°C 23

Anto Joskić osvojio ITF Wheelchair Croatia Open by HEP u Umagu

01.08.2023.

Damir Žbulj

Ponosni Velikogoričanin i najbolji hrvatski tenisač u kolicima, Anto Joskić, osvojio je naslov pobjednika ITF Wheelchair Croatia Opena by HEP u Umagu, u paru s legendarnim Austrijancem Martinom Legnerom!

Joskić i Legner su u finalu svladali Attilu Farkaša i Rolanda Nemetha iz Mađarske, sa 7:5 i 6:2.

Za Antu, koji je i jedan od organizatora turnira, ovo je prva titula na umaškim zemljanim terenima, nakon što je igrao u finalima i 2019. i 2021. godine. Ukupno mu je to 14. trofej u karijeri u konkurenciji parova, dok je legendarni Legner, koji je nastupio na posljednjih osam Paraolimpijskih igara, stigao do nevjerojatnog 266. trijumfa u parovima te jubilarnog 350. trofeja na ITF Wheelchair Touru u karijeri!

Impresivno!

Joskić je i u pojedinačnoj konkurenciji napravio dobar rezultat, stigao je do polufinala, ali ga je zaustavio Austrijanac Riegler, prvi nositelj. Ipak, u finalu je slavio Luca Arca. Talijanu je ovo bilo prvo umaško finale u kojem je došao do 11. naslova u karijeri, dok je Riegler bio finalist u sva četiri izdanja ovog turnira, a pobjednički trofej je osvojio prije dvije godine.

Ukupno su nastupila petorica Hrvata, Sven Maretić je u četvrtfinalu izgubio od Austrijanca Legnera, dok je Dražena Mikšića u prvom kolu svladao Arca. Ante Kolunđija je u prvom kolu izgubio od Joskića, dok je Antonio Arambašić izgubio od Talijana Zenija.

Turnir u Umagu označio je i početak kvalifikacija za nastup na Paraolimpijskim igrama u Parizu, a Joskić je trenutno 74. na svjetskoj rang listi najboljih.

"Hvala Croatia Open Umag za još jedno nezaboravno izdanje turnira. Hvala što ste nam i ove godine omogućili da budemo dio turnira te na taj način promoviramo tenis u kolicima i općenito sport osoba sa invaliditetom. Pobjednik sam u konkurenciji parova i ponosni organizator jednog ovakvog natjecanja. Veliko hvala svim igračima na dolasku i hvala svima koji su omogućili da se sve ovo ostvari. Jedva čekam iduću godinu," poručio je Anto, koji je još kao dijete stradao u ratu. Svoj dom je pronašao u Velikoj Gorici, kasnije u Lekeniku, a danas sa suprugom živi u Zagrebu.

U Umagu je nastupilo 16 tenisača u kolicima, iz šest zemalja, uz nekoliko zaista jakih imena s ITF liste.

Kvalifikacije za nastup u Parizu traju godinu dana, do sredine srpnja 2024. godine i puno je turnira u kalendaru ITF-a. Na Paraolimpijske igre plasirat će se 48 tenisača i Joskiću je sportski san da postane prvi hrvatski tenisač u kolicima koji bi izborio svoj mjesto na POI!

Želimo mu puno zdravlja u narednoj godini i da mu se ispuni želja!