°C 23

Za Dan grada otvorena memorijalna soba povijesne postrojbe Ivanić-Grada

25.06.2020.

Redakcija

Drugi dio obilježavanja Dana grada Ivanić-Grada održan je jučer kada je uz svečanu sjednicu Gradskog vijeća otvorena memorijalna soba Povijesne postrojbe Ivanić-Grada te novouređeni prostor knjižnice.

U sklopu prigodnog programa održala se sveta misa u crkvi Svetog Petra Apostola, te su položeni vijenci na spomenik poginulim braniteljima iz Domovinskog rata u Parku hrvatskih branitelja. U zgradi Gradske vijećnice otvorena je memorijalna soba Povijesne postrojbe Ivanić-Grada prilikom koje je izveden prvi povijesni pucanj iz topa u čast Đure Deželića, rođenog Ivanćanina na čiju je inicijativu kupljen Grički top u Zagrebu.

Programu su, uz gradonačelnika Javora Bojana Leša, prisustvovali ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ministrica kulture dr.sc. Nina Obuljen Koržinek te predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na sjednici je istaknuo kako je Ivanić grad gospodarstva, kulture, sporta i bogate povijesne tradicije.

-Grad je za mene iznimno ugodan grad za život što je zasluga gradske uprave koja ga razvija u tom smjeru. Za razvoj grada važna je sinergija Vlade, županije i gradske uprave, što se ovdje i dokazuje. Tu su i brojni infrastrukturni projekti i oni koji će se tek realizirati koji će Ivanić-Grad pozicionirati kao središte Zagrebačke županije. Vlada RH je prijatelj cijele regionalne i lokalne samouprave što se očituje u svim njezinim mjerama za decentralizaciju, od poreznih reformi i financijskih instrumenata do prenošenja ovlasti i funkcija. To je put kojim treba ići u budućnosti- rekao je ministar Bošnjaković.

Ministrica kulture dr.sc. Nina Obuljen Koržinek naglasila je kako se današnje obilježavanje ujedno slavi i kulturu ovog grada.

-Zajedničkom suradnjom u proteklih nekoliko godina uspjeli smo osigurati financijska sredstva da se završi veliki projekt obnove gradske knjižnice. Vlada RH radi na ravnomjernom regionalnom razvoju na svakom području djelovanja, pa tako i u kulturi. Bez razvoja i ulaganja u kulturu nema niti razvoja naše kulture u cjelini. U Ivanić-Gradu se čuva bogata povijest, a knjižnice su uvijek prepoznate kao mjesta kulturnog života, rezervoari informacija i mjesta koja uče građane njihovom pristupanju. Raduje me da će njena obnova ovoj sredini donijeti još veći duh kulture-rekla je ministrica Obuljen Koržinek.Gradonačelnik zahvalio građanima

Na svečanoj sjednici Gradskoj vijeća gradonačelnik Javor Bojan Leš zahvalio se svim građankama i građanima Ivanić-Grada na potpori radu gradske uprave.

-Gradonačelnik sam svih građana moga grada, i drago mi je da me po mom radu i djelu prepoznaju. Cilj mi je da zajedno sa svojim djelatnicima, učinimo ovaj grad boljim i ljepšim. Zahvaljujem i svim gradskim vijećnicima na zajedničkom radu i očuvanju digniteta ovog predstavničkog tijela. Svojim konstruktivnim raspravama, djelovanjem i radom znatno je ispred mnogih sličnih tijela poglavito u odnosima, načinima komunikacije i razmišljanjima između različitih stranaka. Svojom pozitivnom energijom zajedništva radimo za boljitak grada-rekao je gradonačelnik Bojan Leš.

Dodao je kako je u posljednje tri godine napravljen značaj iskorak u pogledu ulaganja i povlačenja EU sredstava, te u razvoju grada u infrastrukturnim, kulturnim, društvenim i gospodarskim sektorima. Zahvalio se i Vladi RH na podršci i prepoznavanju svih napora za razvoj.

Predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak rekao je:

-Ovaj grad iz godine u godinu ide prema naprijed i daje ideje drugim gradovima i općinama za razvoj. Zagrebačka županija radila je na rebalansu proračuna i tom smo prigodom vodili brigu da se sredstva za jedinice lokalne samouprave ne diraju. Nadam se da će se nastaviti dosadašnja dobra suradnja grada i županije i nastaviti svi planirani projekti.5 milijuna kuna za knjižnicu

U sklopu sjednice dodijelila su se javna priznanja grada Ivanić-Grada. Nakon sjednice, otvoren je i novouređeni prostor Gradske knjižnice Ivanić-Grada u kojem će biti dječji odjel te čitaonica. Obnova knjižnice je investicija vrijedna više od 5 milijuna kuna od kojih je Ministarstvo kulture u okviru investicijskih potpora za adaptaciju Doma kulture za potrebe Gradske knjižnice te njezino uređenje i opremanje prostora financiralo s iznosom od 2,7 mil. kuna. Rekonstrukcija je djelatnicima i svim korisnicima donijela ugodan i kvalitetan prostor za rad i posjetu.

S obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom koronavirusa Ivanić je svoj Dan proslavio u dva navrata pa su tako početkom lipnja predstavljeni realizirani projekti na području grada te je otvoren Drvno-tehnološko poduzetnički inkubator.

Galerija slika

Za Dan grada otvorena memorijalna soba povijesne postrojbe Ivanić-Grada Za Dan grada otvorena memorijalna soba povijesne postrojbe Ivanić-Grada Za Dan grada otvorena memorijalna soba povijesne postrojbe Ivanić-Grada