°C -3

Velikogorička Galerija Galženica slavi 40 godina

14.10.2020.

Maja Peranić

Iz Galerije Galženica objavili su kako uskoro, nakon duže pauze, nastavljaju s radom, nove izložbe slijede početkom studenog, a njima će se obilježiti i 40. obljetnica rada Galerije.

Galerija Galženica u Velikoj Gorici otvorena je 1980. godine, i ove jeseni obilježit će 40 godina djelovanja.

U tada novoizgrađenom naselju Galženica, na Trgu Stjepana Radića, 1980. godine izgrađen je Dom kulture čiji projekt potpisuje arhitektica Hrvojka Paljan, a u njemu je otvorena i Galerija Galženica, kao prva i jedina velikogorička galerija koja prati, promiče i producira suvremenu umjetnost. Od svog osnutka galerija je predstavljala radove renomiranih hrvatskih umjetnika starije generacije, prateći istovremeno rad domaćih autora mlađe i srednje generacije koji su zauzeli istaknuta mjesta na suvremenoj hrvatskoj umjetničkoj sceni. Zahvaljujući visokim muzejsko-galerijskim standardima, dosljednom provođenju suvremenih kustoskih praksi i kvalitetnom praćenju suvremene umjetničke scene, Galerija Galženica je prepoznata kao kvalitetan primjer razvoja javne kulturne infrastrukture izvan Zagreba.

Tijekom posljednjih 40 godina formiran je galerijski fundus s djelima brojnih renomiranih hrvatskih umjetnika, kao što su: Boris Bučan, Ferdinand Kulmer, Ivan Lesiak, Miroslav Šutej, Đuro Seder, Vatroslav Kuliš, Ljubomir Stahov, Nives Kavurić Kurtović, Vladimir Blažanović, Ivo Šebalj, Josip Biffel, Jadranka Fatur, Marijana Muljević, Mladen Mikulin, Anton Vrlić, Bane Milenković, Branka Uzur, Dubravka Vidović, Eugen Kokot, Ivana Franke, Ljerka Njerš, Milena Lah, Nikola Koydl, i brojni drugi.

Povodom ovog značajnog jubileja iz Galerije najavljuju otvorenje izložbe Vedrana Ružića pod nazivom "Wagner" 6. studenog, a što će popratiti i jazz koncert. Potom će 26. studenog biti obljetnička izložba s izborom iz fundusa Galerije Galženica, a u prosincu slijedi predavanje arhitektice Hrvojke Paljan ''Projektiranje u skromnim uvjetima'' o arhitektonsko-urbanističkom razvoju naselja Galženica u Velikoj Gorici.