°C 7

Financijska potpora za očuvanja radnih mjesta u sportu

17.04.2020.

Damir Žbulj

Hrvatski sabor u petak je usvojio Zakon o dopunama Zakona o sportu, kojim se reguliraju mjere pomoći sektoru sporta kako bi se ublažile posljedice izazvane pandemijom koronavirusa u tom području.

Čelniku tijela državne uprave nadležnom za područje sporta omogućuje se donošenje Odluke o potpori za očuvanje radnih mjesta u sustavu sporta pogođenim pandemijom COVID-19.

Za ovu mjeru pomoći u proračunu Središnjeg državnog ureda za šport prenamjenom sredstava osigurano je 40 milijuna kuna, a potpora će se moći ostvariti za mjesec ožujak do 3250 kuna te za mjesec travanj i svibanj do 4000 kuna.

Prijave za potporu očuvanja radnih mjesta u sektoru sporta bit će moguće idući tjedan, objavom u Narodnim novinama i stupanjem na snagu.

Svi korisnici svoje prijave će ostvarivati putem aplikacije koja će biti objavljena na web stranici Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ), a pravo na prijavu imat će sportska udruga - sportsko dioničko društvo/klub, koji je član nacionalnog sportskog saveza te sportski savezi i županijske sportske zajednice.

Usvojenim dopunama također se omogućila prilagodba donošenja propozicija i sustava natjecanja u vrijeme posebnih okolnosti u kojima se trenutačno nalazimo, kako bi svi bili regularni i u skladu sa Zakonom.

"Svi klubovi moći će zatražiti naknadu za plaće za sportske radnike, odnosno trenere, voditelje, instruktore, fizioterapeute i ostalo administrativno i tehničko osoblje. Jednostavnije rečeno, za sve one koji, naravno uz sportašice i sportaše, čine srž našeg sportskog sektora, koji bez njih ne bi niti postojao," istaknuo je državni tajnik Tomislav Družak.

Potpora će se moći ostvariti za one radnike s kojima poslodavac ima sklopljen ugovor o radu te za koje ne prima plaću iz nekih drugih javnih izvora.

Ova mjera trebala bi prema procjenama SDUŠ-a obuhvatiti oko 3000 sportskih djelatnika, no, točan broj bit će poznat kad stignu sve prijave.