°C 25

Noć muzeja u Zagrebačkoj županiji pružit će uglavnom online program

28.01.2021.

Maja Peranić

Budući da je u muzejima i galerijama, sukladno epidemiološkim preporukama, ograničen istovremeni boravak posjetitelja u njima – povodom šesnaeste po redu Noći muzeja mnogi od njih će širom otvoriti svoja vrata za online razgledavanje.

Ovogodišnja Noć muzeja na temu „Zadaće muzeja u uvjetima kriza“ održat će se u petak, 29. siječnja 2021. godine od 18 do 23 sata, a postave čak 171. institucije moći će se razgledati i na digitalnoj platformi www.nocmuzeja.hr te web-stranicama, društvenim mrežama i online aplikacijama samih ustanova. Neke od ustanova osigurale su i obilazak svojih postava uz strogo poštivanje epidemioloških mjera, a ulaz je besplatan.

Ove godine na Noći muzeja sudjeluje 171. muzejska, baštinska, odnosno obrazovna institucija, a najatraktivnije virtualne programe i sadržaje u hrvatskim i nekim inozemnim muzejima predstavit će i Hrvatska radiotelevizija u svom posebnom programu.

U nastavku donosimo dio digitalnog muzejskog programa na području Zagrebačke županije.

U Zelini "slave" Beethovenov 250. rođendan

Muzej Sveti Ivan Zelina je za posjetitelje pripremio dvije izložbe: „Beethovene, sretan ti 250. rođendan!“ i „Bajka o Orašaru“. Na njihovoj web-stranici će biti prikazivani digitalni sadržaji u produkciji muzeja, dok će Galerija Sveti Ivan Zelina omogućiti online katalog umjetnika iz smjera INFRAREDART-a.

"Prošećite" kroz prošlost Velike Gorice

Muzej Turopolja nudi digitalnu izložbu starih vizura grada Velike Gorice pod nazivom „JUČER – DANAS – SUTRA“ koja će se osim online moći razgledati i na info kiosku koji je smješten ispred same zgrade muzeja, dok je dugoselsko Pučko otvoreno učilište pripremilo virtualnu izložbu 20 umjetničkih djela dvadeset autora nastalih na 20. susretima likovnih umjetnika 2020. godine.

Bogat digitalni program pripremio je i Muzej Brdovca, a koji uključuje virtualnu izložbu, virtualnu radionicu, prelistavanje digitalnog vodiča kroz zbirke na web-stranici i online kviz na temu kulturne baštine brdovečkog kraja.

Osim online razgledavanja, neki muzeji nude i vođene obilaske i programe, uz strogo poštivanje epidemioloških mjera.

Tako će se, primjerice, u Galeriji Galženica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica otvoriti skupna izložba naziva „Nova normalnost: prostori svakodnevnice“. Izložba prikazuje šest serija radova domaćih autora na temu utjecaja pandemije koronavirusa i recentnih potresa na društvo i svakodnevni život, a izložba se može razgledati do 19. ožujka 2021.

U Samoboru izložba i predstava pod mjerama

Osim stalnog postava donacije umjetnina Zlatka Price gradu Samoboru, u Maloj dvorani Galerije Prica Pučkog otvorenog učilišta Samobor moći će se razgledati izložba Silvestra Kolbasa „FOTOKEMIKA“. Izložba je otvorena do 28. veljače 2021., a ulaz besplatan. Također u Galeriji Prica u petak 29. siječnja s početkom u 19 sati Teatar EXIT održat će predstavu „Izložak br. 49“. Karte za predstavu se naplaćuju, a više o tome saznajte ovdje. U Samoborskom muzeju organizirana su razgledavanja uz stručna vodstva, kao i prikazivanje digitalnog sadržaja online.

Na katu Muzeja Turopolja posjetitelji će moći razgledati stalni postav koji prezentira četiri zbirke: etnografsku, povijesnu, arheološku i likovnu zbirku, ali i sudjelovati u interaktivnoj prezentaciji „Ulicama moga grada“, dok će Gradski muzej Jastrebarsko predstaviti, u znak zahvale donatorima, predmete koji su im nesebično darovani u protekloj godini.

Za više informacija o programima, izložbama, satnici i drugim sadržajima ovogodišnje Noći muzeja u Zagrebačkoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj kliknite na www.nocmuzeja.hr.

(Zagrebačka županija)