°C 28

Chill zona, street food, eko- radionice i vrhunski koncerti čekaju vas na VG Festu!

29.05.2019.

Petar Brnada

Sve je spremno za još jedno sjajno, no ipak nešto drugačije izdanje VG Festa koji će se ove godine održati na novoj lokaciji, među starim hrastovima u parku pokraj Muzeja Turopolja.

Festival i ove godine nudi pregršt aktivnosti i zagarantirane zabave, a kako kažu iz organizatori iz Turističke zajednice Velike Gorice, festival su bacili na livadu i obojali u zeleno pa su mu tako, uz već prepoznatljiv urbani i moderni štih, dodali i malo eko nijanse. Upravo zato nude razne ekološke radionice i pričaonice, razmjenu staro za novo, umjetnička eko rješenja, ideje i instalacije, a i hrastov drvored uz Muzej Turopolja za tu su prigodu obukli u novo ruho.

VG Fest započet će ovog petka, u 10 sati, a potrajat će cijelog dana.

-Počinjemo ekološkom radionicom za goričke vrtiće „Ne VGtiraj nego recikliraj“ od 10 do 12 sati gdje će klinci naučiti što sve mogu napraviti od otpadnog materijala. Organizira je Grad Velika Gorica u suradnji s Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije, a povodom obilježavanja Dana okoliša. Bit će tu i zanimljivih eko priča i umjetničkih instalacija s ekološkim porukama po cijelom parku- najavljuju iz Turističke zajednice.

Radionice, radionice i još radionica

Popodnevni dio programa počinje radionicom zelene optike (16-18h) na kojoj će vam umjetnica Jadranka Hlupić Dujmušić pokazati kako urediti stare naočale. Donesite stare naočale da ih zajedno umjetnički oživimo!

Od 17 do 19 sati održat će se edukativno – praktično predavanje o plastici, životu bez otpada u suradnji s udrugom Zero waste Croatia, a nakon predavanja slijedi radionica izrade prirodne kozmetike od sastojaka koje možemo pronaći u kuhinjskim ormarićima i pritom izbjeći gomilanje nepotrebne jednokratne plastične ambalaže.

Nakon što naučite izraditi prirodnu kozmetiku, od 19 sati imate priliku sudjelovati i na radionici izrade terarija u staklenci na kojoj će vas Vedrana Klarić iz udruge G.A.S. naučiti kako pravilno posaditi kaktuse i sukulente u steklenku. Svoj terarij nakon radionice zatim slobodno možete ponijeti doma.

Chill zona

Cjelodnevno druženje i ponudu VG Festa sva tri dana upotpunjava i Chill zona, smještena u samom srcu parka, poručuju organizatori. Dekice, jastuci ili panjevi ispod krošnja i lampiona, u pozadini ugodan DJ set, te street food & drinks ugostiteljska ponuda i prigodni program nude opuštanje u popodnevnim satima.

Jeans generacija

Svaka od naredne tri večeri ponudit će glazbeno scenski završetak, a u petak će to biti, za uvertiru, humoristična Stand up comedy ekipa Fun Times koja već od 19 sati započinje svoj veseli šou.

-A onda, dragi ljudi, kakva noć! Ludilo u nama, svi na ulicama! Stiže nam Jeans generacija, Jimmy i Šomi i Neki to vole vruće. Vruće će biti dok ćemo se drmati uz njihove klasike. Stiže nam Bojler, California, Medu moj i šećeru...ma kakva Teška vremena, prijatelju moj! Za sve vas koji ste mladost proveli u Kulušiću i Lapu uz ovu dvojicu, ali i sve vas koji ih i danas rado slušate, bez obzira jeste li ili ne baš ta jeans generacija, dođite u 21 sat ispred Muzeja Turopolja, a mi vam jamčimo da ćete definitivno ostaviti plesne cipele i traper jakne nasred podija- kažu iz Turističke.

Subota na VG Festu u znaku je zračnih akrobacija i acro vještina, a sve počinje već od 15h kad će ekipa iz udruge Traumatic Arts prezentirati najzanimljivije elemente acro yoge. Odmah nakon yoga zagrijavanja, od 16h paralelno počinju radionica plesa na svili koja će potrajati do 17h, a tu su i likovna radionica, radionica zmajarenja, oslikavanja lica.

-Zračnih vještina nikad dosta pa tako od 18 sati počinju radionice hula Hoopa i plesa u ringu, nakon kojih će od 19:15 početi prezentacija zračnih akrobacija, u režiji i izvedbi Traumatic Artsa pod nazivom „290 sekundi“- najavljuju organizatori.

Velikogorički heklaton

Velikogorički heklaton naziv je akcije Udruge Vestigium koja poziva sve one koji vole i znaju heklati da dođu u park gdje će oko drveća biti započeta instalacija projekta gerilskog heklanja.

Film i kviz na otvorenom

Subotnja večer rezervirana je za opuštanje uz dobar film, a organizatori su za ovu prigodu odabrali nešto iz njihove ekološke kolekcije, kako bi potvrdili ovogodišnji predznak eko osviještenog festivala. Naime, u 20.15 sati kreće projekcija filma na otvorenom „A Plastic Ocean“.

Nedjelja na VG Fest donosi dobre vibracije koje širi Plesni klub Megablast koji je i ove godine pripremio mali urbani spektakl u obliku raznih plesnih radionica i prezentacija.

Kako bi malo odmorili noge, a upregnuli moždane vijuge pobrinuo se Gorički klub mladih koji od 18:00 organizira Pub kviz na otvorenom. Tema je - glazba, film i knjige. Potrebna vam je dobra ekipa do četiri člana, malo volje i znanja o serijama ili pak super junacima - i to je dobitna kombinacija.

Alive i Bang bang za kraj u stilu velikog praska

-VG Fest završavamo u revijalnom tonu, kako smo i počeli, uz dobru zabavu i puno dobre glazbe. Zagrijat će nas velikogorički glazbeni sastav „Alive“ od 19 sati. Ako ste za malo rock, indie, pop, electronic fuzije ovaj koncert nikako ne smijete propustiti jer dečki su nedavno objavili svoj prvi EP naziva “Young”, a na VG Festu predstavit će i naslovnu stvar “My Way“- kažu iz Turističke.

Nakon njih će na pozornicu 'Bang bang' koji potpisuju Hit uspješnice poput „Imam“, „Nešto me pogodilo“ ili „Papar i sol“ koje su tek mali dio bogatog repertoara ovog glazbenog sastava koji je sve prisutniji na našoj glazbenoj sceni, a u velikom će stilu zatvoriti ovogodišnjnji VG Fest.