°C 20

Brojke rastu! U županiji 24 novozaražena, najviše u Velikoj Gorici! Predlaže se produljenje mjera

25.09.2020.

Maja Peranić

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas evidentirano je 740 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 514 osoba, a 15 ih je preminulo. Trenutno je aktivno 211 slučajeva.

U odnosu na podatke od jučer oboljele su 24 osobe. Najviše novooboljelih, čak 7 danas ima Velika Gorica, po 3 osobe dolaze iz općine Brckovljani i općine Križ, po 2 slučaja imaju gradovi Zaprešić, dugo Selo te općina Stupnik i Rugvica, dok po jednog novozaraženog imaju danas Vrbovec, te općine Brdovec, i Kloštar Ivanić. Izliječeno je 14 osoba.

Od 24 novooboljele osobe 9 su kontakti prethodno oboljelih, 4 slučaja su povezana s boravkom u BiH, 2 sa svadbama, dok je za 9 slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 56 osoba.

S obzirom na to da u ponedjeljak, 28. rujna istječe 14 dana od kada su na snazi posebne epidemiološke mjere za područje Zagrebačke županije, Županijski stožer civilne zaštite zatražio je od Nacionalnog stožera produljenje mjera, uz manje izmjene, do kraja listopada.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.