°C 28

Program manifestacije "Noć muzeja" po Zagrebačkoj županiji

30.01.2019.

Redakcija

Ove godine, 14. put zaredom, manifestacija Noć muzeja održava se u petak, 1. veljače, u večernjim satima, a mi vam donosimo samo dio bogatog muzejskog programa na području Zagrebačke županije. Kao i prethodnih godina, ulaz u muzeje te svi dodatni sadržaji (kojih tu noć zaista neće manjkati) su besplatni.

U muzeju u Ivanić-Gradu je tako izložba artefakata iz proširenog stalnog postava muzeja dopunjena izborom muzejskih predmeta u 3D fotografiji te informativnim prezentacijama i projekcijama filmova i fotografija muzejske građe u digitalnom obliku.

Demonstrirat će se nastajanje likovnih kompozicija uz korištenje zvuka različitih frekvencija, ukazujući na povezanost stvaralačkog procesa u znanosti i umjetnosti, a u planu je i igra i kviz za posjetitelje. Više o tome saznajte ovdje.

U Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec bit će postavljena prostorna instalacija na digitalnim zaslonima Ivane Ožetski pod nazivom „Ples sjena“, a u dvorcu Patačić će se moći razgledati stalni postav muzejske zbirke. Više o tome saznajte ovdje.

Zanimljiv program nudi i velikogorički Muzej Turopolja koji osim izložbe pod nazivom „Turopoljsko bratstvo na prijelazu milenija“ svojim posjetiteljima nudi i aktivno sudjelovanje na radionicama izrade ukrasa od komušine i podgutnica, a za najmlađe će se pobrinuti pričopričalice Andreja Krenek i Margareta Peršić. Više o tome saznajte ovdje.

Pučko otvoreno učilište Dugo Selo ima zbirku slika i skulptura (oko 200 izložaka) koji su nastajali tijekom susreta likovnih umjetnika u Dugom Selu unatrag 18 godine. U Noći muzeja, u prostoru Male galerije u Kolodvorskoj ulici u Dugom Selu, posjetitelji će moći razgledati video prikaz cijele zbirke koji se inače može pregledati i na web-stranici www.pou dugoselo.hr/galerija.

Zaprešićki Muzej Matija Skurjeni uključiti će se u manifestaciju „Noć muzeja“ otvorenjem samostalne izložbe slika Marijana Richtera, akademskog slikara iz Zagreba, naziva „Fragmenti“, a prilikom otvorenja će svirati, međunarodno afirmirani barokni violinist, Silvio Richter. Više o tome saznajte ovdje.

Muzej Brdovec za Noć muzeja 2019. priređuje niz popratnih digitalnih sadržaja vezanih uz aktualnu izložbu „Brdovec i okolica u Prvom svjetskom ratu“. Program će se sastojati od projekcija izvornih ratnih dokumentarnih filmova, kratkometražnog filmskog uratka učenika zaprešićke srednje škole u suradnji s Foto-kino-video klubom Zaprešić na temu Prvog svjetskog rata te raznih kvizova i društvenih igara na digitalnim platformama i mobilnim aplikacijama.

Također, vezno uz izložbu, bit će postavljena „Green screen fotkaona“ s dva scenarija temom prilagođena Prvom svjetskom ratu. Više o tome saznajte ovdje.

Jaskanska „Noć muzeja“ započinje otvorenjem izložbe fotografija Darka Bavoljaka „Izlozi“, koja objedinjuje radove iz područja fotografije, filma, konceptualne umjetnosti i kustoskih koncepcija. Potom je organiziran obilazak Gradskog muzeja i galerije Jastrebarsko uz stručno vodstvo licenciranog turističkog vodiča.

Tom će prilikom posjetitelji unutar muzejskih zbirki moći vidjeti i nekoliko video projekcija smještenih uz pojedine cjeline, poput virtualne šetnje kroz jaskanski dvorac, stvaranja brončanog kipa biskupa Martina Borkovića ili pak snimke tradicijskih zanata i običaja iz okolice Jaske.

Više o tome saznajte ovdje.

Iz Turističke zajednice Zagrebačke županije podsjećaju da u sve muzeje Zagrebačke županije možete i virtualno „zaviriti“ na interaktivnom pregledniku – locatoru.