°C 8

Općina Križ ponosna na investicije: Logistički centar Lidla, novi dječji vrtić...

15.09.2020.

Maja Peranić

U poduzetničkoj zoni u Križu realizirat će se investicija vrijedna 75 milijuna eura. Lidl će graditi logističko-distributivni centar. S ponosom je to, na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća, u prigodi Dana ove općine, rekao općinski načelnik Marko Magdić.

-Bili smo u konkurenciji s nekoliko velikih gradova u Hrvatskoj i Sloveniji i nakon godinu dana pregovora, s olakšicama i benefitima koje smo ponudili, uspjeli smo ovu investiciju dovesti u našu poduzetničku zonu. Ispregovarani komunalni doprinos iznosi 18,5 milijuna kuna, a nakon isteka pogodnosti od tri godine u općinski bi se proračun od komunalne naknade trebalo slijevati oko milijun kuna godišnje. Ponosan sam na ovu investiciju, ona nam je dobra ulaznica za nove investitore- rekao je Magdić. Rekao je i da se, unatoč korona krizi, u općini radilo punim kapacitetom.-Ulagali smo u komunalnu infrastrukturu, u uređenje društvenih i vatrogasnih domova, u asfaltiranje cesta“-sažeo je načelnik, dodavši da Općina „lovi i korak s vremenom“, pa su tako na više lokacija postavljene Wi-Fi pristupne točke.

Trenutno najveća investicija u ovoj općini je gradnja dječjeg vrtića, vrijedna oko 12 milijuna kuna. Radovi bi trebali završiti u prvoj polovici 2021. godine. Magdić je u svome govoru zahvalio Stožeru civilne zaštite i dobrovoljnim vatrogasnim društvima koji su u okolnostima pandemije COVID-19, naglasio je, odgovorili izazovima koji su pred njih stavljeni.

-I Općina je poduzela određene mjere kako bi oslobodila poduzetnike određenih obveza i time olakšala njihovo poslovanje-rekao je načelnik.

U ime predsjednika Vlade RH prisutnima se obratio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, a u ime Zagrebačke županije i predsjednika Hrvatskoga sabora njegov izaslanik i predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak.

-Proračun Županije 'slagali' smo tako da vodimo računa o svim našim krajevima. Za općine i gradove smo osigurali 27 milijuna kuna kako bi zajednički mogli realizirati njihove projekte. To ćemo nastaviti raditi i idućih godina-rekao je Čičak, dodavši da posebno veseli što Križ ulaže u mlade.

Na sjednici su, tradicionalno, uručena i općinska priznanja. Priznanje "14. rujan" dodijeljeno je Obiteljskom radiju Ivanić, dok su zahvalnice općinskog načelnika uručene Mariju Mataniću, Blaženki Hodak, Miri Žuteković i Stožeru civilne zaštite Općine Križ.

(Zagrebačka županija)