°C 12

Santa Domenica Trifecta Weekend u Svetoj Nedelji: I gradonačelnik Zurovec svladao izazovnu utrku Spartan Race

21.07.2023.

Damir Žbulj

U Svetoj Nedelji na jezeru Orešje, po prvi puta u Hrvatskoj, održala se utrka SANTA DOMENICA TRIFECTA WEEKEND 2023.

Spartan Race je globalna utrka koja se održava u 37 zemalja svijeta i promiče važnost mentalnog i fizičkog zdravlja, spaja prirodu i ekstremni wellness, te je odlična za promociju, razvoj lokalne zajednice i poticanje aktivnog turizma. Ove subote i nedjelje, 15. i 16. srpnja 2023. godine na poligonima oko jezera Orešje u Svetoj Nedelji održala se utrka SANTA DOMENICA TRIFECTA WEEKEND 2023. na kojoj je sudjelovalo 1500 natjecatelja iz dvadesetak zemalja svijeta.

"Nakon višemjesečnih priprema po prvi puta u Hrvatskoj smo pripremili Spartan race. Zadatak nije bio jednostavan, bilo je dosta izazova i prepreka, ali uz uigran tim i organizaciju uspjeli smo okupiti oko 1500 natjecatelja iz cijelog svijeta, prvenstveno Europe. Zanimljivo je vidjeti cijelu atmosferu, sve funkcionira kao jedna velika obitelj, ljudi spavaju u kampu, zabavljaju se, podržavaju jedni druge što je i poanta cijele ove priče. Utrke su jako izazovne, traže određenu mentalnu i fizičku pripremljenost, ali vrlo je lijepo za vidjeti što nisu samo za elitne trkače što znači da su otvorene za sve,“ izjavio je Marko Lekan, voditelj projekta Spartan race Hrvatska.

Sudionici su se natjecali u nekoliko kategorija: SPRINT (5 km + 20 prepreka), SUPER (10 km + 25 prepreka), BEAST (21 km + 30 prepreka), uz ultimativni izazov svladavanja sve tri utrke u jednom vikendu kada se osvaja jedinstvena medalja i stječe značajna prednost. Održala se i utrka za djecu od 4 do 14 godina (1-3 km + prepreke) u kojoj su savladavali trčanje, skakanje, penjanje i puzanje ili su se natjecali tko će biti najbrži.

Gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec sudjelovao je u ultimativnom izazovu svladavanja sve tri utrke u jednom vikendu. Unazad godinu i pol sudjelovao je na dosta Spartan utrka i izdvojio je svoju prvu kao najdražu jer je to bio početak ove priče, a onu u Mađarskoj kao najtežu jer u 22 km stave velik broj prepreka i zapreka.

"Na tako zahtjevnim utrkama, uključujući i ovu našu svetonedeljsku od 21 km, spašava vas mentalna snaga, jer kada mislite da više ne možete jedio vas glava može spasiti da se borite i nastavite dalje s utrkom. Još jednom moram naglasiti kako mi je izuzetno drago da je upravo Sveta Nedelja bila domaćin prve hrvatske Spartan utrke jer je to velika turistička međunarodna promocija," piše grad-svetanedelja.hr.

Oni koji se nisu natjecali, mogli su doći uživati u atraktivnom sportu, druženju i gastronomiji što je organizirano za naše posjetitelje. Sretan sam što ovaj oblik sporta postaje sve popularniji, čemu svjedoči i tako velik broj natjecatelja“ naglasio je gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec. Zahvalio je svima u organizaciji od policije, vatrogasaca, hitne službe, HGSS-a, volonterima, građanima i organizatoru i svima ostalima bez kojih ova utrka ne bi uspjela.

Josip Pavić, državni tajnik ministarstva turizma i sporta istaknuo je kako je ovo odličan događaj, jer s ovoliko pristiglih gostiju potvrđuju su planovi za razvoj turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj. Rado su se odazvali suradnji kao partneri u sufinanciranju ovog događaja koji ima svijetlu budućnost zbog vrhunske organizacije.

SANTA DOMENICA TRIFECTA nije samo utrka s preprekama već i promocija zdravog načina života kroz rekreaciju, trčanje, vježbanje i tjelesnu aktivnost. Također, ovo će biti velika prilika za promociju turizma i sporta čitave zemlje. Filozofija Spartana je da nas natjecanja testiraju, treninzi očvršćuju, prehrana hrani, a zajednica jača. Sudionici Spartan utrke diljem svijeta podržavaju jedni druge da svladaju svaku prepreku u životu.

 

 

 

REZULTATI