°C 4

VIDEO: Kako se nekad živjelo u turopoljskoj zadruzi

22.10.2020.

Maja Peranić

Kako je izgledao jedan dan u mraclinskoj zadruzi krajem 19. stoljeća prikazuje film iz 1933. godine koji je svojevremeno nagrađen prvom nagradom na festivalu etnografskog filma u Firenzi 1960. godine.

Što je bilo prvo što ste jutros napravili kada ste se ustali? Većina nas prvo upali televizor ili primi u ruke mobitel da pogleda nove vijesti ili novosti na društvenim mrežama, sigurno niste otvorili oči i krenuli tjerati blago na pašu ili kuću dok drugi spavaju, no upravo je to bila jutarnja svakodnevica turopoljskih seljaka prije nešto više od sto godina.

Na svom YouTube kanalu stranice Mraclin.hr pogledajte video snimku u trajanju dvadesetak minuta na kojoj u filmskoj skici snimljenoj 1933. godine prikazuje se "zadružni život iz hrvatske Posavine koncem 19. vijeka". U filmu sudjeluju mještani Mraclina, tekst je pisan na turopoljskom narječju, a kako stoji u opisu "prikazuje nezdrave prilike nekadašnjeg zadružnog života u 19. stoljeću".

Za film prema sjećanjima posljednjih živućih mraclinskih zadrugara zaslužni su Drago Chloupek i snimatelj Aleksandar Gerasimov. U sklopu Škole narodnog zdravlja bili su zaduženi za prosvjećivanje i propagandu, a niz radionica i tečajeva korisnih za domaćinstvo i zdravlje mještana uslijedili su nakon asanacije Mraclina.

Drago Chloupek bio je slovenski liječnik-higijeničar koji je studirao medicinu, radio je u Epidemiološkom zavodu Zagreb, vodio Dom narodnog zdravlja u Prištini, organizirao higijensko-domaćinske tečajeve na selima, te snimio 35 zdravstveno-prosvjetnih i dokumentarnih filmova među kojima je i ovaj "Jedan dan u turopoljskoj zadruzi".

Tijekom snimanja filma sve su potrebne rekvizite prikupljali mještani, a snimao se u originalnim kućama i prostorima u Mraclinu. Dr. Chloupek je svakodnevno dogovarao i određivao dužnosti za sljedeći dan. Film je snimio 1933. Gerasimov, a nagrađen je prvom nagradom na festivalu etnografskoga Filma 1960. u Firenzi. Aleksandar Gerasimov, hrvatski filmski redatelj, konstruktor i fotograf ukrajinskog podrijetla,od 1930. do 1960. bio je snimatelj Škole narodnog zdravlja.*

Uvod u film dočarava jutro jednog radnog dana u Mraclinu: "Prvi pevec je zapopeval... volar se zdigne, prižge luč vu lučnjaku, miva se i oblači, ide skidati štalu i ide z blagom na pašu...sviče zora nad Turopolskim lugom...mlada sneja ze zdigne, poleje z tuckom pod i mete hižu, ide v kujnu ogenj zakuriti i lonce nalejati..."-što dalje slijedi, pogledajte sami.

 

*Iz simpozija Dr.Andrija Štampar i Mraclin-susret lokalnog i globalnog, 2018.,HAZU