°C 13

U Kurilovec ponovno stižu limači iz cijele Europe i daleke Australije: Kako je dobro vidjeti vas opet

16.06.2023.

Damir Žbulj

Na kurilovečkom Udarniku obavljaju se posljednji radovi i pripreme za još jedno izdanje tradicionalnog međunarodnog nogometnog turnira Alpas cup Grada Velike Gorice! Nakon dvije pandemijske godine turnir se lani vratio u ipak malo skromnijim okvirima, no, ove godine bit će to u punom sjaju 12. izdanje ovog velikog sportskog, ali i gospodarskog i društvenog spektakla u našem gradu.

"Kako je dobro vidjeti vas opet," iskreno nas je sve u Kurilovcu pozdravio Zdenko Sovina, jedan od organizatora, koji nam je u uvodu i najavio što nas sve očekuje u subotu i nedjelju, 17. i 18. lipnja, na sjajno pripremljenim terenima SRC Udarnik.

"Možda sam malo subjektivan, ali smatram da je ovo najveća sportska manifestacija na području Velike Gorice, a ovo je najveći turnir za U-11 uzrast u ovom dijelu Europe!"

U glavnom turniru nastupit će 40 ekipa U-11 limača, djece rođene 2012. godine i mlađih. Klubovi su podijeljeni u četiri skupine po deset momčadi, u grupnoj fazi natjecanja igra se po sistemu 'svatko sa svakim', a u nedjeljnim popodnevnim satima kreće razigravanje po kup sustavu od 32 momčadi. 

Pobjednik prve utakmice razigravanja ide u natjecanje za viši plasman sve do velikog finala, a poražena momčad u natjecanje za niži plasman. Veliko finale na rasporedu je u nedjelju od 20 sati.

Na ovogodišnjem izdanju turnira Alpas cup Grada Velike Gorice odigrat će se ukupno 228 utakmica na pet terena.

U našem gradu tako će se okupiti više 600 malih sudionika, uz njihove trenere, roditelje, ali i gledatelje, koji se u dva dana održavanja skupi i do tri tisuće, što je izuzetno respektabilna brojka.

Jedan od glavnih operativaca turnira je Vlado Stepanić, predsjednik NO NK Kurilovec i koordinator samog turnira, a istaknuo je kako je odražavanje Alpas Cupa Velike Gorice važno i za unaprjeđenje klupske Nogometne škole.

"No, jedan od glavnih ciljeva je i promocija i naše Velike Gorice i našeg Turopolja i nadam se da u punoj mjeri tome pridonosimo!"

"Lani smo se vratili nakon pandemijske pauze i bilo nam je teško vratiti se na željenu razinu kakvu smo imali prije. Želja nam je da nastavimo u tom pravcu i moramo naglasiti da smo uspjeli ponovno dovesti naše sportske prijatelje iz inozemstva."

U Turopolje stižu klubovi iz osam europskih država, iz Slovenije, Srbije, Rumunjske, Mađarske, Bugarske, Italije, Austrije i Njemačke te jedna čak iz daleke Australije. Turnir je putem HNS-a prijavljen i Uefi te se nalazi i na službenom kalendaru UEFA turnira mladeži.

Vrijedi istaknuti klubove kao što su Hellas Verona iz Italije, Red Bull Leipzig iz Njemačke, Sturm i LASK iz Austrije, Crvena zvezda, Partizan i OFK Beograd iz Srbije, Olimpija Ljubljana iz Slovenije, Transilvania Bistrita iz Rumunjske, akademija Carvalho Blause Budapest iz Mađarske, FC National iz Sofije te Subiaco AFC Perth iz Australije.

Na ovogodišnjem 'Alpasu' nastupaju momčadi gotovo svih najboljih hrvatskih klubova, od Dinama i Hajduka, koji brani naslov pobjednika, pa do Rijeke i Lokomotive te klubova s dobrom i poznatom školom nogometa – NK Croatia Zmijavci, NA Međimurje, Trnje, ONK Metković, Dubrava...

"Čast velikogoričkog sporta i ove godine brane domaćin NK Kurilovec i HNK Gorica te 'mali brežani' iz velike Male Bune i klinci iz novoosnovanog nogometnog kluba Velika Mlaka," dodao je Stepanić pa naglasio:

"Bit će to prilika i za prijateljsko druženje, a nakon toga i za odmjeravanje snaga na zelenom terenu!"

Proračun turnira je, nema tu nekakvih tajni, 27 tisuća eura i u odnosu na prošlogodišnji vidi se porast od pet tisuća eura. No, u to treba uračunati i porast cijene smještaja za sudionike i troškovi prehrane.

"Puno ekipa moramo zbrinuti, to je nekoliko stotina ručkova za djecu i njihove trenere u subotu i nedjelju. porast cijena nas, naravno, ne veseli, ali odlučili smo se na taj način i dalje organizirati ovaj turnir. Grad Velika Gorica je prvo pokroviteljsko ime i na čemu smo zahvalni. Drago nam je da nastavljamo tu tradiciju, kao što nam je drago i da nas Hrvatski nogometni savez prati, kao i Zajednica športskih udruga i saveza Zagrebačke Županije. Veseli nas kad se pojave novi sponzori pa nam je tako posebno drago da je s nama ove godine i Erste banka, ali i domaća tvrtka Agroturopolje – Arbori Cultura iz Pokupskog. Nikako se ne smije zanemariti i skroman, ali redovit i tradicionalan doprinos dijela velikogoričkih ugostiteljskih radnji, pizzerija i mesnica kao i tvrtke Mlin i pekare iz Siska," poručio je Stepanić.

Tvrtka Agroturopolje – Arbori Cultura zaslužna je za sanaciju igrališta u vrijednosti 13 tisuća eura, što je zaista za svaku pohvalu.

POSEBNA ZAHVALA SVIM VOLONTERIMA

Posebna zahvala ide brojnim volonterima, uključenima u brojne organizacijske radove, koji se brinu za uređivanje samih terena za igru, uređenje i čišćenje cijelog Udarnika, postavljanje klupa i stolova, postavljanje šatora, koji pomažu ekipama i njihovim trenerima, koji se brinu o čistoći, donose vodu i okrjepu, pripremaju hranu za male nogometaše te u konačnici brinu da cijelo natjecanja prođe u najboljem mogućem redu.

 

Veliku pomoć u provedbi turnira organizatori imaju i članovima i u roditeljima klinaca iz NŠ NK Kurilovec...

Još uvijek voditelj Nogometne škole Kurilovca, a sada već bivši trener i sportski direktor kluba Senad Harambašić brine se za sportski dio organizacije turnira: "Ponovno nas očekuje velik broj malih sudionika, njihovih trenera, roditelja, kao i samih gledatelja. Većina svih ekipa, njih 32, ostaje u Kurilovcu i nakon razigravanja po skupinama. Za pobjednički trofej borit će se 16 ekipa, a 16 ekipa ide u 'utješni turnir'."

"Dogovorili smo, u suradnji s NS Zagrebačke županije, ove godine angažirati i još kvalitetnije i iskusnije suce. Bit će to jedna nadogradnja."

Osim samog natjecanja cilj je da se i djeca međusobno druže i da im to bude jedna od lijepih i uspješnih epizoda u nogometnom razvoju...

"Mi smo praktički jedini turnir koji ne naplaćuje kotizacije, a to nam omogućuje naša Velika Gorica i razumijevanje čelnih ljudi našeg grada," dodao je Harambašić.

PADOBRANCI NA OTVARANJU


Tradicionalna atrakcija Alpas cupa Grada Velike Gorice je i spektakularno otvaranje, u kojem sudjeluju sve momčadi, a na kurilovečki travnjak se spuštaju atraktivni padobranci, koje će sa sobom donijeti hrvatsku zastavu, nogometnu loptu i zastave Grada Velike Gorice i NK Kurilovec.

Padobranci će biti odjeveni u prigodne, obljetničke dresove Kurilovca, koji ove godine slavi 75. rođendan.

Sve klupske aktivnosti su praktički usmjerene na obilježavanje tog velikog jubileja, što će završiti svečanom klupskom sjednicom, promocijom monografije i tradicionalnom Kurilovečkom noći!

Proglašenje pobjednika i najboljih pojedinaca, uz pjesmu i veselje svih okupljenih, još je jedna posebna atrakcija, a sve će završiti nezaobilaznim velikim vatrometom!

"Zahvaljujem se i gradonačelniku Ačkaru i svim medijima što nas prate. Cijela ta pozitivna atmosfera oko turnira nam je posebno bitna, a zajedno stvaramo jedan pozitivan imidž i za naš grad, ali i za našu tvrtku. Drago mi je da smo nakon nekih nesuglasica svi skupa našli zajednički jezik i da proslavimo taj nogometni praznik," poručio je Damir Golubić, vlasnik tvrtke VEGO SPORT d.o.o, koja je zastupnik sportske opreme Alpas.

Najavio je Golubić i neke veće planove, oko organizacije turnira koji bi uključivao i neke druge turopoljske klubove, koji bi bio jedan 'nogometni festival' u centru Turopolja i u kojem ne bi sudjelovali samo 'limači'...

Posljednje pripreme na Udarniku prolaze i pod budnim tajnice kluba i nove snage Kurilovca Ivane Piršer.

Svi smještajni kapaciteti u Velikoj Gorici za vrijeme trajanja turnira su puni, a pored djece u našem gradu će noćiti i njihovi roditelji te stručna pratnja. Za sve momčadi koje na turnir dolaze iz udaljenijih gradova u Hrvatskoj i iz inozemstva organizatori, pored doručka u hotelima, osiguravaju i jedan obrok pa za vrijeme trajanja turnira organizatori pripreme i serviraju gotovo 500 obroka za male nogometaše. Važna je to gospodarska komponenta, jer su, uz smještajne kapacitete, puni i ostali gorički ugostiteljski objekti i restorani.

Brojne naše nogometne zaljubljenike treba podsjetiti kako su na 'Alpasu', između ostalih, nastupali i Dominik Kotarski, Bartol Franjić, David Čolina, Dario Špikić, Niko Janković, Antonio Marin, Mateo Lisica, Lukas Kačavenda, Stipe Biuk, Marin Ljubičić, Roko Šimić, Roko i Martin Baturina, Joško Gvardiol...

Sigurno će i ove godine gledatelji uživati u potezima mladih nogometnih nada, od kojih će jednog dana neki nositi i dres Vatrenih!

SPECIFIČAN I NESALOMLJIV KURILOVEČKI DUH

Na Udarniku se svake godine u ova finalna dva dana okupi između dvije i tri tisuće gledatelja, a roditelji, bake i djedovi i svi ostali ljubitelji sporta i druženja neizostavan su dekor ovog sjajnog turnira. Samo finale nerijetko se igra pred više od tisuću posjetitelja, što je zaista jedna posebna uspomena za te male nogometaše. U gledalištu se svaki put može zapaziti i puno aktivnih i bivših nogometaša i ostalih sportaša. Lani je jedna od 'glavnih atrakcija' bio i naš proslavljeni gorički internacionalac i reprezentativac Ante Budimir, koji je s Hrvatskom krajem prošle godine osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Katru.

Lana Krunić Lukinić, privremena pročelnica Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti, koji obuhvaća i sport pohvalila je organizatore: "Već godinama slušam o 'Alpasu', pogotovo od svog kolege Zdenka, koji o turniru govori s tako velikim žarom. Podržavamo i dalje taj hvale vrijedan turnir, koji pozicionira naš grad na nogometnu kartu Europe i vi ste sigurno jedni od zaslužnih što je Velika Gorica proglašena gradom sporta."

Bez novčane pomoći Grada Velike Gorice i logistike ovaj turnir bi bilo možda i nemoguće organizirati.

"Moram izraziti zadovoljstvo svim ovim proljetnim aktivnostima u našem gradu. Održava se niz turnira, sportskih događanja. Ne samo ovdje u Kurilovcu, koji je svakako najkvalitetniji u ovom uzrastu. Ali igrali su se turniri i u Obrezini, Gradićima, Novom Čiču i hvala svima koji ulažu dio sebe i svog vremena da naša djeca imaju zanimaciju i da se mogu u svom gradu natjecati u sportu kojeg vole. Velika Gorica kroz niz događanja postaje grad u kojem se 'živi punim plućima', Alpas cup je jedan od bitnijih događanja, koji je postao jedan od simbola goričkog društvenog života."

"Svake godine ovdje vidim jedan napredak, a rijetko koji amaterski klub može s ovakvim budžetom napraviti jednu ovakvu manifestaciju za djecu, na vrhunskoj europskoj razini," poručio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

"Posebno me veseli što je ovo turnir za najmlađe, što ima i naših domaćih klubova, kojima će biti posebno iskustvo odmjeriti snage s klubovima kao što su RB Salzburg ili Dinamo i Hajduk. Od srca vam čestitam na organizaciji i imate apsolutnu podršku. Jednu ovakvu manifestaciju ćemo uvijek podržati, a ovakva priča ima i srce i dušu. Kurilovec ima jedan specifičan, nesalomljiv duh, što je pokazao kroz razna vremena i kroz svoju povijest. Kurilovec je zaista specifičan u našem turopoljskom kraju, ovo je jedna pozitivna priča i na tome vam još jednom čestitam."

"Drago mi je što, unatoč nekim sitnim nedoumicama, ipak došlo do turnira i što ste stavili interes djece ispred svega, što mogu veliki ljudi. Ostanite takvi, a podršku ćete i dalje imati za ovakvu lijepu priču!"

Ove godine ipak neće biti prijenosa uživo putem livestreama, jer u ova izazovna vremena ipak budžet to ne dozvoljava.

Pojasnio je to ispred organizatora Zdenko Sovina, klupski dopredsjednik, koji se 'potužio' i što ovaj turnir ipak nema veću podršku lokalnih gospodarstvenika: "Veliki nam je to problem. Skoro svi naši pokrovitelji, od Grada, HNS-a i zajednice sportskih udruga, su zapravo institucionalni pokrovitelji. Praktički niti jedan gorički gospodarski subjekt nam nije pružio ruku. Ne razumijemo zašto, ali očito svi imaju nekih svojih briga. Imamo ograničeni budžet pa onda je zato i ograničen popratni program."

Upravo zbog toga su se u klubu dugo lomili i oko naplate ulaza.

"Troškovi su sve veći i veći, ali na kraju smo zaključili kako ove godine ipak nećemo naplaćivati ulaznicu od dva eura. Imat ćemo na ulazu velike kutije za donacije i ako roditelji i naši gosti žele ubaciti koji euro, bit ćemo im jako zahvalni. Smatram da cijena od dva eura nije prevelika za cjelodnevni boravak na turniru. Bilo gdje drugdje sve se plaća i moramo svi zajedno prelomiti i shvatiti da, kako kažu Amerikanci, 'ne postoji besplatan ručak'. Ipak, ove godine neće biti ulaznica, ali ćemo prikupljati priloge i donacije. Ključno je pitanje zašto jedan ovakav zaista vrhunski turnir nije prepoznatljiv hrvatskom gospodarstvu i zbog toga smo malo žalosni," zaključio je Sovina.

Međutim, neće to umanjiti niti vrijednost, niti značaj, niti kvalitetu 12. izdanja Alpas cupa Grada Velike Gorice!

Nogometna uzbuđenja i glasni žamor vesele djece ostaju i dalje zaštitni znak Kurilovca, naše Velike Gorice i Turopolja!