°C 14

Krenuli su odlasci, Goričani pripreme počinju već iduće subote: Najgora stvar je biti prosječan

26.07.2020.

Damir Žbulj

Turbulentna nogometna sezona u Hrvatskoj, koju je obilježila svjetska pandemija koronavirusa i tromjesečna pauza, napokon je stigla do kraja. Prvak se zna već neko vrijeme, Dinamo je obranio naslov, a nakon dramatičnog okršaja u posljednjem kolu Lokomotiva je slavljem u Gradskom vrtu, u izravnom okršaju s Osijekom, osvojila drugu poziciju i plasman u kvalifikacije Lige prvaka. 

Gorica je u odnosu na premijernu prvoligašku sezonu napravila korak unatrag. Lani se pod vodstvom trenera Sergeja Jakirovića do posljednjeg kola borila za četvrtu poziciju i plasman u Europu, no, ove sezone klub je natjecanje završio na šestoj poziciji, još ranije ostavši bez mogućnosti za taj europski iskorak, kojeg je klupska Uprava optimistično najavljivala tijekom cijele sezone.

Jakirović je veljači morao napustiti klupu, stigao je Litavac Valdas Dambrauskas, koji je vidljivo promijenio stil igre momčadi, no, još uvijek bez pravog rezultatskog iskoraka. Istina, osvojen je povijesni bod protiv Dinama, slavile su se pobjede nad Rijekom i Hajdukom, ali remi s Prelecovom Istrom i domaći poraz od Varaždina, od klubova koji su bili u borbi za prvoligaški opstanak, a ne za Europu, bili su pravi podbačaji. 

Dambrauskas je sada već dovoljno dugo trener Gorice i u novoj sezoni neće imati previše manevarskog prostora za takve neuspjehe, ako Gorica želi iz godine u godinu napredovati.

"Moramo imati planove i moramo se okrenuti budućnosti. Trebamo imati ideju kako napredovati, kao momčad, ali kao klub u cjelini. Najgora stvar u nogometu i sportu je biti prosječan i ne razmišljati o napretku. Ovo je lijep 'obiteljski' klub, vlada dobra atmosfera i vjerujem kako možemo popraviti neke stvari i da ljudi u Velikoj Gorici mogu biti ponosni na ovu momčad."

"Pripreme nam počinju iduće subote i to je ono što trebamo prenijeti u novu sezonu. Hrvatska liga je jako snažna, konkurencija je jaka, ali mi želimo razviti svoj stil i tako ćemo nastaviti raditi i u budućnosti," priznao je nakon posljednje ovosezonske utakmice Dambrauskas.

-->> Vaterpolska 'nula' prije kratkog predaha od nogometa: Kahlina imao rođendan za pamćenje

Dvoboj sa Slaven Belupom, koji je završio bez pobjednika i postignutih golova, u nemogućim vremenskim uvjetima, nije imao nikakvu rezultatsku važnost i bilo je jedino bitno da se u 'vaterpolskim' okolnostima nitko ne ozlijedi.

Igračima ovaj skraćeni godišnji odmor traje tek do iduće subote, a nova sezona kreće sredinom kolovoza.

"Bilo je jako neobično. Nikad nisam u životu iskusio ovakvu utakmicu. hvala Bogu, nitko se nije ozlijedio."

"Ima smisla komentirati samo prvo poluvrijeme. U nastavku je cilj bio osvojiti prostor, bilo je nemoguće igrati nogomet. Sretan sam što je utakmica bila korektna i ponavljam, najvažnije da nije bilo ozljeda."

"Napravit ću analizu utakmica i vidjeti što mogu naučiti iz toga. Ispraviti pogreške, vidjeti koje su bile dobre, a koje loše stvari. Tri, četiri dana ću odmarati s obitelji i posjetiti nekoliko mjesta u prekrasnoj Hrvatskoj koja još nisam pogledao. Uglavnom, napuniti baterije prije povratka poslu," zaključio je Dambrauskas.

Upitno je hoće li se na početku priprema ekipi priključiti kapetan Kristijan Kahlina i najbolji igrač, strijelac i asistent Kristijan Lovrić, koji priželjkuju transfer i dodatni iskorak u svojim karijerama.

KRENULI ODLASCI

Sigurno je kako dres Gorice više neće nositi 29-godišnji vratar Ivan Čović, 30-godišnji poljski veznjak Michal Maslowski te 24-godišnji branič Maks Juraj Ćelić, kojima je istekao važeći ugovor.

Maslowski je bio važna karika drugoligaškog uspjeha Gorice i plasman u Prvu HNL, ali zbog problema s ozljedama jednostavno se nije uspio nametnuti i u kontinuitetu potvrditi na prvoligaškoj razini. U tri sezone na Gradskom stadionu, Maslowski je odigrao 3.684 minute u 58 utakmica, postigao pet pogodaka i podijelio tri asistencije.

Čović je svoj dio posla odradio maksimalno profesionalno, ali pored Kahline jednostavno nije mogao doći do prave prilike. Upisao je tek tri službena nastupa u godinu i pol dana, sva tri u Kupu, a sigurno će posebno pamtiti slavlje protiv Hajduka i plasaman u četvrtfinale. Ćelić je upisao devet službenih nastupa, posljednji je bio u studenome prošle godine protiv Varaždina.

Klub su i prije nastavka prekinute sezone napustili već i Patrik Periša i Martin Maloča