°C 12

Gradonačelnik Zeline pod imenom Grada reklamira svoju izbornu listu!

03.07.2020.

Maja Peranić

Izbori su pred vratima, političari iskaču iz pašteta, služe se različitim kanalima kojih je u današnje digitalno doba doista mnogo, kako bi došli birača i njihovih glasova. Društvena mreža Facebook puna je plaćenih oglasa kandidata i stranaka, a na vrlo neprimjeren način njome se poslužio i gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec.

Od brojnih načina na koje je svoju kampanju mogao voditi, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline odlučio je objavljivati stranački sadržaj pod imenom Grada. Naime, na Facebook stranici naziva Sveti Ivan Zelina na kojoj se inače objavljuju događanja i informacije vezane za grad i njegove stanovnike, osvanuli su izborni plakat, spot i drugi sadržaji kroz koje gradonačelnik Hrvoje Košćec poziva građane da glasaju za njega i njegovu listu koja je također objavljena na stranici.

U objavljivanju političkog sadržaja ništa ne bi bilo sporno da je objavljen pod imenom i prezimenom Hrvoja Košćeca, no to ovdje nije slučaj. Iako možda i sam vodi spomenutu Facebook stranicu ili je njezin administrator, ona je u javnosti percipirana kao službena stranica Grada Svetog Ivana Zeline i kao takva, trebala bi služiti isključivo informiranju građana o za njih bitnim pitanjima u koje ne spada sadržaj političke samopromocije u doba izborne kampanje.

Što o ovom slučaju misli, upitali smo GONG iz kojeg su osudili takvo ponašanje zelinskog gradonačelnika:

-Slučaj korištenja Facebook stranice Grada za promociju jednog kandidata tipičan je primjer "sive zone" zloupotrebe javnih resursa. Zloupotreba javnih resursa jedan je od slabije reguliranih aspekata izbornog procesa u Hrvatskoj. Radi se o nizu aktivnosti kojima je zajednički cilj steći neravnopravnu prednost pred drugim izbornim sudionicima, pritom često koristeći javne resurse. I dok su kod financiranja političkih stranaka i izborne promidžbe postignuta određena zakonska i provedbena unapređenja, neadekvatni pravni okvir i praksa (ne)izricanja sankcija, otvaraju širom vrata za različita tumačenja i zloupotrebu javnih resursa. Još jednom pozivamo sve kandidatkinje i kandidate da pokažu veći stupanj odgovornosti prema javnim resursima tijekom izbornog perioda.

O ovom slučaju upit smo poslali i Državnom izbornom povjerenstvu te Etičkom povjerenstvu čiji odgovor čekamo.