°C 23

Županija transparentna, a kakvi su gradovi?

06.07.2017.

majai

Nakon što je Zagrebačka županija drugu godinu zaredom dobila priznanje Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna provjerili smo kakvo je stanje s transparentnošću u njenim gradovima.

Podsjetimo, proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2015., polugodišnje izvršenje proračuna za 2016., prijedlog proračuna za 2017., izglasani proračun za 2017. i proračunski vodič za građane za 2017.

Prosječna transparentnost gradova je niža od županijske (prosjek 3,7), a samo 38 od 128 gradova Hrvatske objavilo je svih pet dokumenata.

Od gradova Zagrebačke županije svih 5 dokumenata objavio je jedino Samobor. Većina gradova - Jastrebarsko, Sveta Nedelja, Zaprešić, Vrbovec, Velika Gorica, Sveti Ivan Zelina i Ivanić Grad objavila je 4 dokumenta, a nedostaje im Proračunski vodič za građane. Jedino je Grad Dugo Selo na svojim stranicama objavio tek 2 dokumenta te osim Proračunskog vodiča nedostaju i Polugodišnja izvješća proračuna za 2016. i 2017. godinu.

Prosječna transparentnost općina i dalje zaostaje (2,8). Niti jedan dokument nije objavilo 40 općina, njih 50 je objavilo samo jedan dokument, ali za razliku od prethodnog ciklusa istraživanja – kad je samo 8 općina objavilo svih pet dokumenata, u ovom ciklusu istraživanja, 68 općina objavilo je svih pet dokumenata.

Općine Zagrebačke županije u prosjeku su objavile 3,28 dokumenata. Svih pet objavile su Općine Dubravica, Kloštar Ivanić, Kravarsko, Križ, Luka, Pisarovina i Pušća dok Općina Rugvica nije objavila niti jedan dokument.

Detaljno izvješće možete pogledati ovdje.