°C 22

Jaskanska noć muzeja nudi glazbeni doživljaj

24.01.2017.

majai

Bliži nam se još jedna Noć muzeja u kojoj će i ove godine, svojim vrlo bogatim i zanimljivim programom, sedmu godinu zaredom sudjelovati Gradski muzej i galerija Jastrebarsko. Za vas smo doznali što vas sve očekuje.

Glavna tema ovogodišnje manifestacije Noći muzeja jest glazba. Upravo ta tematika nametnula se s ciljem prezentiranja i popularizacije glazbene baštine i njene muzealizacije, ili kao što izreka kaže, „tko želi pjevati, uvijek će pronaći pjesmu“, istaknuli su iz Hrvatskog muzejskog društva koji je i pokretač manifestacije.

Glazbenu temu pratit će i jaskanska Noć muzeja gdje će se ovog petka, 27. siječnja, od 20 sati stvoriti prava glazbena oaza od predstavljanja aktualnih domaćih glazbenih umjetnika do pogleda u glazbenu povijest.

-U predloženom spektru programskih mogućnosti, Centar za kulturu Jastrebarsko i Gradski muzej i galerija Jastrebarsko, u jaskanskoj Noći muzeja predstavit će tradiciju i aktualne gradske izvođače te sakupljače glazbene baštine, poput uređaja za reprodukciju zvuka i glazbenih zapisa. Pozivamo sve zainteresirane, dosadašnje i buduće posjetitelje sada već tradicionalne, sedme zaredom Noći muzeja u Jastrebarskom, da u petak, 27.siječnja, s početkom u 20.00 sati, posjete muzej i uz čašu kuhanog vina sudjeluju u izložbenom i glazbenom programu – poručili su organizatori.Slušanje ploča i koncert biljke

Glazbenu večer u Noći muzeja pružit će učenici i profesori Glazbene škole Jastrebarsko te mješoviti pjevački zbor "Ad hoc". Posebna poslastica bit će koncert biljaka koji će pokazati kako biljka reagira na kontakt i emocije onih koji je okružuju i pomoću univerzalnog jezika muzike ostvaruje zvukove i interakciju s prisutnima. Muzika biljaka je rezultat više od 40 godina istraživanja, vezanih za senzibilitet i inteligenciju biljnog svijeta.

Mali pogled u povijest glazbe dočarat će DJ 910-ta koji će u prostorijama muzeja puštati glazbu s bakelitnih ploča na starom gramofonu.

Uz glazbu, moći ćete pogledati i stalni postav muzeja dok vas u galeriji očekuje likovna izložba umjetničkih djela iz privatne zbirke „Kovačić“.

Noć muzeja i u Cvetkoviću

U Noć muzeja ove se godine uključuju članovi članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Cvetković koji organiziraju nešto posve drugačije te pozivaju građane u Cvetković. Cvetkovački vatrogasci u Noći muzeja prezentirat će vam sve o vatrogastvu i vatrogasnoj glazbi te njenoj povjesti.

U petak, na adresi Cvetković 72, s početkom u 19 sati, možete vidjeti do sto godina stare i očuvane primjerke vatrogasnih pomagala i opreme te limene i drvene instrumenate. Doznat ćete sve o bogatoj i zanimljivoj povijesti ovih humanitarnih i plemenitih zanimanja, poručili su organizatori ove zanimljive Noći muzeja u Cvetkoviću.

 

Noć muzeja 2017. - program

20,00- 23,00 sata - Gradska Galerija:
Izložba umjetničkih djela iz privatne zbirke „Kovačić“
21 sat: DJ 910-ta; Slušaonica glazbe s bakelitnih ploča na starinskom gramofonu iz 1910. godine
22 sata: Koncert biljke
20.30-21.15 sati - Građanska zbirka;
Koncert učenika i profesora Glazbene škole Jastrebarsko; Koncert klasične glazbe
21.30-22.00 - Nastup zbora AD HOCa

Od 19 sati u Cvetkoviću