°C 15

Nacionalni stožer razmatra ukidanje e-propusnica zbog povoljne epidemiološke situacije

06.05.2020.

Redakcija

Danas je potvrđeno 7 novooboljelih osoba novim koronavirusom. U Hrvatskoj je do sad potvrđeno ukupno 2119 oboljelih osoba, a 1601 osoba se oporavila, a preminulo je 85 osoba.

Stožer RH razmatra ukidanje e-propusnica u županijama gdje već jako dugo vremena nema novozaraženih, te će se o tome vjerojatno donijeti odluka idući tjedan. Do sada je izdano  nešto više od dva milijuna propusnica, i trenutno ih je 290.000 aktivno!

 

Podsjećamo, uz mjere reaktivacije gospodarstva druge faze, a koja je krenula od ponedjeljka, 4. svibnja, dodatno je odlučeno sljedeće: na pogrebima će moći biti šira obitelj, ali sve uz pridržavanje uputa. Za vjenčanja krug osoba koje mogu biti nazočne se širi sa najuže obitelji na obitelj i svjedoke, no zabrana održavanja svadbenih svečanosti dalje ostaje. Stožer će tijekom ponedjeljka donijeti odluku o načinu bavljenja sportom i korištenja sportskih i dječjih igrališta. Najnovija odluka odnosi se na dopuštanje uplovljavanja jahtama duljine trupa većeg od 24 metra, te na svih brodova i jahti koje uplovljavaju radi remonta ili popravka.

Sve Odluke i upute, te preporuke:

Podsjećamo kako su jučer, u drugoj fazi popuštanja mjera s radom krenuli privatno zdravstvo i obrtnici! U posljednjoj fazi, točnije  od ponedjeljka, 11. svibnja, ukoliko situacija bude dopuštala moglo bi doći do ukidanja sustava e-propusnica!

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Svaki boravak u zatvorenom javnom prostoru predstavlja povećani rizik za zarazu s COVID-19 u odnosu na boravak u obiteljskom domu odnosno kućanstvu.

Sve informacije vezane uz novi koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr, kao i pozivom na broj 113 svakim danom od 8 do 16 sati.

Foto: Ilustracija/Pixabay