°C 12

Velečasni Šreter otpočeo devetnicu u Vukovini

07.08.2018.

Redakcija

U župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini kraj Velike Gorice na jučerašnji blagdan Preobraženja Gospodnjeg počela je devetnica na čast Gospi Vukovinskoj. 

U povijesnim spisima iz daleke 1630. stoji kako je crkva u Vukovini znamenita radi proštenja i milosti što su ih ljudi zadobili. Uz to stoji i podatak da je narod granuo na proštenja Majci Božjoj Vukovinskoj sve od Zagreba do Siska, cijela Posavina, Pokupje i Prigorje „da je posjeti i da se stavi pod njezinu zaštitu“. Tako je svetište Majke Božje u Vukovini kao mjesto hodočašća starije čak pola stoljeća i od Marije Bistrice. 

Tradicionalne mise u sklopu devetnice održavaju se devet dana uoči blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, a ove ih godine predslavi vlč. Robert Šreter, župnik župe Svetog Mirka iz zagrebačkih Šestina. Njemu su u jučerašnjem misnom slavlju koncelebrirali župnik Đuro Sabolek, dekan Velikogoričko-odranski te kapelan vlč. Marko Čolak i vlč. Mladen Benko nekadašnji kapelan u vukovinskoj župi.


Počevši od usporedbe s fotografijama koje čuvamo, a koje u našim albumima svjedoče fizičkim promjenama u životu čovjeka vlč. Šreter kazao je kako nas Isus svojim preobraženjem podsjeća da se mi moramo neprestano preobražavati, da se moramo mijenjati, ali tako da naša promjena i način življenja odražava to što smo stvoreni na sliku Božju.

-Nažalost, grešni smo ljudi, ali možemo se potruditi mijenjati ono staro. Zna Bog vrlo dobro da nismo savršeni i ovdje nikad nećemo i ne možemo biti savršeni, ali možemo se mijenjati na bolje, osluškivati njegovu Riječ, njegove poticaje, i živjeti u skladu s njim. Vrlo često živimo u kolotečini i mislimo da ne moramo ništa mijenjati u svom životu, na sebi. Bog nas želi promijeniti na bolje, ali neće to učiniti ako mi nismo spremni surađivati. Ugledajmo se na Mariju, pokušajmo i mi danas, izreći ono što je ona izrekla Anđelu: "Neka mi bude po tvojoj riječi". Recimo: Bože, evo ja ću dopustiti da me pokušaš promijeniti nabolje, ne znam kako, ali ti znaš, molim te pomozi, a ja ću ti ponuditi svoje srce to je jedino što mogu. Bog očekuje upravo to, da mi otvorimo svoje srce, a onda će on sasvim sigurno ući u nas -kazao je u homiliji vlč. Robert Šreter.

Prva od devetnica završila je uz marijanske pjesme i ophod oko oltara, a svakog dana u Vukovini od 19 sati moli se krunica, tu je prilika za svetu ispovijed, a mise počinju u 19:30 sati.

Galerija slika

Velečasni Šreter otpočeo devetnicu u Vukovini Velečasni Šreter otpočeo devetnicu u Vukovini Velečasni Šreter otpočeo devetnicu u Vukovini Velečasni Šreter otpočeo devetnicu u Vukovini Velečasni Šreter otpočeo devetnicu u Vukovini