°C 29

Novi početak goričke košarke: Nećemo robovati rezultatu, treba imati povjerenja u te mlade igrače

31.07.2023.

Damir Žbulj

Košarkaši Gorice krenut će u novu sezonu pod vodstvom trenera Nevena Nikolića, koji je prije šest godina već radio taj posao. Bikovi su na kraju prošle sezone nažalost ispali iz najvišeg ranga hrvatske klupske košarke i sada će se natjecati u Prvoj muškoj ligi.

Bit će to prilika za jedan novi početak goričke košarke, kako je i sam Nikolić rekao.

"O ambicijama je još rano govoriti, a ono što je dogovoreno s Upravom je da ove godine krenemo s podmlađivanjem tima, da u rosteru imamo što veći broj mladih igrača iz Velike Gorice i Zagreba i da s jednim pojačanim radom pokušamo od tih mladih talenata doći do igrača za seniorski pogon u godinama koje dolaze. Naravno, to nije moguće bez iskusnih igrača pa ćemo pokušati zadržati tri-četiri prvotimca iz prošle sezone. Ako to ne bude moguće, možda dovedemo neke iskusnije igrače sa strane kako bismo pomogli ovim mladim igračima da stasaju i da ovaj prelazak iz juniorske u seniorsku košarku prođu što bezbolnije,” pojasnio je svoje planove Nikolić, koji je proteklih nekoliko godina radio u BiH, a iskustvo je, između ostalog, ranije prikupljao i u Zrinjevcu i Ciboni i Boscu, a radio je i s mlađim uzrastima u reprezentaciji.

Predsjednik Duško Radović prihvatio je njegov plan za razvoj mladih igrača, a u kadrovskoj politici i svim ostalim organizacijskim stvarima će mu pomagati i novi sportski direktor, Tonći Mašina.

"Dogovaramo se, planiramo pripreme, gledamo koje bi to igrače mogli dovesti u klub. Mislim da se ovdje radi o jednom vrlo pozitivnom projektu i da će s ovim ljudima Gorica u sljedećim godinama imati što za reći u hrvatskoj košarci,” optimistično je dodao Nikolić.

Nikolić i Mašina su već odradili pripremni kamp s juniorima Gorice, od kojih će nekolicina iduće sezone sigurno participirati u prvoj ekipi.

Jasno je kako Bikovi neće pod svaku cijenu ganjati povratak u HT Premijer ligu, nego će prvenstveni cilj biti razvoj mladih košarkaša.

"Gorica ima dobru bazu mladih igrača i sada samo treba proći jedan period mukotrpnog rada. Također, treba imati i povjerenja u te mlade igrače. Uvijek kažem da mladi igrač mora imati pravo na određenu minutažu, unutar koje ima pravo i na pogrešku. Ne možemo mladog igrača zbog jedne greške stavljati na klupu jer mislim da to ubija i volju i ambiciju svakome. Treba biti strpljiv, odnosno, najprije treba puno raditi, a zatim imati strpljenja. Mislim da će sada u klubu toga i biti. Nećemo robovati rezultatima u prvoj sezoni, nego ćemo se bazirati na stvaranje igrača," posebno je naglasio strateg Bikova, a prenosi službena klupska stranica.

Fizička priprema bit će izuzetno važna...

"Moj stil igre je otprilike uvijek bio isti i bit će isti. To je agresivna obrana, jer mislim da sve polazi iz agresivne obrane, a zatim da što više napada završavamo iz tranzicijske igre, da što više koševa zabijemo iz kontranapada. No, ovisit će to dosta i od naše ekipe, jer ja sam trener koji kompletnu igru, i defenzivnu i ofenzivnu, prilagođava igračima koje imam u tom trenutku u kadru. Ono što je sigurno, plan je da budemo fizički najspremnija momčad u ligi, a onda i da igramo najjaču moguću obranu. Kad imaš mladu ekipu uvijek je problem igrati pozicijsku košarku, tako da ćemo to izbjegavati koliko je god moguće, a forsirat ćemo igru kroz tranziciju. Trebat će nam za to i puno energije i puno rada pa ćemo i puno vremena provoditi na treninzima," dodao je.

Nikolić je pozvao gledatelje da u novoj sezoni ne 'zaborave' na košarku i da nastave dolaziti u Gradsku sportsku dvoranu: "Pozivam sve navijače da nam budu podrška kad krene liga, a pogotovo našim mladim momcima, kojima će ta podrška sigurno puno značiti!"

Nažalost, moramo se svi zajedno naviknuti kako jedno vrijeme u našem gradu više nećemo gledati Cibonu, Zadar ili Split, nego ekipe poput Kvarnera, Omiša ili Hermes Analitice.