°C 28

Samobor: Od virtualnog muzeja do podzemlja

04.02.2019.

Redakcija

U večernjim satima subote, 1. veljače, muzeji i brojne druge ustanove koje se bave kulturom i/ili obrazovanjem otvorile su svoja vrata, jer diljem Hrvatske održavala se 14. Noć muzeja. U središtu pozornosti ove su godine bile inovacije i digitalna budućnost pa su se svi potrudili posjetiteljima pokazati što sve nose i kako funkcioniraju tehnologije budućnosti.

Bilo je tako i u Samoboru, u kojem je Noć muzeja počela animiranim filmom Luka i čarobni muzej, u predvorju kina uz posebne naprave/naočale moglo se, zahvaljujući 3D VR tehnici, šetati čuvenim pariškim Louvreom, a u Maloj dvorani Galerije Prica otvorena je čudesna izložba umjetnice Ane Sladetić naziva "Čisto i krivo."

Naime, radi se o prelijepim, toplim, ali skrivenim akvarelima, koje posjetitelji otkrivaju svojim dodirom i toplinom. Ova, u svijetu višestruko nagrađivana, izložba je, inače, bila dio njezinog doktorskog rada. Anine radove, koje su Samoborci s veseljem dirali i otkrivali, predstavila je dr.sc. Antonia Došen, a izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

I dok su mali i veliki zdušno grijali ruke i "tackali" po Aninim slikama, u Galeriji Prica, uz stalni postav, bili su izloženi i plakati s Pricinih izložbi, održavale su se likovne radionice za djecu pod vodstvom vrsnih likovnih pedagoga, a za glazbeni program bio je zadužen mladi gitarist Marko Vucković.

Samoborski muzej se pak izložbom starih pisama i razglednica iz vlastitog fundusa i predavanjem kustosice Gordane Remussini prisjetio povijesti komunikacije, uz koje su održane i radionice pod vodstvom Ivana Tibora Grujića na kojima su svi zainteresirani mogli naučiti kako su se nekada pisale svima drage razglednice. A da ne bi ostali u dalekoj povijesti, djelatnici Samoborskog muzeja, u suradnji s učenicima Srednje strukovne škole pobrinuli se prikazati i blisku budućnost, a nekima je to već i sadašnjost, predstavivši znatiželjnicima mogućnosti i rad 3D printera, isprintavši na kraju i logo Noći muzeja.

Centar za mlade Bunker ugostio je, posve prirodno, one koji vole zatvorene i skučene prostore – samoborske speleologe. Uz izložbu prekrasnih fotografija članova Hrvatskog speleološkog saveza o vodama podzemlja, uključujući i samoborsko, te uz predstavljenu opremu i zanimljive "sitnice" bez kojih je put u podzemlje nemoguć, u Bunkeru se 3D VR tehnologijom moglo ući u duboke jame i špilje i upoznati čudesan svijet i ljepote koje se skrivaju pod zemljom.

Oni koji su se u subotu otputili van Samobora u potrazi za drugim sadržajima, sve izložbe mogu pogledati barem još u sljedećih tjedan dana.

(Foto: Grad Samobor)

Galerija slika

Samobor: Od virtualnog muzeja do podzemlja Samobor: Od virtualnog muzeja do podzemlja Samobor: Od virtualnog muzeja do podzemlja Samobor: Od virtualnog muzeja do podzemlja