°C 20

Jelena Buchberger prvakinja Hrvatske i četvrti put u nizu, nove medalje za medalje za gorički badminton osvajali i njena sestra Lucija, Filip Jagar i Filip Antunović

07.02.2024.

Damir Žbulj

Najbolja sportašica Velike Gorice, Jelena Buchberger, obranila je u Donjoj Stubici naslov seniorske prvakinje Hrvatske u badmintonu i tu je prestižnu titulu osvojila i četvrti put u nizu, iako još nije napunila 18 godina.

Jelena je u četvrtfinalu bila uvjerljiva, ali je i u polufinalu i u finalu morala igrati tri gema. U poluzavršnici je eliminirala Barbaru Janičić (21:13, 15:21, 21:12), dok se u borbi za zlato protiv Lune Šaban čak i našla u zaostatku, ali je uspjela preokretom doći do novog slavlja, rezultatom 17:21, 21:13 i 21:15. Bronce su pripale Ani Pranić i Barbari Janičić (BK Dubrovnik).


Badminton klub Velika Gorica osvojio je još medalja, jer su Jelena i njena starija sestra Lucija Buchberger uspjele doći do brončanog odličja u ženskim parovima, dok su Jelena i Filip Jagar broncu oko vrata stavili i u mješovitim parovima.

Malo je nedostajalo da Filip i Jelena izbore finale, poraženi su u tri napeta gema od budućih prvaka, Katarine Galenić i Filipa Špoljarca (21:14, 14:21, 19:21).

Jelena i Lucija su također poluzavršnicu ženskih parova izgubile od budućih prvakinja, Katarine Galenić i Lune Šaban, također u tri dramatična gema (21:13, 11:21, 17:21).

Filip Jagar iz BK Velika Gorica je osvojio brončanu medalju i u pojedinačnoj konkurenciji, u polufinalu je poražen od branitelja naslova Filipa Špoljarca, dok je novi prvak Hrvatske postao Indonežanin Aria Dinata.

U konkurenciji muških parova Jagar i njegov klupski kolega Filip Antunović osvojili su još jednu broncu, nakon poraza u polufinalu od kombinacije Špoljarec/Uglešić. Naslov su obranili Igor Čimbur i Zvonimir Hoelbling, svi iz BK Medvedgrad, a to im je bio 11. titula prvaka Hrvatska.

Prvenstvo Hrvatske bilo je popraćeno i prijenosom uživo putem livestreama, a domaćini su bili BK Ikar i Hrvatski badmintonski savez, uz pomoć BK Flex.

"Udružili su snage i napravili sve kako bi igračima omogućili najbolje moguće iskustvo na turniru te su u tome i uspjeli i ovo je bilo najbolje do sada organizirano seniorsko prvenstvo Hrvatske," bila je poruka za kraj natjecanja u Donjoj Stubici.

Jelena Buchberger je kraj siječnja provela na dalekom Islandu, gdje je, još uvijek kao juniorka, nastupila u seniorskoj konkurenciji jakog međunarodnog turnira. U Reykjaviku na Iceland Internationalu poražena je u pojedinačnoj konkurenciji u kvalifikacijama, dok je u ženskim parovima zaustavljena u drugom kolu.

Jelena je igrala u kombinaciji s Lunom Šaban, a zaustavila ih je danska kombinacija Moesgaard/Mouritsen. U mješovitim parovima s Rokom Pipunićem je bila blizu pobjede u prvom kolu, protiv švedsko-kanadske kombinacije Chan/Watson. Roko i Jelena dobili su prvi gem, a u drugom su kod 20:19 imali meč loptu, ali nisu na kraju uspjeli slaviti.

Bilo je ovo jedno dragocjeno iskustvo, a kako nam je Jelena u nedavnom opširnom razgovoru i najavila, ove godine će se više posvetiti seniorskim turnirima, kako bi probala skupiti što više bodova na svjetskoj ljestvici najboljih badmintonašica.