°C 11

Sopićeva Rijeka preko bijele točke do novog slavlja u Gorici: Festival VAR-a i penala u nemogućim uvjetima općeg potopa

11.02.2024.

Damir Žbulj

Nedavni zaostali prvenstveni dvoboj Gorice i Rijeke obilježili su snijeg i led, ali i odluke iz VAR sobe, a slično je bilo i u novom okršaju, u sklopu 22. kola SuperSport HNL-a. Snijeg i led zamijenila je obilna kiša, Rijeka je ponovno dobila dva kaznena udarca nakon intervencije iz VAR sobe, a ishod je u konačnici bio praktički identičan, slavlje Sopića i njegovih nogometaša, koji su nakon ovih 0:2 ponovno na vrhu ljestvice!

Prognoza je za nedjeljno poslijepodne najavljivala 'potop' i poznavajući stanje goričkog travnjaka znali smo kako tu neće biti puno nogometa.

U trenutku početka susreta kiša još nije počela padati, ali je uskoro krenuo pljusak, koji je s većim ili manjim intenzitetom 'navodnjavao' teren Gradskog stadiona.

Rijeka je puno bolje otvorila dvoboj, već u osmoj minuti je Mirko Marić zatresao mrežu Banića, ali je gol opravdano poništen zbog evidentnog zaleđa. Marić je bio u akciji i nekoliko munuta kasnije, kad je njegov udarac od bloka završio u rukama goričkog vratara.

Mogla je Sopićeva momčad do prednosti u 15. minuti, kad je Niko Janković pobjegao domaćoj obrani, ali je pucao malo pored lijeve vratnice, dok je u nastavku akcije, iz kornera, Pjaca prebacio na drugu vratnicu, gdje je Radeljić 'mrvicu' zakasnio pospremiti loptu u nebranjenu mrežu.

Bilo je nakon toga sve manje i manje nogometa, a sve više i više 'vaterpola' i napucavanja lopte, pa tko se bolje snađe.

Na samom ulasku u sudačku nadoknadu prvog dijela dogodila se jedna takva situacija, kad je Jurić pokušao ispucati loptu iz svog kaznenog prostora, ali je usput i zakačio i Radeljića. Nakon dojave iz VAR sobe Duje Strukan je otišao pogledati taj start na monitor te je odlučio pokazati na bijelu točku.

Banić je u prošlom dvoboju obranio penal Marju Pjaci, iako je na odbijenoj lopti Pjaca poentirao, ali je sigurno 'ušao u glavu' bivšem hrvatskom reprezentativcu. Pjaca je opalio snažno, po sredini, ali nije pogodio okvir gola. Na veliku radost domaćih igrača i hrabrih navijača, koji su se 'romantično' stisnuli pod krov Zapadne tribine.

Međutim, nije tu bio kraj uzbuđenjima u prvom poluvremenu, jer je još i Gorica mogla do prednosti. Smolčić je glavom blokirao čisti pogodak Matavža, a nakon kornera, u novoj gužvi, činilo se kako je netko igrao rukom. Ipak, VAR nije bio naklonjen domaćinu i nije bilo kaznenog udarca.

Sve je to bila uvertira za 'ludnicu' u nastavku, u kojoj je turopoljski prvoligaš ponovno 'izvukao deblji kraj'.

Nakon samo pet minuta igre u drugom poluvremenu upravo je Radeljić skrivio penal, srušio je Mitrovića na rubu kaznenog prostora, a iako je Strukan prvo pokazao na prekršaj izvan 16-erca, ispravio je svoju odluku.

Priliku s bijele točke dobio je Ante Matej Jurić, no, mladi napadač je s istog mjesta pucao na apsolutno identičan način kao i Pjaca i lopta je otišla preko gola.

Dojma smo da je Gorica tada povela da bi teško izgubila ovaj dvoboj...

Nekoliko minuta kasnije Jurić je opasnu pucao glavom, ali je Labrović sjajno intervenirao, baš kao i na odbijenoj lopti, kad je zaustavio pokušaj Matea Leša.

No, u posljednjih pola sata okrenulo se sve na stranu gostiju. Prvo je Obregon atraktivno svladao Banića, ali je i ovaj gol opravdano poništen zbog zaleđa, no, u 65. minuti Obregon se prometnuo u junaka Rijeke. Nakon jednog ubačaja lopta je iz neposredne blizine pogodila Leša u ruku, ponovno se oglasio VAR i Strukan je nakon dojave pokazao na još jedan kazneni udarac, kojeg je kolumbijski napadač hladnokrvno poentirao.

Sve je bilo odlučeno u 75. minuti, kad je Pjaca pao u goričkom kaznenom prostoru, a Strukan je svirao još jedan penal. Odgovornost je opet preuzeo Obregon, ovaj put je promijenio stranu te je prizemnim udarcem uz vratnicu odlučio ovaj 'vaterpolski' okršaj.

U preostalom vremenu bilo je puno borbe i želje, ali jednostavno, bez prave mogućnosti da se Gorica nekako vrati u ovaj susret. Jeličić je u nastavku pokušao sa zamjenama, na početku nastavka je umjesto Matavža ušao Lazarov, nakon rezultatskog zaostatak uveo je Leša i Gabriela Rukavinu, koji je prije dva dana stigao na posudbu iz Dinama, u finišu su par minuta dobili i Ilečić i Kapulica, ali u ovakvim uvjetima bilo kakva taktika je bila u drugom planu.

Gorica je ovim porazom nastavila crni niz, ovo je za Jeličićevu momčad bio peti u nizu, šesti u posljednjih sedam dvoboja. U idućem kolu na rasporedu je gostovanje na Opus Areni i bit će to prilika za pozitivan rezultat, jer niti Osijek ne briljira u posljednje vrijeme, a u ovom kolu su Zekićevi nogometaši izgubili u Puli.