°C 4

Jedra, gudači, svijeće….

25.01.2017.

Igor

Za predstojeću Noć muzeja u Vrbovcu se u petak otvara, po mnogima, najveća samostalna izložba živućeg umjetnika – Mate CROate (Mate Turića). U njegovu rodnom Banovu u 20 sati posjetitelje čeka jedinstvena večer: uvodno će slovo održati voditeljica galerije Specijalne policije iz Zagreba Nada Far, a otvorit će je proslavljeni naš olimpijac dr. Damir Škaro. Glazbeni „začin“ dodat će cijeloj priči prof. Goran Končar (violina) i Ljerka Končar (violončelo).

Već sam naslov predstojećeg događaja „Svjetlosna izložba čudesnog svijeta…“ otkriva u kakav nas to zapravo svijet Noći muzeja vodi Mate Turić. Kaže:

-Osnovna asocijacija na mrak je - tama. Kako predočiti mrak? Tako da padne noć i da se ugase svjetla. A kako stvoriti atmosferu mraka i svjetlosti na umjetnički način? Tako da svoje skulpture obogatim prirodnim svjetlom svijeća i mrakom. Zamislio sam i ostvario ovu izložbu tako što sam izložio stotine skulptura i osvijetlio sa stotinama svijeća. Stvorio sam ugodnu i romantičnu atmosferu, povezao prošlost sa sadašnjošću, jer su nekad brodovi bili osvijetljeni samo svjetlom petroleja i svijeća. Time sam skulpturama unio jednu dodatnu posebnost, za koju dosad nisam ni znao da je tako posebna. Jako se lijepo uklopilo!

Nema sumnje da će se u petak doživjeti zanimljiva igra obrisa i svjetla, zvuka, atmosfere. A, Mate će baciti i pogled unaprijed:

-Nakon ove izložbe, zasigurno će se mnoge moje skulpture ponekad ukrasiti svjetlom svijeća i oplemeniti romantične večeri, stvarajući tako opuštanje i dodatnu ljepotu, za još veći užitak koji će se širiti od ljepote što proizlazi iz unikatnih kamenih skulptura obogaćenih prorezom. (F.S.)