°C 1

Neven Nikolić se vratio na klupu Bikova, KK Gorica ima i novog sportskog direktora i tajnika

29.06.2023.

Damir Žbulj

Nakon katastrofalne sezone koja je završila ispadanjem iz premijerligaškog društva, u KK Gorica spremni su za neki novi početak. Duško Radović je nedavno ipak ponovno izabran za predsjednika, a sada su popunjene i pozicije sportskog direktora, klupskog tajnika i trenera...

Na klupu će se vratiti Neven Nikolić, 43-godišnji trener s puno iskustva, od deset godina u Zrinjevcu preko rada s juniorima Cibone pa do klubova u BiH, poput mostarskog Studenta i Zrinjskog ili KK Promo iz Donjeg Vakufa.

"Trener uči dok je živ. Svjedoci smo da se košarka iz dana u dan mijenja, dolaze novi trendovi, oni stari izumiru i ako ne pratiš promjene pregazi te vrijeme. Osobno jako volim ovu modernu košarku brzog tempa i trudim se sa svojim ekipama igrati upravo na taj način. Sve to iziskuje jako puno usavršavanja i učenja novih metodologija treninga, novih sistema igre. Jako puno vremena na godišnjoj razini, posebno izvan sezone, posvećujem učenju i praćenju nekih modernih trenera koji su inovatori u ovom poslu”, pričao je lani za bosanskohercegovačke medije.

Na klupi Gorice se 2016. godine nije dugo zadržao, nešto manje od tri mjeseca. Stigao je kao nasljednik Josipa Sesara, ali na početku te također turbulentne sezone bilo je puno problema. Kadar je posložen u posljednji tren, klub je ubrzo napustio sportski direktor Željko Ciglar, na mjesto predsjednika je umjesto Ivana Šukera stigao Mirko Matić...

Gorica je i te sezone ispala iz premijerligaškog društva, no, bila je to prilika za jedan novi početak.

Situacija je ponovno daleko od idealne...

"Puno je posla, no, ja se tome veselim, jer ja volim puno raditi. Rekao sam i igračima da ćemo mi biti ekipa koja će na parketu provoditi više vremena od drugih. Nadam se da će taj rad tijekom sezone, koja će biti duga, doći na svoje," svojevremeno je govorio Nikolić, koji je vrlo jasno istaknuo i svog trenerskog uzora:

"Najviše sam naučio od Duška Vujoševića. On je moj, ne samo košarkaški, nego i životni uzor. Često sam odlazio u Beograd na njegove treninge, pratio njegov rad i mislim da mi je on nekim savjetima otvorio trenerski put. Sjećam se da mi je jednom rekao: 'kao trener moraš biti posvećen, trebaš biti hrabar i trebaš raditi više od ostalih'. Mislim da se držim toga posljednjih godinu dana. Cijelo vrijeme razmišljam o košarci i maksimalno sam posvećen poslu koji radim," znakovito je poručio.

Nikolić se trenerskim poslom počeo baviti 2003. godine u Ženskom košarkaškom klubu Novi Zagreb, gdje je proveo dvije sezone. Nakon toga, na nagovor Vlade Vanjka, prešao je u Zrinjevac gdje jse zadržao čitavo desetljeće, paralelno radeći u juniorskom i seniorskom pogonu, ali i kao tajnik. Radio je i u omladinskom pogonu Cibone, a prvo prvoligaško iskustvo stekao je u Studentu iz Mostara.

Prije četiri godine je stigao u KK Zrinjski, nakon što je neko vrijeme radio kao profesor u zagrebačkoj osnovnoj školi...

Trenerski posao odveo ga je kratko i u Kinu, a svoje stručno znanje koristi i u individualnom radu s pojedinim našim košarkašima, kao što su bili Toni Katić i Toni Nakić.

Put prema stabilizaciji i rezultatskom oporavku pokušat će pronaći i sportski direktor dr.sc. Tonći Mašina, stručnjak s dugogodišnjim iskustvom rada uhrvatskoj košarci kao mentor, bilo u ulozi kondicijskog, pomoćnog ili glavnog trenera u Zadru, Splitu, Zagrebu i Dubravi.

"Osoba koja 24 sata živi svoj poziv i izazovima pristupa planski," opisali su ga u KK Gorica.

Ubrzo bi se trebali vidjeti i rezultati njegovog rada, jer pripreme počinju za nešto više od mjesec dana, a poprilično je neizvjesno s kojim će kadrom Bikovi krenuti u 'nove izazove'.

Novi tajnik kluba bit će Miron Češkić, bivši igrač i trener Hermes Analitice i Zrinjevca.

"Osoba dobro upućena u sve segmente funkcioniranja košarkaškog kolektiva i stanje u hrvatskoj košarci," zvuči jako dobro 'na papiru'. 

Još uvijek je puno pitanja oko KK Gorica, bit će zanimljivo vidjeti i kako će se zatvoriti financijska konstrukcija....

"Važno nam je osigurati što bolje funkcioniranje kluba, unaprijediti rad s mladima i posložiti se na svim razinama," obećanje je predsjednika Radovića prilikom ponovnog izbora na mjesto predsjednika.

Gorički ljubitelji košarke rezultate tog rada očekuju već ove sezone u 'Prvoj muškoj ligi', odnosno u drugoligaškom društvu.