°C 21

Gorica: Gradsko vijeće izglasalo povećanje komunalne naknade

29.11.2018.

Ivana Ćurić

Gradsko vijeće Grada Velike Gorice jučer je izglasalo povećanje komunalne naknade sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu te će ona sada biti 50 % veća od dosadašnje, a najviše će se odraziti na građane u I. komunalnoj zoni.

Predložena je nova vrijednost boda za izračunavanje naknade i ona iznosi 7,6 kn po kvadratnom metru stambenog prostora. Pročelnik Dubravko Katulić izložio je kako se do sada za objekte površine oko 100 kvadrata u I. zoni komunalna naknada plaćala u iznosu 41,33 kune, a nova cijena bit će 63 kune, dok će, primjerice u II. zoni umjesto 33 kune nova cijena biti 50 kuna.

Kako bi se usporedila naknada u Gorici s drugim gradovima dodao je kako ona u Zaprešiću iznosi 7,2, zatim u Zadru 7,68 kn, u Osijeku je preko 7,80 kuna, u Karlovcu 8,4 kune, dok je u Rijeci cijena 15 kuna po kvadratnom metru.

-Iznos smo morali korigirati, sukladno zakonu, ali i sve bržoj i većoj izgradnji nove infrastrukture, što javne rasvjete što zelenih površina. I na Gradskom vijeću je bilo primjedbi da održavanje može bolje, naročito su bile primjedbe zašto su samo dvije košnje godišnje, nadamo se da ćemo povećanjem boda i naknade donekle riješiti dio problema koje smo imali-rekao je pročelnik Dubravko Katulić nakon čega je uslijedila poduža rasprava o novoj visini komunalne naknade.SDP: Ako smo uređen grad, cijena naknade mora biti niža

Raspravu je otvorio potpredsjednik Gradskog vijeća Damir Šimunić (SDP).

-Koliko sam izračunao to je povećanje veće od 50 posto. Puno puta smo čuli kako je Gorica uređen grad po komunalnoj infrastrukturi, to su bile riječi iz pozicije, ali ako ste nas uvjeravali da smo uređen grad, onda cijena komunalne naknade mora biti niža, a ne da se povećava za 50%. U izvršenju proračuna hvalite se kako se blagajna puni i ima viška sredstava, a iz ovog proizlazi građani moraju sve više izdvajati, kako će se to odraziti na standard građana posebno onih koji su u lošijim situacijama, kako će utjecati na obrtnike, ovo je vrijeme za rasterećenje građana-rekao je Damir Šimunić (SDP) dodavši kako njegov Klub vijećnika neće podržati ovu odluku, a nije ju podržao ni gorički MOST.

-U vrijeme kada treba biti što konkurentniji na tržištu i privući investitore mi dižemo komunalnu naknadu, izgovaramo se da je ovo niža naknada nego u drugim gradovima, ali moramo se razlikovati nečime što će ih privući. Uz to, umjesto da razmišljamo kako pomoći mladima, gradimo POS-ove stanove, potičemo ih da ostanu ovdje, potaknemo obrtnike, mi im stavljamo dodatna opterećenja. Da smo bolje planirali ne bismo gubili pola milijuna kuna mjesečno, ovisno kako završi presuda sa Strabagom...stvar je samog planiranja i obavljanja dokumentacije. MOST ne može podržati ovu odluku-poručio je s govornice Marko Šimac.HDZ: Naknada se nije mijenjala od 2001. godine


U ime Kluba zastupnika HDZ-a obratio se vijećnik Darko Bekić istaknuvši kako se puno očekuje od Grada, da javne površine budu uređene "tip-top", a sve to košta i komunalna naknada nije se mijenjala 17 godina.

- Nije ovdje stvar lošeg proračunskog planiranja već je to realnost, a to je da Grad Velika Gorica od 2001. nije mijenjao komunalnu naknadu, punih 18 godina. Stvari su se u to vrijeme drastično promijenile, teško je uspoređivati 2001. i grad danas. Znamo što se napravilo i što će se napraviti. Plaćali smo 4,9 kn po kvadratu u usporedbi sa spomenutim gradovima i nerealno je ostati na tom dok ti gradovi imaju naknade iznad 7 kn, Rijeka čak 15 kn. Tektonski poremećaji su se dogodili u građevini, to se odrazilo i na aglomeraciju i ova korekcija je nužna-kazao je vijećnik Bekić.

- Prošećite od tržnice do kina i počnite zbrajati prazne lokale, većina ste u Vijeću i znamo da ćete izglasati ovo povećanje, i kad izglasate pitat ćemo vas kada će naše ruralne ceste doći na red, pitat ćemo za svaku naknadu, svaki most, svaku cestu koju čekamo već 10 godina-odgovorio je Bekiću vijećnik MOST-a Marko Šimac. Na to je Bekić poručio da "trend praznih lokala" nije samo u Gorici, već i u centru Zagreba, a da je i s povećanjem komunalna naknada u Gorice i dalje jedna od nižih.GLAS: Gorica nije samo I. komunalna zona

Kako su vijećnici HDZ-a tijekom Vijeća za govornicu izlazili s natpisom "Živim u Velikoj Gorici" spočitavajući boravište u Zagrebu vijećniku MOST-a na to se tijekom rasprave o naknadi osvrnuo vijećnik GLAS-a Pero Josipović.

-Primijetio sam da izlazite s plakatom "Živim u Velikoj Gorici". Sugerirao bih gradonačelniku da to ponese u Sabor i stavi na klupu da ga upoznaju drugi saborski zastupnici. Ja ne živim u Gorici, živim u Starom Čiču već 10 godina i svake godine je Mjesni odbor slao prijedlog projekata u Grad, ništa od svega tih godina nije stavljeno u proračun, i takvih je još 50 naselja. Gorica nije samo prva zona, nije samo Ledana i Muzej, jer smo čuli da ćemo dugotrajno osigurati dobar posao kod Ledane. Nije se dizala naknada do sada, ali smo svjedoci kako smo 10 godina zapuštali infrastrukturu i odredili druge prioritete. Čekamo biciklističku od Gorice do Starog Čiča, a već osam godina se radi projektna dokumentacija. Ne možemo napraviti ni do groblja stazu gdje sugrađani idu svojim pokojnima i riskiraju život-rekao je vijećnik Josipović.

Živi zid: To je naknada za uhljebe

Vijećnik Živog zida Zvonimir Stjepić mišljenja je kako bi naknada mogla biti manja, čak 3 kune a ne 7,5 kn po kvadratnom metru.

-Zakon kaže da se mora donijeti odluku, a ne da mora biti poskupljenje, znači može ostati ista, ali da se donese odluka na godišnjoj razini. Iskoristili ste zakon da bi postigli poskupljenje. Ovu naknadu bih radije nazvao naknadom za uhljebe nego komunalnom naknadom-kazao je Stjepić.

-Koji investitori će htjeti doći ovdje ako raste komunalna naknada, a da ne govorim o stanovnicima kojima će to povećanje teško pasti-poručila je vijećnica MOST-a Karmen Rak.-Za prosječnu kuću u petoj zoni to je povećanje oko 4,40 kuna, i ne smatram da je to povijesni udar na budžete mojih sugrađana-rekao je vijećnik HDZ-a Josip Jerleković koji je inače iz Kozjače. Na to se osvrnuo potpredsjednik Gradskog vijeća Damir Šimunić (SDP):

-Na vaš koeficijent je 0,20 i vi nećete osjetiti, ali u prvoj zoni živi oko 15-20 tisuća ljudi, tko je do sada plaćao 1000 kn, on će plaćati 1500, hajdemo na taj način razmišljati. Nije samo do pete zone, što je s obrtnicima koji su u Gorici i do sada su plaćali po 10 tisuća kuna, a sada će plaćati 15.000 kuna-poručio je Šimunić.

Na kraju rasprave većina u Gradskom vijeću izglasala je povećanje komunalne naknade unatoč primjedbama iz opozicije, a računi građanima s povećanom naknadom stižu u 2019. godini jer od 1. siječnja ova odluka stupa na snagu.