°C 21

Svjetski je dan zdravlja, a 80 medicinskih sestara i tehničara je zaraženo korona virusom

07.04.2020.

Redakcija

Danas je potvrđeno 60 novooboljelih osoba novim koronavirusom. U Hrvatskoj je dosad potvrđeno ukupno 1282 oboljelih osoba. Prosječna životna dob zaraženih je 48,2 godine.167 osoba se oporavilo, a preminulo je 18 osoba. Jučer su preminule dvije osobe, kronični bolesnik iz Šibenika i iz Zagreba (1974. godište).

Danas je ujedno i Svjetski dan zdravlja, a ove godine posvećen je medicinskim sestrama, tehničarima i babicama. Nažalost, virus nije zaobišao ni medicinsko osoblje, te je trenutno 80 medicinskih sestara i tehničara zaraženo.

Spremna je i Odluka o ostvaranju tržnica za hrvatske poljoprivredne proizvođače uz strogo pridržavanje propisanih mjera, te se očekuje da će do Uskrsa sve tržnice biti otvorene.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske jučer je donio dvije nove upute:

Donosimo sve do sada donesene Odluke i upute, te preporuke na:

Od 1. travnja, od kada je aktivan sustav e-propusnica, do danas do 11:00 sati  718 968 e-propusnica, ukupno je odbijeno 24 491 e-propusnica. Sustav e-propusnice dostupan je OVDJE.

S obzirom na mnogobrojne upite od strane predstavnika stanara koji žive u stambenim zgradama s više stambenih jedinica, o potrebi preventivne svakodnevne i stalne dezinfekcije prostora, a koju su dužni provoditi vlasnici, tj. posjednici stambenih zgrada radi održavanja higijensko-sanitarnih uvjeta na površinama i u prostorima koje zajednički koriste svi stanari (podrumi, portuni, liftovi, stubišta te zajednički prostori po katovima), Hrvatski zavod za javno zdravstvo daje predstavnicima stanara stručna objašnjenja i preporuke u cilju prevencije širenja zaraze virusom COVID-19 u zajedničkim stambenim jedinicama.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u dogovoru sa Stožerom za civilnu zaštitu Republike Hrvatske, moli hrvatske državljane, koji privremeno ili stalno žive i rade izvan zemlje, da do daljnjega odgode putovanja u Republiku Hrvatsku koja nisu nužna, kako bi se što manje izlagali i time smanjili ugrozu zaraze koronavirusom za sebe, vlastitu obitelj, ali i okolinu.

- Savjetujemo svim hrvatskim državljanima, koji nemaju neodgodivu potrebu za putovanjem u Republiku Hrvatsku, da ostanu u svojim mjestima boravka kako bi se što manje izlagali i time smanjili ugrozu zaraze koronavirusom za sebe, vlastitu obitelj, ali i okolinu. Svi oni koji se upute prema Hrvatskoj, s namjerom kratkotrajnog boravka, trebaju biti svjesni da se situacija u drugim državama mijenja te da određena pravila vezana uz prelazak graničnih prijelaza ili putovanja u zračnom prometu mogu biti bez prethodnih najava promijenjena, a što svakako može otežati ili onemogućiti povratke hrvatskih državljana u države u kojima žive i rade - naglašavaju iz Stožera.

Sve informacije vezane uz novi koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr ili pozivom na broj 113 svakim danom od 7 do 22 sata.

 

Foto: Ilustracija/Pixabay