°C 22

U Gorici svečano otvoren veliki logističko distribucijski centar Atlantic grupe

26.03.2019.

Petar Brnada

U Vukovinskom polju, na području gospodarske zone Meridian 16, Atlantic Grupa danas je službeno otvorila novi, suvremeno opremljeni logističko distribucijski centar kojim osigurava adekvatnu logističku podršku dugoročnom razvoju distribucijskog poslovanja.

Investicija u izgradnju i opremanje vrijedna oko 20 milijuna eura realizirana je u suradnji sa strateškim partnerom, tvrtkom Kamgrad, u roku od samo sedam mjeseci.

Ono što projekt čini osobito zanimljivim jesu njegove ambicije u području digitalizacije skladišnog poslovanja pa je novi logističko distribucijski centar i pravi poligon za nove tehnologije koje su već ugrađene ili su u procesu implementacije, poput autonomnih logističkih robota, a novoizgrađeni objekt objedinjuje ukupne skladišne kapacitete Atlantic Grupe na području Zagreba i središnji je logistički centar za hrvatsko tržište.

-Optimalna je geografska lokacija, uzimajući u obzir sve elemente važne za osiguravanje poslovne održivosti projekta (transportna udaljenost, troškovi najma itd.), pronađena u vrlo propulzivnoj industrijskoj zoni Meridijan 16 u okolici Velike Gorice. U prvoj fazi osiguran je skladišni kapacitet od 30.000 paletnih mjesta, a moderan visokoregalni objekt ima i mogućnost dodatnog modularnog širenja u skladu s poslovnim potrebama, čime se osigurava dugoročna održivost i podrška daljnjem razvoju distribucijske djelatnosti- priopćili su iz Atlantic grupe.

Na otvorenju, koje je uz prisutnost brojnih uzvanika te radnika svečano upriličeno u skladištu, bila je i gotovo čitava delegacija Grada Velike Gorice, predvođena gradonačelnik Draženom Barišićem, te njegovim zamjenicima, Krešimirom Ačkarom i Ervinom Kolarcem što je jasan pokazatelj koliko su projekti poput ovoga, kao i dolazak velikih investitora, relevantni za grad.

-Dolazak Atlantic grupe nama u Velikoj Gorici zapravo je najveći privatni strateški projekt koji je realiziran u radnoj zoni Meridian 16. Za Veliku Goricu to znači veliki i dobar korak prema privlačenju velikih investitora kao što je Atlantic kako bi se u našem gradu otvorio novi prostor za takve značajne investitore koji će onda po svom poslovanju stvoriti novu paradigmu gospodarstva i ekonomije u Velikoj Gorici- rekao je gradonačelnik Barišić.

Otkrio je gradonačelnik pritom da Grad ima saznanja da će se na ovom području uskoro pojaviti veliki značajni investitori i da će onda ovaj dio Gorice zaživjeti onako kako je i planiran, a to znači u gospodarskom smislu.

-Mi koji donosimo odluke trebamo ovakve projekti prepoznati i pratiti. Biti vaš servis i ništa drugo, i dati vam podstreh da budete hrabri. Zahvaljujem gospodinu Tedeschiju na hrabrosti da dođe baš ovamo. Ovo je jedan od simbola koji će u povijesti ostati zapisan kao prvi koji je otvorio vrata i rekao 'evo mi smo to tu napravili, a vi svi ostali ako želite živjeti i napredovati dođite i vi'. A to će se i dogoditi, ovo neće ostati usamljeno- istaknuo je Barišić.

Najveća investicija preko Save

-Izgradili smo ne samo ovaj logističko distribucijski centar nego smo izgradili i modele kako bi Hrvatska trebala postojati. Hrvatska treba živjeti sa stvaranjem novih vrijednosti i te nove vrijednosti treba stvarati na način koji je suvremen, moderan i sa školovanim ljudima i novim tehnologijama- kazao je gradonačelnik naglasivši da je ovo najveća privatna investicija koja je preskočila rijeku Savu i Buzinski prsten te došla u turopoljsko polje.

Razvoj distribucijskog poslovanja jedan je od stupova strategije rasta i razvoja Atlantic Grupe, čiju jezgru čini usredotočenosti na potrošača, potpomognuta suvremenim rješenjima koje nudi sveobuhvatan proces digitalizacije poslovanja. Tako će na novoj lokaciji suvremeni softverski paketi upravljati ulazom robe i vozila, optimalnom organizacijom robe u skladištu kroz „virtualizaciju“  kojom se stvaraju logički razdvojeni skladišni prostori unutar jednog fizičkog prostora, te otpremom robe prema kupcima kroz potpuno digitalizirani kanal dostave bez papira.

Logistički robot

Posebna zanimljivost novog logističko distribucijskog centra krije se u pilot projektu suradnje s hrvatskom robotičkom kompanijom Gideon Brothers. Atlantic Grupa ušla je, naime, u projekt testiranja prvog komercijalnog proizvoda ove tehnološke kompanije - autonomnog logističkog robota. Riječ je o prototipu robota namijenjenog za samostalnu vožnju, koji ima kapacitet prijenosa tereta od 800 kilograma i dizajniran je za sigurno kretanje među ljudima, opremom i drugim logističkim vozilima. Robot je opremljen autonomnim sustavom baziranim na vizualnoj percepciji, koji kombinira metode dubokog učenja sa stereoskopskim kamerama, kako bi kreirao novu generaciju robotskog vida koji je jednako pouzdan, a jeftiniji od sustava koji se danas koriste, te koji, za razliku od postojećih,  koristi bogate baze podataka. Prvi takvi autonomni roboti ulaze u novi objekt 15. travnja kada i počinje probni rad.

Galerija slika

U Gorici svečano otvoren veliki logističko distribucijski centar Atlantic grupe U Gorici svečano otvoren veliki logističko distribucijski centar Atlantic grupe U Gorici svečano otvoren veliki logističko distribucijski centar Atlantic grupe U Gorici svečano otvoren veliki logističko distribucijski centar Atlantic grupe U Gorici svečano otvoren veliki logističko distribucijski centar Atlantic grupe U Gorici svečano otvoren veliki logističko distribucijski centar Atlantic grupe U Gorici svečano otvoren veliki logističko distribucijski centar Atlantic grupe U Gorici svečano otvoren veliki logističko distribucijski centar Atlantic grupe U Gorici svečano otvoren veliki logističko distribucijski centar Atlantic grupe U Gorici svečano otvoren veliki logističko distribucijski centar Atlantic grupe U Gorici svečano otvoren veliki logističko distribucijski centar Atlantic grupe U Gorici svečano otvoren veliki logističko distribucijski centar Atlantic grupe U Gorici svečano otvoren veliki logističko distribucijski centar Atlantic grupe U Gorici svečano otvoren veliki logističko distribucijski centar Atlantic grupe U Gorici svečano otvoren veliki logističko distribucijski centar Atlantic grupe U Gorici svečano otvoren veliki logističko distribucijski centar Atlantic grupe U Gorici svečano otvoren veliki logističko distribucijski centar Atlantic grupe U Gorici svečano otvoren veliki logističko distribucijski centar Atlantic grupe U Gorici svečano otvoren veliki logističko distribucijski centar Atlantic grupe U Gorici svečano otvoren veliki logističko distribucijski centar Atlantic grupe