°C -3

Klinča: Projektna dokumentacija za vrtić pri kraju, Općina uskoro od države dobiva zemljište za gradnju reciklažnog

11.10.2019.

Petar Brnada

Sjednica Općinskog vijeća Klinča Sela koja je održana u srijedu otvorena je Aktualnim satom za vrijeme kojega su vijećnici načelniku Miljenku Vučkoviću postavljali pitanja o aktualnim zbivanjima i radovima na području općine.

Vijećnike je zanimalo u kojoj fazi je dokumentacija za izgradnju dječjeg vrtića u Klinča Selu te što je sa dodjelom zemljišta koje je Republika Hrvatska obećala dodijeliti općini za reciklažno dvorište, ali zanimalo ih je i u kojoj fazi je izgradnja ceste u Kupincu.

-Što se tiče dječjeg vrtića, znate da smo u proračunu rezervirali sredstva za izradu projektne dokumentacije i sam postupak odabira projektanta je završio te je sklopljen ugovor s projektantskom kućom, tako da je krenulo projektiranje dječjeg vrtića. Ja se nadam da ćemo do kraja godine ili početkom sljedeće godine imati gotovu projektnu dokumentaciju za izgradnju dječjeg vrtića i isto tako ishođenu građevinsku dozvolu. To znači da ćemo ovisno o samim natječajima koji će biti na raspolaganju sljedeće godine imati mogućnost prijaviti se na njih kako bi pristupili izgradnji samog dječjeg vrtića- pojasnio je načelnik Općine Klinča Sela, Miljenko Vučković.

Kada je u pitanju reciklažno dvorište, načelnik Vučković podsjetio je da već duže vrijeme raspravljaju o tome, ali pritom je otkrio i dobre vijesti.

-Nemam nikakvu službenu informaciju međutim imam neslužbenu, jer sam kontaktirao Ministarstvo državne imovine i prema toj informaciji 17. rujna je kod njih pripremljena odluka da se taj dio zemljišta za reciklažno dvorište dodijeli Općini Klinča Sela. Po toj informaciji očekujemo samo još potpis ministra, a to znači da bi onda mogli dobiti tu zemlju kompletno u vlasništvo, što znači nastaviti s projektiranjem reciklažnog dvorišta- istaknuo je Vučković.

Što se tiče ceste Kupinec, odnosno pristupne cesta za gospodarsku zonu u Kupincu, načelnik Vučković poručio je da je izgradnja je krenula.

-Riječ je o prvoj fazi izgradnje koja obuhvaća zemljane radove i navoz materijala. Radovi dobro napreduju tako da kroz otprilike mjesec dana, po mojoj procjeni, ti bi radovi mogli i završiti. Sada to već ima sasvim drugu sliku i nadam se da će taj pomak dati nekakvu inicijativu investitorima da se nastavi s investicijama u gospodarskoj zoni Kupinec- rekao je načelnik Vučković.

Nadalje, vijećnike je zanimala i javna rasvjeta pošto na području općine postoji nekoliko rasvjetnih tijela koje treba popraviti. Naime, krenula je zamjena rasvjetnih tijela na području općine, pa je vijećnike zanimalo, da ne rade dodatne troškove, hoće li se stići to do kraja godine na području cijele općine zamijeniti ili ne. Upitali su pritom načelnika u kojoj je fazi izrada troškovnika za potporni zid na igralištu u Repišću.

-Primijetili ste da je krenuo projekt Newlight, odnosno zamjena javne rasvjete za štedljivu rasvjetu. Najprije moramo završiti taj projekt koji bi po mojim informacijama trebao biti gotov kroz tridesetak dana. A nakon toga u dogovoru sa samim izvođačem pristupit ćemo dopuni rasvjetnih tijela gdje ona nedostaju. Nisam siguran da ćemo nadopunu uspjeti završiti do kraja godine s obzirom da smo već na kraju godine i vremenske prilike će sigurno biti takve da neće to dozvoliti. No u svakom slučaju sljedeće godine ćemo nastaviti s dopunom rasvjete koja nedostaje- poručio je načelnik Vučković te tom prilikom pozvao stanovnike općine na razumijevanje da ne rade dodatne troškove nego da se strpe još mjesec dana dok kompletno zamijene rasvjetna tijela na području čitave općine, a onda će sljedeće godine raditi dopunu gdje je to potrebno.

-Što se tiče potpornog zida uz igralište u Repišću, u ovom trenutku radi se troškovnik za sanaciju tog zida i to ćemo ja se nadam staviti u proračun općine Klinča Sela za iduću godinu s obzirom da nismo uspjeli dogovoriti s izvođačima radova koji rade na rekonstrukciji ceste Repišće-Beter. Dakle, to će biti jedan zaseban projekt, ali prije toga moramo izraditi troškovnik i provesti sve postupke koji prethode tome da bi sljedeće godine sanirali taj potporni zid- rekao je Vučković.

Naveo je pritom načelnik Vučković sve radove koji su provedeni od prije ljeta pa do jeseni. Uz spomenute radove za pristupnu cestu gospodarske zone Kupinec te zamjenu ulične rasvjete, načelnik je kazao da su završeni radovi na uređenju rashladne komore mrtvačnice u Kupincu.

-Tu je postojao određeni problem da su pokojnici u ljetnom periodu morali biti voženi u rashladnu komoru mrtvačnice u Klinča Selu što je stvaralo dodatne troškove pa smo na inicijativu Mjesnog odbora Kupinec pristupili radovima u toj mrtvačnici, tako da sada mrtvačnica u Kupincu ima rashladnu komoru što će u svakom slučaju smanjiti troškove našim stanovnicima- otkrio je Vučković.

Također je kazao da danas počinju radovi na asfaltiranju ceste uz groblje u Kupincu, a radi se o iznosu od 250 tisuća kuna. –To će biti jedna lijepo uređena ulica i nadam se da će do Svih svetih to biti i gotovo- rekao je načelnik.

Vijećnik Damir Kristijan Rogina (SH) prvo svoje pitanje uputio je predsjedniku Vijeća, Mirku Horvatiću.

-Konkretno, zatražio sam pristup informacijama za vaša primanja u proteklih 2,5 godine i dobio sam informaciju da su vaša primanja koja su vam isplaćena preko 28 tisuća kuna. Eh sada, volio bih da objasnite kako se skupila takva cifra s obzirom da smo imali 20 vijeća, vi ste predsjednik Mjesnog odbora, znači imali ste dvije godišnje plaće nešto malo tamo i niti u jednoj kalkulaciji to ne ispada realna cifra koju bi vi primali kao nagradu za svoj rad- upitao je Rogina.

Predsjednik Horvatić na to je vijećniku Rogini kazao da nije dobro računao te da njegova naknada iznosi 500 kuna mjesečno te 300 kuna po sjednici plus ono što dobiva kao predsjednik Mjesnog odbora.

-Prvo i osnovno, niste primili 12 uplata po 500 kuna nego ste primali puno manje uplata unutar godine, kao i prošlu i pretprošlu godinu, s obzirom na broj mjeseci koliko ih je bilo u jednome mandatu u toj godini. Drugo, brojke nisu okrugle, ispadaju u lipe i u sitne brojeve. Da su takve kakve bi trebale biti, bile bi ujednačene. Ovdje se radi ili o nekim dodatnim naknadama ili dodatnim plaćanjima, ali ne ispada onako kako bi ispalo sa svime što sam obračunao- nastavio je Rogina.

Predsjednik Horvatić na to rekao da sve to može objasniti gospođa Snježana iz Općine koja obračunava te iznose te da je u cifre koje navodi Rogina vjerojatno uračunat i iznosi Mjesnog odbora.

-Molim vas da pismenim putem do sljedeće sjednice obrazložite na temelju čega imate takve uplate- završio je Rogina.

Drugo pitanje vijećnika Rogine odnosilo se na izgrađene ceste koje se prema njegovim riječima već raspadaju, a plaćene su 540 tisuća kuna.

-Istina je da smo dobili lošu kvalitetu za ono što smo platili. Ja kad sam pitao rečeno mi je da oko 20-ak kuna po kvadratu koštaju te ceste. S obzirom da sam dobio optužbu u kojoj uredno imam kompletan ugovor od firme koja je to radila za nas ispada preko 60 kuna po kvadratnom metru smeća. Asfalt se raspao na četiri puta od mogućih osam. Kako se to popravi? Dvaput se nabaca malo asfalta. A to što su se ceste raspale  i što smo bacili novce je konkretno pitanje načelniku. Gdje je garancija i gdje su popravci cesta- upitao je Rogina upitavši jesu li navedeni radovi pod garancijom. Pritom je vijećnik Rogina spomenuo da je dobio i tužbu od Općine Klinča Sela što smatram malom diplomom za svoj rad.

-Kolega Rogina, vi ste skloni raditi kazalište od ovog Vijeća, a trebali bi se ponašati kao odgovoran vijećnik. Ja nemam namjeru komentirati tužbu. Treba poštivati institucije ove države tako da moramo vjerovati našem sudstvu, a sudstvo neka donese odluku tko je u pravu, a tko nije. Tužba je nastala prvenstveno iz toga što vi od svega radite kazalište i širite neistine i te ćete stvari morati i dokazati- odgovorio je načelnik Vučković te nastavio:

-Nemam namjeru raspravljati ni o cestama. Spominjali ste ovdje da ste i vi neki svoj novac dali u te ceste. Ja vas javno pozivam i prozivam da nam vi kažete i da uđe u zapisnik da vi kao odgovorni vijećnik općine Klinča Sela na jednoj od idućih sjednica prezentirate koliko vi doprinosa dajete općini Klinča Sela s obzirom na vaša primanja i o kojem iznosu se tu radu- kazao je načelnik.

Vijećnik Rogina odgovorio je da nije voljan to učiniti dodavši da plaća porez jer je zaposlen u Republici Hrvatskoj, a pritom je načelniku poručio da se spustio na osobni nivo.

- Vi to naravno ne morate i ja znam da to nećete napraviti. Ali s obzirom da se predstavljate kao neka moralna vertikala u ovom Vijeću i općini ja vas javno pozivam da vi kažete koliki je vaš financijski doprinos s obzirom da porez i prirez na dohodak u proračunu Općine Klinča Sela. Radovi su koštali koliko su koštali i to je sve evidentirano. To što vi niste zadovoljni sa tim to je druga stvar. To što tvrdite da to koša 65 kuna po kvadratu, ja vam tvrdim da ne košta nego košta 21 kunu po kvadratu i ne radi se o asfaltu kao što vi tvrdite. Vi ste vijećnik općine Klinča Sela i u proračunu vam piše da se ne radi o asfaltu nego o recikliranom asfaltu. Naravno vi to niste vidjeli jer ste kao što ste i dugo vremena pisali bili u Švedskoj, pa vas nije bilo ovdje. Molim vas da ne radite kazalište od ovog vijeća- ponovio je načelnik Vučković.

Što se tiče garancije za te poslove, podsjetio je načelnik da ona vrijedi dvije godine od završetka radova te da, naravno, postoji.

-Kako ste vi došli do tih 65 kuna kao građevinski stručnjak ja ne znam, ali u svakom slučaju sve je dokazivo, postoji nadzorni inženjer, kao i garancija od izvođača radova, sve je dokazivo, a to što vi izvodite neke svoje matematičke zaključke i ne znam koje druge, ja vas u tome nažalost ne mogu spriječiti, ali nemam namjeru dopustiti da se šire neistine i laži. U općini Klinča Sela postoji kompletna dokumentacija izvedenih radova. Vaše tumačenje pojedinih brojki i izvlačenje iz konteksta više neću komentirati. Ja stojim iza onoga što je napravljeno. Ako sumnjate u nešto, postoje institucije koje se bave time. Angažirajte ih pa neka se to riješi, no nemojte izlaziti s vašim brojkama i kalkulacijama jer to nije niti u redu, niti korektno- završio je načelnik Vučković.