°C -3

Mašina vjeruje u mlade nade: Ključan faktor su kvalitetni treneri

28.08.2023.

Damir Žbulj

Održan je ždrijeb za novu košarkašku sezonu u Prvoj muškoj ligi, u kojoj će se ponovno natjecati naša Gorica. Prošla sezona bila je za zaborav, nakon pet godina Bikovi su ispali iz premijerligaškog društva, no, u klubu nisu dugo tugovali nego su se primili posla i krenuli s oporavkom.

U prvoj muškoj ligi će sudjelovati 14 ekipa, a uz Goricu tu su još Crikvenica, Hermes Analitica, Jazine Arbanasi, Kvarner 2010, Marsonia, HAKK Mladost, Omiš Čagalj Tours, Podstrana, Ribola Kaštela, Samobor, KK Stoja, Vrijednosnice Osijek i KK Zagreb.

Prvo kolo je na rasporedu 7. listopada, a osnovni dio natjecanja završava 26. kolom, 20. travnja iduće godine. 

U doigravanju sudjeluju četiri najbolja kluba. Polufinalne i finalne utakmice se igraju na dvije pobjede. Prvak Prve muške lige u natjecateljskoj ostvaruje pravo igranja u Premijer ligi, a poraženi klub finala doigravanja igrat će dvije izlučne utakmice s pretposljednjim klubom Premijer lige za ulazak, odnosno ostanak u najvišem rangu hrvatske košarke.

Pod vodstvom novog trenera Nevena Nikolića Gorica u prvom kolu gostuje kod Marsonije u Slavonskom Brodu, dok će u drugom igrati doma protiv Zagreba...

Novi sportski direktor je Tonći Mašina, profesor kineziologije stalno zaposlen na Medicinskom fakultetu u Zagrebu kao predavač pri Kabinetu za „Tjelesnu i zdravstvenu kulturu“. Nakon uspješnog višegodišnjeg domaćeg i inozemnog iskustva kao sportski djelatnik, 2011. godine zapošljava se na Medicinskom fakultetu u Zagrebu gdje stječe akademsku titulu doktora znanosti iz područja biomedicine i zdravstva. Od 1996. - 2011 radio je kao trener u profesionalnom sportu te klupskoj košarci s mlađim dobnim kategorijama s kojima ostvaruje najviše sportske rezultate. Istodobno sudjeluje u reprezentativnim aktivnostima kao ekspert zadužen za tjelesnu pripremu, prevenciju i rehabilitaciju sportskih ozljeda. Vrhunske rezultate na državnoj i međunarodnoj razini postiže i u profesionalnom sportu kao pomoćni i samostalni košarkaški trener te trener za tjelesnu pripremu.

Prije dvije godine osnovao je ustanovu za obrazovanje odraslih Ars Sport kineziološko učilište te u suradnji s najužim suradnicima stvara iznimne programe osposobljavanja, usavršavanja i unapređenja u domeni kineziologijske znanosti.

"Bilo bi nepravedno ne istaknuti značajna imena u našem sportu koji su utjecali na mene kao sportskog djelatnika a to su među ostalima, profesori s Kineziološkog fakulteta Dragan Milanović i Igor Jukić. U kontekstu košarkaške edukacije najveći utjecaj je svakako onaj Slavka Trninića i Danijela Jusupa s kojima sam proveo najviše vremena i od kojih sam izgradio 80 posto svojih stavova prema sportskom treningu, poučavanju, organizaciji rada, odnosima s igračima i radnoj etici."

S Goricom surađuje od lani, a početkom ljeta ove godine s predsjednikom Radovićem je dogovorio da se ta suradnja intenzivira.

"Došli  smo do zaključka kako je funkcija sportskog direktora optimalna kako bi se u klubu učinile pozitivne promjene. Košarkaški klubovi kao što je KK Gorica, a takvih ima još u RH, trebali bi biti više usmjereni stvaranju uvjeta za samoodrživost. Budući da je novac neizbježan čimbenik i uvijek će ga se potrošiti više nego ga ima, ključno je preusmjeriti njegovu distribuciju, odnosno dio novca preraspodjeliti prema kvalitetnim kadrovima koji mogu u određenom vremenu proizvesti dodatnu vrijednost koja će klubu donijeti odgovarajući rezultat, ali i uštedjeti ili čak donijeti novac. Nije jednostavno, ali alternativa je trošiti novac na igrače koji možda nisu u potpunosti posvećeni sportu i košarci. Intencija je osnažiti vlastiti omladinski pogon u smislu brojnosti, odnosno povećati broj članova u školama košarke, i kvalitete rada te iz vlastitih redove selektirati seniorske igrače. Drugi pravac je pronaći mlade talentirane igrače iz drugih dijelova RH i omogućiti im kroz naš klub da se afirmiraju i odu na višu kvalitativnu razinu. Svakako želimo biti prepoznati kao sredina kojoj mladi igrači vjeruju i koja vjeruje mladim igračima, koji su spremni ulagati u sebe te uz značajna odricanja dosegnuti višu razinu kvalitete na vlastitu i klupsku dobrobit," ambiciozno je poručio Mašina.

Temeljni cilj iduće sezone bit će stabilizacija u Prvoj muškoj ligi, koja nije nimalo lagana i u kojoj više klubova podiglo budžete i sportske ciljeve.

"U takvim okolnostima želimo biti konkurentni na način da igramo prepoznatljivu košarku u kojoj će naši mladi igrači u suradnji s onim iskusnijima doprinijeti realizaciji sportskih ciljeva. Tijekom sezone, pratiti ćemo i ostale mlade igrače u Hrvatskoj i na kraju sezone napraviti doselekciju koja bi omogućila da krenemo u smjeru povratka u Premijer ligu."

Roster za novu sezonu praktički je posložen, a bit će tu dosta mladih igrača, uz nekoliko iskusnih, kao što je kapetan Ante Mašić.

"U ovom trenutku među mladima u KK Gorica imamo igrače za koje mislimo da mogu u značajnoj mjeri utjecati na igru ekipe, a samim time i na sportski rezultat. S druge strane imamo nekoliko igrača za koje mislimo da mogu sudjelovati u igri u značajnijoj mjeri nego li je to bilo u proteklim sezonama te igrače za koje mislimo da će samo sudjelovanje u seniorskom sastavu biti od velikog značaja da se još više usmjere prema sportskom usavršavanju kako bi već u narednoj sezoni sudjelovali u kreiranju natjecateljskog rezultata KK Gorica."

"Ključan je u svemu ljudski faktor, odnosno kvalitetni treneri. Seniorski trener Neven Nikolić posjeduje izraženu radnu etiku, stručnost, ljudskost i komunakcijske vještine što su pretpostavke za dobar rad. Trener ima punu podršku predsjednika, sportskog direktora i ostalih klupskih struktura, a u pomoći će biti i tim kineziologa u klubu, juniorski trener Nikola Piacun i Miron Češkić. Sezona će biti zahtjevna i izazovna jer mladi koji dolaze trebaju opravdati povjerenje, a na nama je da im damo priliku, istoleriramo i ispravimo pogreške. To možemo jedino na način da se ponašamo kao kolektiv s jasno određenim ulogama pojedinaca, visokom razinom motivacije i međusobnim poštivanjem,” zaključio je za kraj.