°C 23

Od ponedjeljka u klupama učenici do četvrtog razreda osnovne škole

20.05.2020.

Redakcija

Danas je 86. dan od pojave infekcije COVID19 u Hrvatskoj. Potvrđene su dvije novooboljele osobe novim koronavirusom. U Hrvatskoj su dosad potvrđene ukupno 2234 oboljele osobe, a 1978 osoba se oporavilo, a ukupno je preminulo 96 osoba. Do sada je testirano 57021 osoba, od toga 1221 u posljednja 24 sata. Hospitaliziranih ima 3 manje, što znači da je 117 osoba na bolničkom liječenju. Od toga je na respiratoru 8 pacijenata. Prema svim podacima, u Hrvatskoj imamo 169 aktivnih slučajeva zaraze.

Od ponedjeljka 25. svibnja, svi učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole u Hrvatskoj mogu se vratiti na nastavu. Isto vrijedi i za djecu koja pohađaju predškolske ustanove, odnosno vrtiće, kao i za djecu s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. To je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji preporuča da u skupini bude između 15 i 20 djece, ali pritom napominju da ih u nekim skupinama može biti i više od 20. Pritom je nužno poštivati razmak od najmanje 1,5 metra između djece, a roditelji ovoga puta neće morati potpisivati izjave uoči povratka djece u vrtiće i škole.

Što se tiče ulazaka turista iz trećih zemalja, što uključuje i one iz susjedne Srbije, na razini Europske unije dogovoreno da su ulasci turista iz tih zemalja zabranjeni do 15. lipnja. To je intencija i kod dolazaka u RH.  

Sve Odluke i upute, te preporuke:

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Svaki boravak u zatvorenom javnom prostoru predstavlja povećani rizik za zarazu s COVID-19 u odnosu na boravak u obiteljskom domu odnosno kućanstvu.

Sve informacije vezane uz novi koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr, kao i pozivom na broj 113 svakim danom od 8 do 16 sati.

 

Foto: Ilustracija/Pixabay