°C 20

Zelina: Braća Pavletić predstavili skulpturu "Brentar"

30.04.2018.

Redakcija

U Svetom Ivanu Zelini, na središnjem zelinskom trgu predstavljen je rad braće Pavletić iz Udruge Arteco skulptura Brentar.

„Brentar“ je zamišljen kao dodatna umjetnička vrijednost Izložbi vina kontinentalne Hrvatske, koja ove godine doživljava jubilarno, pedeseto izdanje.

Impozantne visine, od gotovo četiri metra, u potpunosti je obložen drvom vinove loze koja je, uz drvo masline, osnovni gradivni element u umjetničkom radu Pavletićevih.

- „Brentar“ na idealan način simbolizira stoljetnu vinogradarsku kulturu zelinskog seljaka, težaka koji trpi pod teškim teretom brente polako se uspinjući svojim vinogradom, s mišlju na trenutak kada će se težak rad pretvoriti u radost ispijanja osvježavajuće vinske kapljice u svojoj klijeti – kazao je gradonačelnik.

Udruga „Arteco“ osnovana je upravo u Zelini, trojica braće živjeli su u središtu grada pet godina, sve do 2013., kada su odlučili vratiti se kući, u Lužane kod Slavonskog Broda, gdje i danas stvaraju svoja autentična umjetnička djela, već prilično poznata i u nacionalnim okvirima.

Skulptura će do daljnjega krasiti predio perivoja na središnjem gradskom trgu.

(Foto: Grad Sveti Ivan Zelina)