°C 29

Ivanić-Grad pokrenuo akciju: Darivateljima krvi financirat će se pretraga krvne slike

24.03.2021.

Maja Peranić

Hvalevrijedna inicijativa koja za cilj ima potaknuti pučanstvo na dobrovoljno darivanje krvi kreće iz Ivanić-Grada. Grad je, naime, pokrenuo akciju kojom će svim darivateljima krvi s područja Ivanića, financirati pretragu krvne slike odmah prilikom čina darivanja. Ova ideja krenula je upravo iz Ivanića čime je taj grad prvi u Hrvatskoj u kojem građani koji daruju krv odmah mogu provjeriti kakvo je njihovo zdravstveno stanje.

Na inicijativu Grada Ivanić-Grada održan je  sastanak s predstavnicima Zavoda za transfuzijsku medicinu, Hrvatskog Crvenog Križa i Doma zdravlja Zagrebačke županije na kojem je usvojen gradski prijedlog da se svim dobrovoljnim darivateljima krvi u Ivanić-Gradu pri darivanju odmah napravi i pretraga krvne slike.

-Troškove krvnih pretraga financirat će Grad Ivanić-Grad. Time radimo na poticanju građana na dobrovoljno darivanje krvi, ali ujedno i na boljoj zdravstvenoj zaštiti naših sugrađana. Time postajemo prvi grad u Hrvatskoj koji će na ovaj način pokušati potaknuti građane na dobrovoljno darivanje krvi- rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Akcija je krenula jučer u Graberju Ivanićkom.  Krv može darivati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja, u dobi od 18 do 65 godina (do 60 godina ako krv daje prvi put, do 70 godina 1-2 godišnje nakon pregleda i odluke liječnika specijalista transfuzijske medicine). U Hrvatskoj, muškarci, darivatelji pune krvi smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca. Žene, darivateljice pune krvi, smiju dati krv do 3 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 4 mjeseca.

Gradonačelnik poziva sve stanovnike Ivanić-Grada da se odazovu ovoj inicijativi u što većem broju.