°C 24

Od danas se ukida zabrana održavanja svadbi u Hrvatskoj

29.05.2020.

Redakcija

Danas je 96. dan od pojave infekcije COVID19 u Hrvatskoj. Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je 0, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2245. Do sada je testirano 65509 osoba, od toga 415 u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju je 28 osoba. Od toga su na respiratoru 4 pacijenta. Ukupan broj ozdravljenih je 2059, što je 8 novoozdravljenih u 24 sata. Ukupan broj preminulih je 103.

Podsjećamo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je iznio konkretne brojke o dopuštenom okupljanju u zatvorenim i otvorenim prostorima. Propisano je tako da je u zatvorenom prostoru dozvoljeno okupljanje 300 osoba, dok će se na otvorenom prostoru moći okupiti 500 ljudi. Preduvjet svemu tome bila je naravno epidemiološka situacija koja je u Hrvatskoj u posljednje vrijeme vrlo povoljna. Također, prema preporukama, na jednu osobu trebalo bi se računati četiri kvadratna metra prostora. Uz to je preporučljivo da se usta, nos i oči ne smiju dirati rukama, te da bi u zatvorenim prostorima maske za usta i nos trebale imati osobe koje smatraju da bi mogle razviti teže oblike bolesti ako se zaraze novim koronavirusom.

Stožer civilne zaštite RH je danas donio Odluku o dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Ovom Odlukom određene su države članice EU - Češka Republika, Mađarska, Republika Austrija, Republika Estonija, Republika Latvija, Republika Litva, Republika Poljska, Republika Slovenija, Savezna Republika Njemačka i Slovačka Republika, čiji državljani zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, neće morati prilikom ulaska u RH posebno dokazivati razlog svog ulaska (poslovni, gospodarski, turistički itd.).

S današnjim danom ukida se ograničenje da posljednjem ispraćaju mogu prisustvovati samo članovi obitelji i predstavnik vjerske zajednice te zabrana objave mjesta i vremena posljednjeg ispraćaja, kao i svečanosti sklapanja braka i životnog partnerstva mogu prisustvovati i druge osobe, a ne samo obitelj i svjedoci te se ukida zabrana održavanja svadbenih svečanosti. Sklapanje braka i životnog partnerstva, kao i svadbene svečanosti održavat će se uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Sve Odluke i upute, te preporuke:

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Svaki boravak u zatvorenom javnom prostoru predstavlja povećani rizik za zarazu s COVID-19 u odnosu na boravak u obiteljskom domu odnosno kućanstvu.

Sve informacije vezane uz novi koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr, kao i pozivom na broj 113 svakim danom od 8 do 16 sati.

 

Foto: Ilustracija/Pixabay