°C 4

Mraclinci čuvaju običaj paljenja rakije

09.10.2018.

Redakcija

Paljenje rakije, kažu Mraclinci, postalo je svojevrsni Dučecov brend, a da ova manifestacija ima svoju budućnost potvrdili su brojni gosti koji su tijekom subote pristizali na Jančetov grunt, u Mraclinu pokraj Velike Gorice, kako bi doživjeli ovu Dučecovu spelanciju.

Bilo je gostiju iz cijele Županije, Zagreba pa i udaljenijih mjesta. 

Oko kotla skrbili su, u koncentričnim krugovima: gostujući majstor Boro Gecan s pomoćnicama Lidijom i Tihanom, Željko Križanić pri ocurkima, potom vanjski logistički krug sastavljen od članica ženske vokalne skupine Društva, koje su ispekle kruh i kolače, kao i podmladka Dučeca, nezaobilaznog u terenskom dijelu posla. Naravno, glavni tehnolozi priredbe bili su Zlatko Galeković Kiki i Nikica Vezmarović, voditelji drevnog procesa kojim se od šljiva i krušaka dobiva bistri sok koji se u razumnim količinama doista može koristiti kao lijek – i za dušu i za tijelo.

Za kulturno-umjetnički dio programa pobrinuli su se gosti, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Trenk iz Nove Gradiške koje se predstavilo narodnim običajima svoga kraja i nezaobilaznim bećarcem.

Po završetku nastupa naših gostiju spustila se kiša nad travnatu pozornicu Jančetovog grunta pa se veselo društvo preselilo u Društveni dom gdje su zajedničke tamburaške snage gostiju i Dučeca brzo zagrijale publiku.

Uz degustaciju rakije nitko nije ostao gladan jer tko je jednom bio u Mraclinu zna što sve mogu njihove snage iz kuhinje.

 

(Izvor:Mraclin.hr/foto: V. Vinetić)

Galerija slika

Mraclinci čuvaju običaj paljenja rakije Mraclinci čuvaju običaj paljenja rakije Mraclinci čuvaju običaj paljenja rakije Mraclinci čuvaju običaj paljenja rakije Mraclinci čuvaju običaj paljenja rakije Mraclinci čuvaju običaj paljenja rakije Mraclinci čuvaju običaj paljenja rakije