°C 3

Kulturno-umjetničko društvo spašava nošnje od zaborava

07.09.2020.

Ivana Ćurić

Kulturno-umjetničko društvo Dučec iz Mraclina kraj Velike Gorice posljednjih godina ulaže posebne napore kako bi nabavili, očuvali i koristili originalne narodne nošnje, posebno iz svog kraja, pa ako imate nošnju ili njene dijelove, i želite ih darovati ili prodati, javite se ovom društvu.

Ovo mraclinsko društvo danas posjeduje vrijednu zbirku narodnih nošnji koju čine originali, ali i vjerne replike. Zbirka se svake godine povećava zahvaljujući entuzijazmu članova Upravnog odbora, ali i dobroj volji brojnih donatora i mještana. Otkupljeni su ili primljeni kao dar brojni dijelovi mraclinskih nošnja – fertuni, oplečja, rubače, krilnice i dr. Nošnje se redovito održavaju i čuvaju u prostorijama Društva, a svake se godine vrši detaljna inventura nošnji i ostalog inventara.

-Narodne nošnje čine značajan i vrijedan segment naše kulturne baštine, no pravih, originalnih mraclinskih i turopoljskih nošnji u našim je škrinjama sve je manje. Susreli smo se više puta sa situacijama da nošnje u ormarima i škrinjama naših mještana propadaju, ne održavaju se, ne vodi se briga o njima, pa čak smo neke originale mogli vidjeti kako se prodaju na Hreliću. Potrebno je bolje čuvati to naše narodno blago i ne smijemo dopustiti da završi na nekom krivom mjestu, njihovo je mjesto u Mraclinu – poručili su iz Dučeca.

Iz KUD-a pozivaju one Mraclince koji žele prodati ili darovati dijelove narodnih nošnji da se jave ekonomu KUD-a Dučec gđi Marici Cvetnić na broj 095 587 9087 ili predsjedniku Društva Matiji Kosu na broj 091 5472355. U KUD-u nošnje će biti iskorištene, nošene i održavane te prezentirane na javnim nastupima i događanjima. Društvo će tako imati privilegiju nastupati u izvornim nošnjama, a iste će biti očuvane od zaborava.


(Izvor: Mraclin.hr)