°C -2

Korona se probila u domove za starije u Jaski i Dugom Selu! 104 nova slučaja u županiji!

23.10.2020.

Maja Peranić

Od današnjeg ukupnog broja novozaraženih koji je u Hrvatskoj 1867, 5,5 posto je s područja Zagrebačke županije. Dakle, u odnosu na jučer oboljele su 104 osobe. Korona se na žalost probija u sve više domova za starije s područja županije. Zaraženi su djelatnici domova u Dugom Selu i Jastrebarskom.

Po gradovima i općinama nove brojke zaraženih koronavirusom izgledaju ovako: 10 Samobor, 4 Sveta Nedelja, 18 Zaprešić, 7 Jastrebarsko, 9 Velika Gorica, 1 Ivanić-Grad, 18 Dugo Selo, 2 Vrbovec, 5 Sveti Ivan Zelina, općine – 1 Brdovec, 10 Bistra, 7 Luka, 1 Marija Gorica, 1 Klinča Sela, 1 Pisarovina, 1 Žumberak, 2 Križ, 5 Brckovljani, 1 Gradec. Jedna je osoba preminula 21. listopad i sto s područja Jastrebarskog.

-Od 104 novooboljele osobe 44 su kontakti prethodno oboljelih, 1 slučaj povezan je s bolničkom ustanovom, 1 slučaj s domom za starije, 1 slučaj povezan je s privatnom proslavom, 3 slučaja povezana su s radnim mjestom, za 39 slučaja je nejasna epidemiološka anamneza, dok se podaci za još 15 osoba obrađuju. Samoizolacija je propisana za još 156 osoba-izvijestili su iz Županije.

Pozitivan je jedan djelatnik doma za starije na širem području Dugog Sela te jedan djelatnik doma za starije na širem području Jastrebarskog. Epidemiološka obrada je u tijeku.

U posljednja 24 sata za 16 je osoba potvrđeno da su preboljele koronavirus te više nisu zaražene tako da je ukupan broj aktivnih slučajeva na području Zagrebačke županije 1028.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.