°C 16

Stožer RH: 'Zasigurno do jeseni neće biti cjepiva protiv COVID19!'

05.05.2020.

Redakcija

Danas je potvrđeno 11 novooboljelih osoba novim koronavirusom. U Hrvatskoj su do sad potvrđene ukupno 2112 oboljelih osoba. Do sad je preminulo 83 osoba, u posljednja 24 sata još 3 u odnosu na jučer. U posljednja 24 sata testirano je 933 osoba. Na respiratoru je 14 ljudi. Ukupno je ozdravilo 1560 osoba, od toga je 606 otpušteno iz bolnice. Prosječna dob preminulih osoba u Hrvatskoj je 79,2 godine, muških je 45 posto, a ženskih 55 posto.

Sada će svatko morati imati potvrdu da je napravio test na virus i samo pomoću takve potvrde će moći ući u Hrvatsku. Naime, dok se sve zemlje ne oslobode virusa, PCR test će se raditi u zemlji iz koje ljudi polaze i neće smjeti biti stariji od 24 sata, pa je to osiguranje da bi 1-2 dana osoba mogla biti negativna. 

U ispitivanju je 71 cjepivo. Jako je puno lijekova, niti jedan od njih dobio prolaznu ocjenu za učinkovitost, prije par dana je to dobio Remdeseivir. Taj lijek nije pokazao jače nuspojave i ima izvjesne pozitivne učinke, no sasvim je sigurno da do jeseni neće biti ispitano cjepivo koje će se moći proglasiti sto posto neškodljivim ili učinkovitim.

Što se tiče dodatnih mjera popuštanja, uz navedene mjere koje su krenule danas, a nastavno na drugu fazu reaktivacije gospodarstva, situacija je sljedeća: na pogrebima će moći biti šira obitelj, ali sve uz pridržavanje uputa. Za vjenčanja krug osoba koje mogu biti nazočne se širi sa najuže obitelji na obitelj i svjedoke, no zabrana održavanja svadbenih svečanosti dalje ostaje. Stožer će tijekom ponedjeljka donijeti odluku o načinu bavljenja sportom i korištenja sportskih i dječjih igrališta. Najnovija odluka odnosi se na dopuštanje uplovljavanja jahtama duljine trupa većeg od 24 metra, te na svih brodova i jahti koje uplovljavaju radi remonta ili popravka.

Sve Odluke i upute, te preporuke:

Podsjećamo kako su jučer, u drugoj fazi popuštanja mjera s radom krenuli privatno zdravstvo i obrtnici! U posljednjoj fazi, točnije  od ponedjeljka, 11. svibnja, ukoliko situacija bude dopuštala moglo bi doći do ukidanja sustava e-propusnica!

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Svaki boravak u zatvorenom javnom prostoru predstavlja povećani rizik za zarazu s COVID-19 u odnosu na boravak u obiteljskom domu odnosno kućanstvu.

Sve informacije vezane uz novi koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr, kao i pozivom na broj 113 svakim danom od 8 do 16 sati.

Foto: Ilustracija/Pixabay