°C 22

Započela iskapanja i postavljanje cijevi u sklopu projekta Aglomeracija Velika Gorica

18.05.2020.

Redakcija

Nakon što su krajem prošle i početkom ove godine otvorena gradilišta u Mraclinu, Kobiliću i Lukavcu i odrađeni pripremni radovi - izmjere i trasiranje, sada su započela i iskapanja i postavljanje cijevi u sklopu projekta Aglomeracija Velika Gorica.

Sredinom travnja krenula su prva iskapanja te su postavljeni i prvi metri cijevi, a ubrzo su se radovi u okviru projekta Aglomeracije proširili i na ostala obuhvaćena gradska područja. Prvi iskopi krenuli su u Kobiliću gdje je početak cjeline koja pokriva sjeverni dio Velike Gorice u kojemu se nalazi 13 naselja koja će kroz tri godine dobiti oko 40 kilometara kanalizacije te gotovo 2000 besplatnih priključaka. To su naselje Kobilić, Bapče, Drenje Šćitarjevsko, Šćitarjevo, Črnkovec, Lekneno, Trnje, Obrezina, Novaki, Sasi, Selnica, Mala i Velika Kosnica i Petina.

 

U svibnju se krenulo i s radovima u naselju Lukavec. Riječ je o takozvanoj cjelini A1 koja prema projektu obuhvaća naselje Lukavec,Veliku Mlaku i Veliku Goricu, a veliki dio spomenute cjeline obuhvaća rekonstrukciju postojećeg cjevovoda, gotovo 14 kilometara, te izgradnju 11 kilometara novog kanalizacijskog cjevovoda. Uz to, građani će dobiti više od 760 besplatnih priključaka na kanalizacijsku mrežu.

Gradonačelnik Dražen Barišić poručuje da se najveći komunalni projekt u povijesti grada nastavlja planiranom dinamikom bez obzira na izvanredne uvjete. Podsjetimo, nakon gotovo deset godina priprema ovaj najveći komunalni projekt u povijesti grada, koji će u konačnici težiti oko 700 milijuna kuna (dva proračuna grada op.a.), krenuo je iz Mraclina koji je središte jednog od tri tzv. lota koji obuhvaća naselja Buševec, Mraclin, Ogulinec, Okuje, Gornje Podotočje, Kuče, Turopolje, Rakitovec, Vukovinu te Staro Čiče.

 

- Vratili smo se u normalu, nismo za vrijeme koronavirusa imali toliko problema jer građevinski sektor je išao normalno dalje i očekujemo sad da nam izvođači dostave dinamičke planove i da vidimo kako će se dalje to odvijati - kaže direktor VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavec kako su radovi u svim cjelinama započeli i trenutno se spremaju radovi u samim naseljima.

Iskolčenja trasa kuda će ići cjevovodi su napravljena 90%, a kako su napravljeni izvedbeni projekti na ljeto će radovi biti na svakom koraku.

-Rade dvije ekipe u Kobiliću, po jedna ekipa u Lukavcu i u Mraclinu.

Radovi su krenuli i u naselju Mraclin koji je dio cjeline A3. Cjelina A3 obuhvaća rekonstrukciju 7 km postojećih cjevovoda i izgradnju 67 km novih kanalizacijskih cjevovoda te 3000 besplatnih priključaka za građane.

 

Sada će doći do povećanja broja ekipa na svim cjelinama. I za sam pročistač mogu reći da je veliki interes potencijalnih izvođača što vidimo kroz gospodarske subjekte koji su podigli natječajnu dokumentaciju te uskoro očekujemo otvaranje ponuda - zaključuje direktor Tomislav Jelisavec.

Projekt Aglomeracija Velike Gorice - Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, zapravo je projekt postavljanja 145 km novih kanalizacijskih cijevi i priključenja domaćinstava na kanalizacijski sustava s gradnjom novog pročistača otpadnih voda. U tijeku je proces javne nabave za pročistač procijenjene vrijednosti 97 milijuna kuna te se krajem svibnja očekuje otvaranje ponuda.

Galerija slika

Započela iskapanja i postavljanje cijevi u sklopu projekta Aglomeracija Velika Gorica Započela iskapanja i postavljanje cijevi u sklopu projekta Aglomeracija Velika Gorica Započela iskapanja i postavljanje cijevi u sklopu projekta Aglomeracija Velika Gorica Započela iskapanja i postavljanje cijevi u sklopu projekta Aglomeracija Velika Gorica Započela iskapanja i postavljanje cijevi u sklopu projekta Aglomeracija Velika Gorica Započela iskapanja i postavljanje cijevi u sklopu projekta Aglomeracija Velika Gorica Započela iskapanja i postavljanje cijevi u sklopu projekta Aglomeracija Velika Gorica Započela iskapanja i postavljanje cijevi u sklopu projekta Aglomeracija Velika Gorica Započela iskapanja i postavljanje cijevi u sklopu projekta Aglomeracija Velika Gorica Započela iskapanja i postavljanje cijevi u sklopu projekta Aglomeracija Velika Gorica