°C 16

Izmoreni Sesarovi ratnici ipak ostali bez oružja i u Zadru završili sezonu

23.05.2021.

Damir Žbulj

Košarkaši Gorice dali su sve od sebe u njihovoj posljednjoj utakmici sezone! Nakon senzacije u četvrtak i veličanstvene pobjede nad Zadrom već su u nedjelju morali na Višnjik odigrati 'majstoricu' za ulazak u finale. Iscrpljeni i 'osakaćeni' ozljedama glavnih igrača jednostavno nisu imali šanse protiv favoriziranog suparnika, koji je slavio sa sigurnih 85:68.

Nažalost, Hrvatski košarkaški savez kod slaganja rasporeda nije imao previše razumijevanja za klubove pa su hrvatski košarkaši morali igrati utakmice u NBA ritmu, poput vrhunskih profesionalnih košarkaša, najboljih na svijetu, koji su za to plaćeni nekoliko desetaka milijuna dolara godišnje. Za kvalitetniju košarku na domaćim parketima nužan je veći razmak između susreta, za nužan odmor i kvalitetnu pripremu, pogotovo u doigravanju i nadamo se kako će iduće sezone čelnici HKS-a biti pametniji i mudriji.

Goričani su pod vodstvom Josipa Sesara odigrali sjajnu sezonu, po prvi puta su napravili međunarodni iskorak, nastupima u regionalnoj ABA 2 ligi, a u hrvatskom prvenstvu ušli su među četiri najbolje ekipe te su bili ravnopravan suparnik Zadru, Splitu i Ciboni. Za nešto više trebali su zdravi Ljubičić, Baković i Batur, potpuno spremni Mazalin...

Košarka je u Velikoj Gorici u posljednje tri godine napravili ogroman iskorak i možemo se samo nadati kako će se u tom smjeru klub nastaviti i razvijati te kako ćemo u idućoj sezoni uživati u još boljim nastupima, utakmicama i naravno pobjedama!

Okršaj u Zadru bio je u potpunosti izjednačen do sredine druge dionice, kad je domaćin napravio malo osjetniju razliku, no, možda i ključnim se pokazao ubačaj za tri poena Domagoja Vukovića na isteku prvog poluvremena, kojim je momčad Veljka Mršića otišla na 42:30.

Zadrani su se nakon toga oslobodili psihološkog pritiska i u nastavku utakmice odigrali su gotovo bez greške. Posložili su svoju igru, namjestili su nišanske sprave, brzinski otišli na 20 poena razlike i košarkaškoj 'bajci' Bikova je nažalost tu bio kraj.

Jednostavno, više nije bilo snage, energije, koncentracije pa i motivacije za veliki povratak u utakmicu. Tračak nade stigao je nakon serije Goričana i ubačaja Uljarevića za 72:60, sedam minuta prije kraja, ali Mavra tada preuzima odgovornost, a Goričani više od tri minute ostaju bez ubačaja i domaći su već tada krenuli slaviti ulazak u prvo finale domaćeg prvenstva nakon 2013. godine. Zadar je posljednji put pehar prvaka podigao davne 2008. godine, a protivnik u završnici bit će mu Split, koji je jedini naslov osvojio daleke i davne 2003. godine, s Josipom Sesarom u svom sastavu.

Goričani sada mogu na zasluženi odmor, a na klupskoj Upravi je sada da razmišlja o odlascima i dolascima igrača za iduće izazove u novoj sezoni.

(Foto: ABA, Dragana Stjepanović)