin Mahé Drysdale osvojio je zlato, iako je vrijeme koje su obojica prošli stazu bilo 6:41.34. Ostat će ta veslačka utrka upisana u povijesti Olimpijskih igara kao najizjednačenija ikada...

"Puno toga se događalo u ovih proteklih pet godina. Bilo je puno rada, ali i nesretnih ozljeda, međutim, mogu reći da sam prvi puta odradio besprijekorne pripreme," rekao je Martin na ispraćaju i dodao:

"U proteklih mjesec dana nisam imao propuštenog treninga i u Tokio stvarno idem optimističan!"

"Kako se kaže, spreman sam onda kad spreman trebam biti!"

Zajedno s Martinom i Valentom Sinkovićem i Davidom Šainom osvojio je i srebrno odličje na Igrama u Londonu 2012. godine!

"Veselim se svemu što me čeka. Teško je bilo što predvidjeti, ali mogu reći samo da sam brži nego što sam bio na zadnjoj regati."

Nažalost, u Tokiju ipak neće biti navijača, a i pravila vezena uz koronavirus i dalje su u Japanu posebno stroga. Olimpijci neće moći napuštati svoj smještaj i neće biti druženja s ostalim sportašicama i sportašima.

"Treninzi i rad su me motivirali za daljnji napredak, a mislim da će mi sve ove novonastale okolnosti u kojima će se igre održati pridonijeti koncentraciji i da damo svoj maksimum."

Neće nam biti teško ostati budan i pratiti nastupe hrvatskih predstavnica i predstavnika u Tokiju, a pogotovo Damira Martina.

"Utrke će biti u noćnim satima po hrvatskom vremenu, u dva, u pet ujutro. Ali to je zato da ne gledate po vrućini. Neka malo duža večera i evo utrke," u dobrom raspoloženju je zaključio Damir, višestruki svjetski i europski prvak.

Prva kvalifikacijska utrka na rasporedu je u petak 23. srpnja a četvrtfinala su u ponedjeljak (26. srpnja), polufinala u srijedu (28. srpnja), a veliko finale i borba za medalje je u petak 30. srpnja. 

U ponedjeljak su prema Tokiju otputovali još i Valent i Martin Sinković (veslanje), Šime i Mihovil Fantela te Elena Vorobeva (jedrenje), Barbara Matić, Karla Prodan i Ivana Maranić (judo), Toni Kanaet, Matea Jelić, Ivan Šapina, Kristina Tomić (taekwondo).

Ispraćaju su nazočili i drugi olimpijci, koji putuju idućih dana, poput karataša Ivana Kvesića ili strijelaca Josipa Glasnovića i Petra Gorše. S njima u društvu bili su i njihovi treneri te članovi Misije HOO-a. U jutarnjim satima za Tokio su otputovali jedriličar Tonči Stipanović i trener Jozo Jakelić.

"Ipak će biti Olimpijske igre, neobične i izazovne, ali prošli smo i gore stvari pa ćemo se i sada snaći. Budite spremni na drugačije Igre, bez druženja i gledatelja na tribinama, bez doticaja s medijima kako je bilo na prethodnima. Uživajte u Igrama kakve jesu, one su produkt vremena u kojem živimo," istaknuo je čelnik HOO-a Zlatko Mateša.

Na kraju druženja još jedna tradicionalna gesta. Nakon što je ambasadorica HOO-ove kampanje 'Prema suncu', brončana sa Svjetskog prvenstva u taekwondou, Kristina Tomić, pročitala Deklaraciju o fair playu, po završetku svečanosti potpisali su je svi nazočni sportaši i sportašice.