°C 22

Počela gradnja transverzalnog nasipa u općini Orle

13.05.2020.

Redakcija

Počela je gradnja transverzalnog nasipa od oteretnog kanala Odra do savskog nasipa kod sela Suša u općini Orle. Njegovom izgradnjom, u ukupnoj dužini od 6825 metara, bit će spriječen prodor kupskih voda u ovo područje, odnosno plavljenje naselja u općini Orle i na području Velike Gorice, posebno Čičke Poljane. Vrijednost radova je 50 milijuna kuna, investitor su Hrvatske vode, a nasip bi trebao biti sagrađen u roku dvije godine.


- Izgradnjom ovoga nasipa više neće biti ugroze od poplava. Do sada su ovo područje plavile vode Kupe koje su ulazile u rijeku Odru. Nasip će biti spojen s desnim savskim nasipom i s nasipom oteretnog kanala Odra. Time će se onemogućiti ulazak poplavnih voda na velikogoričko i područje općine Orle. Nasip će biti maksimalne visine pet metara, a uz njega će biti sagrađena i servisna cesta - u prigodi početka radova rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.


Ervin Vujica, načelnik općine Orle, zahvalio je Hrvatskim vodama i Vladi RH što su omogućili realizaciju ovoga projekta.


- Ovime nam se omogućava daljnji razvoj i planiranje za budućnost! Nećemo više biti plavljeni od Odre, a uskoro ćemo biti sto posto sigurni i od Save - rekao je Vujica.


Za gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića početak gradnje nasipa je povijesni trenutak za Orle i Veliku Goricu.


- Ovime završava bitna faza spašavanja ovoga kraja od periodičnih poplava, koje su veliki rizik. Ovaj kraj će dobiti šansu za budućnost, u njemu će se moći sigurno živjeti i baviti poljoprivredom. Zahvala Vladi RH što nam je dala šansu da projektiramo svoju budućnost - rekao je Barišić.


Svečanosti kojom je obilježen početak radova prisustvovao je i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak. I on je zahvalio Vladi RH na, naglasio je, hvalevrijednom projektu, dodavši da se njime rješava problem poplava i stanovništvu omogućava sigurnost i ugodniji život. Prisutan je bio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Rekao je da je ovo samo jedan od projekata borbe protiv poplava na području Zagrebačke županije te sisačkom i karlovačkom području.


- Pedeset milijuna kuna, koliko se ulaže u ovaj projekt, dobro je potrošen novac. Svaka kuća, svako zemljište, svaki dio imovine koji će realizacijom ovoga projekta biti obranjen uspjeh je za sve nas. Provedba ovoga, ali i ostalih vodnokomunalnih projekata u Hrvatskoj, primjer je kako tvrtke u vlasništvu RH doprinose poboljšanju životnoga standarda - rekao je ministar.

Galerija slika

Počela gradnja transverzalnog nasipa u općini Orle Počela gradnja transverzalnog nasipa u općini Orle Počela gradnja transverzalnog nasipa u općini Orle Počela gradnja transverzalnog nasipa u općini Orle Počela gradnja transverzalnog nasipa u općini Orle Počela gradnja transverzalnog nasipa u općini Orle Počela gradnja transverzalnog nasipa u općini Orle