°C 6

VAR u Hrvatskoj prvo stigao u Veliku Goricu

05.07.2019.

Damir Žbulj

Uvođenje VAR (Video Assistant Referees) tehnologije izuzetno je zahtjevan posao, a kao 'poligon' za pripremu i testiranje sustava izabrana je Velika Gorica i Gradski stadion, na kojem su se okupili suci, instruktori i čelni ljudi Hrvatskog nogometnog saveza, kako bi se iz prve ruke vidjelo kako sve to funkcionira.

Budući da su već krajem lipnja dovršene prostorije za VAR (pomoćne video suce) na velikogoričkom  stadionu, do početka srpnja je posebna soba opremljena (CROATEL) svim potrebnim tehničkim uređajima i Velika Gorica je tako prva u Hrvatskoj krenula s obukom, koja će trajati do 7 srpnja.

VAR instruktori Bruno Marić i Tomislav Šetka održali su kratku prezentaciju sudionicima testiranja, među kojima je i 28 igrača iz mlađih kategorija HNK Gorica te njihovim trenerima.

U četvrtak, su se na Gradskom stadionu okupili i prvoligaški suci te njihovi pomoćnici, koji će svakodnevno testirati sustav i primjenjivati modernu tehnologiju u praksi, uz prisustvo voditelja projekta Ante Kulušića, voditelja VAR edukacije Domagoja Vučkova te tajnika Komisije nogometnih sudaca Igora Pristovnika.

U ime Nogometnog saveza Zagrebačke županije domaćin hrvatskim sucima i instruktorima je predsjednik komisije nogometnih sudaca Dalibor Meić.

Neposredna primjena VAR tehnologije u HT prvoj ligi predviđena je za početak tzv. drugog dijela iduće sezone, odnosno početkom veljače 2020. godine.

Nova sezona počinje 20. srpnja, a Gorica na svom travnjaku dočekuje Inter iz Zaprešića.

U subotu 6. srpnja na svom travnjaku Goričani igraju prvu domaću pripremnu utakmicu, a u goste im stiže slovenski NK Tabor iz Sežane.