°C 29

Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice

16.08.2018.

Ivana Ćurić

Više od 3000 vjernika hodočastilo je jučer Majci Božjoj Vukovinskoj na blagdan Velike Gospe kako bi svoje zahvale, prošnje i molitve iznijeli pred zagovornicu kojoj se puk na ovom mjestu utječe već gotovo četiri stoljeća.

Pristižući u Vukovinu, na blagdan Marijina Uznesenja na Nebo, rijeka ljudi, šarenilo prodajnih štandova, ringišpila prva je slika pred ulaz u mjesto. No, kao da nepokolebljivo poručuje da je smisao ovog dana nešto puno više, usred proštenjarske vreve uzdiše se crkva Pohoda Blažene Djevice Marije koja stoji na mjestu nekadašnje kapele koja se već 1630. godine spominje u crkvenim knjigama kao jedno od važnijih mjesta hodočašća u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Pripreme za blagdan Velike Gospe u Vukovini trajale su devet dana tijekom kojih riječ Evanđelja hodočasnicima tumačio vlč. Robert Šreter iz župe Svetog Mirka u Šestinama. Gledajući one koji su svakodnevno dolazili Majci Božjoj Vukovinskoj, i promatrajući mnoštvo koje je iz dana u dan bilo sve veće poručio im je da ljubomorno čuvaju to čašćenje Blažene Djevice Marije. Večer uoči blagdana vjernici su procesijom uz svijeće pronijeli kip Majke Božje oko župne crkve, a vrhunac je bilo jučerašnje misno slavlje u 11 sati na otvorenom.-Marija je uvijek neiscrpan izvor nadahnuća za naš ljudski kršćanski život, i onda kad malakšemo, kada smo slabi i izgubljeni, kada smo očajni i tjeskobni, kada nas križ pritišće do same zemlje... Njoj dolazimo da se njoj pojadamo, jer znamo da je majka, a ona razumije svoje dijete i kad ga nitko ne razumije, kada ga svi preziru i odbace, kad ga svi osude, popljuju, upru prstom u njega, tada majka ostaje uz svoje dijete, čak i uz ono dijete koje je pogriješilo, ali ne može ga se odreći. Nije uzalud u najtežim trenucima svoje agonije Isus mislio na nas kada je Ivanu apostolu rekao "Sine, evo ti majke", a njoj dao sina. Time je svakog čovjeka, svog učenika, kršćanina povjerio svojoj majci, da do konca ljudske povijesti bude ona koja će nas razumjeti, voljeti i zagovarati-kazao je u uvodnom dijelu svoje propovijed vlč. Robert Šreter propovijedajući na svoj način, izašavši pred vjernike s mikrofonom u ruci.Usprkos suncu koje se pokazalo netom prije početka misnog slavlja na igralištu gdje je tradicionalno služena sveta misa okupilo se oko dvije tisuće ljudi, a brojni vjernici pristizali su tijekom dana što potvrđuje i brojka od više od 3.000 podijeljenih hostija na misnim slavljima.

Velečasnom Šreteru koncelebrirali su župnik vlč. Đuro Sabolek, kapelan Marko Čolak, vlč. Norbert Ivan Koprivec, vlč. Josip Ružman, vlč. Ivan Torbar, vlč. Marijan Prepeljanić i đakon Đuro Matić, a pjevanjem je središnje slavlje animirao župni zbor Svete Cecilije.

Nemojte vjeru doživljavati kao "folklor", običaj, tradiciju...

I dok su djeci gdjegod pažnju odvlačili šareni baloni, odrasli su strpljivo slušali propovijed vlč. Šretera.

-Na Veliku Gospu na misu dolaze i oni ljudi, oni kršćani vjernici kojih nema na misama nedjeljom, ali taj dan se dolazi, nešto te tjera da dođeš, nešto te unutra potiče. Taj dan se dolazi majci Mariji, taj dan ima posebnu snagu i ljepotu kojoj čovjek ne može odoljeti. Zato su stotine tisuće Hrvata okupljeni danas pred likom Marije. No, bilo bi pogrešno kada bismo Veliku Gospu doživjeli samo kao svečanost, kada bismo to sveli samo na misu, a poslije ćemo pod šator nešto pojesti,popiti, pa malo zapjevati, provozati se na ringišpilu. I to nam je Velika Gospa, ali nije samo to. Velika Gospa prije svega je ispit savjesti svakome od nas. Zašto ispit savjesti? Jer nam Marija poručuje : djeco moja, sinovi i kćeri moje, imate li vi zaista vjere kao što sam ja imala. Ako nemate, ako ste je izgubili, pronađite je opet, tu jedinu snagu koja nas može nositi kroz život, jedini putokaz kroz ovaj zemaljski hod koji vas vodi kroz ovaj život do konačnog cilja-a to je život Vječni. Nemojte, djeco moja, prolaziti ovom zemljom i svojim životom bez vjere. Nemojte! Nemojte vjeru doživljavati kao izvanjsko, kao običaj, folklor, tradiciju jer to vjera nije. Vjera je duboki odnos s Bogom, vjera nije samo proslava Božića, Uskrsa, Gospe, Svih svetih, to je svakodnevni život s Bogom, u lijepim i manje lijepim trenucima, u ružnim trenucima i situacijama života, to je vjera-poručio je vlč. Šreter dodavši da ako se Isus borio protiv nečega, to je bio vjerski formalizam.-Danas bi nam Isus poručio: Nemojte na misu na Veliku Gospu doći "reda radi". Mi smo nažalost prečesto vjernici "reda radi". Zanimljivo je da će danas na misama Velike Gospe diljem Hrvatske biti oni koji donose i provode zakone, bit će , mnogi koji odlučuju hoće li nedjelja biti radni ili neradni dan, bit će mnogi koji iskorištavaju svoje radnike, koji ne daju pravednu plaću, zakidaju u njihovim drugim pravima, i oni će biti na misama Velike Gospe, pa se čovjek pita zašto? Pa bit će reda radi, jer je red pojaviti se na Veliku Gospu na misi, pogotovo zato da budeš viđen, da te snimi kamera ili fotoaparat, ali neće razmišljati o svojoj vjeri, i dalje će provoditi svoje zakone protivne Božjem zakonu i ljudskoj naravi. Sjetite se kako su nam govorili da istanbulska konvencija ne znači uvođenje rodne ideologije, a pogledajte doma kad dođete svjedodžbu koju su djeca donijela doma i usporedite s lanjskom. Na novo se ne spominju roditelji, niti djetetov spol, toliko o tome što su nam govorili. A to je samo jedan primjer kako se živi i kako se radi u ovo suvremeno, informatičko doba, kako se informacije iskrivljavaju, zloupotrebljavaju, kako često ne znamo što se događa, a kad se počne događati onda je već kasno. Sve je to rezultat toga što je čovjek napustio Boga, što želi graditi svoj svijet i svoje društvo bez Boga-poručio je vlč. Šreter vjernicima dodavši kako barem katolici ne bi trebali biti slijepi na sve to pored "zdravih očiju".

Marija-majka i učiteljica

Istaknuo je kako Bog traži one ljude koji će biti spremni surađivati i biti njegova "produžena ruka" dobrote te ako smo spremni na to, sačuvat će se i naša vjera.

-Nema nijednog savršenog čovjeka na ovom svijetu, ali truditi se, uvijek iznova pokušavati, micati zlo u nama i odricati ga se, to je put svetosti! To je put na koji nas Marija poziva, da nam ne bude svejedno kakvi smo, u kakvom društvu i državi živimo, da nam ne bude svejedno hoće li kršćanskih vrijednosti biti u našem društvu ili će lagano gasnuti i nestati. Uvijek iznova zagledajmo se u Mariju, neka nam bude ne samo majka, nego i učiteljica, i neka nam njezin primjer da snage, hrabrosti i volje da se borimo za dobro i da sačuvamo Bog u sebi i svojoj duši. Ako sačuvamo Boga i budemo povezani s njim, ne moramo se bojati izazova u životu ma kako težak i zahtjevan bio-zaključio je propovijed vlč. Šreter.

Ostatak proštenjarskog dana u Vukovini protekao je u obiteljskoj atmosferi, u znaku brojnih spontanih susreta uz čašicu gvirca te neizostavnog večernjeg zabavnog dijela, pjesme i plesa u brojnim šatorima. Nakon vesele noći glazba je utihnula, ringišpil se rastavlja i odlazi dalje, a preostaje jedino podsjetiti na misao iz središnje propovijedi da vjera ne bude "folklor" i da u vremenu ispred nas ne budemo vjernici "reda radi".

Galerija slika

Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice Vukovina: Proštenište starije i od Marije Bistrice