°C 25

Lovrić 'golčinama' srušio Hajduk i odveo Goricu u povijesno polufinale Kupa

16.03.2021.

Damir Žbulj

Gorički nogometni san se nastavlja! Igrači Gorice pod vodstvom Siniše Oreščanina i njegovo stručnog stožera ostvarili su povijesni klupski uspjeh izborivši polufinale Hrvatskog nogometnog kupa!

I to na kakav način!

Deklasirali su splitski Hajduk s 3:0 te su pokazali kako su u ovom trenutku za klasu bolja i kvalitetnija momčad!

Apsolutno zasluženo!

Gotovo idealno su Goričani krenuli u dvoboj i u praktički prvoj akciji malo je nedostajalo da dođu do prednosti. Špikić je ubacio, Matar nije uspio pucati, a u posljednji tren Lovre Kalinić 'skida' loptu ispred Kalika.

No, nije trebalo dugo čekati za prednost domaćih. Kristijan Lovrić je dobio sjajnu loptu u prostor na lijevoj strani, obrana Hajduka bila je neodlučna, Todorović ga je pustio da se namjesti na svoju desnu nogu i s 20-ak metara raspara mrežu Hajduka. Sjajan je to bio pogodak, već toliko puta viđen na hrvatskim travnjacima.

Gosti u otvaranju dvoboja nisu bili previše opasni. Livaja je sredinom prvog dijela izašao ispred Banića, međutim, niti je uspio zabiti, a što je još i važnije, u začetku akcije bio je u zaleđu. Nekoliko minuta kasnije je i Velikogoričanin Čolina u izglednoj situaciji, no, Steenvoorden je dobro zaustavio prijetnju.

Šteta što Gorica nije uzvratila u samom finišu prvog poluvremena, kad je Lovrić pronašao Matara, kojem Mujakić blokira udarac. Nažalost, senegalski napadač odlučio se na realizaciju, umjesto da je povratnom loptom pronašao Lovrića i velika prigoda otišla je u nepovrat.

Oreščanin se na poluvremenu odlučio na jednu zamjenu i nervoznog Kalika, koji je već zaradio javnu opomenu i napravio nekoliko oštrih prekršaja zamijenio je ofenzivcem Nimelyjem, što je bio i dobar znak koje su namjere Gorice u nastavku.

Na samom početku drugog dijela ponovno je Lovrić u prvom planu, odlučio se za još jedan dalekometni pokušaj, ali lopta od bloka odlazi malo pored vratnice.

Hajduk je u veliku prigodu imao u 50. minuti, Atanasov je vrhunski izveo slobodan udarac s 20-ak metara, ali je Banić još bolje izvukao loptu iz svog gornjeg lijevog kuta.

Majstorski, baš kao što je to godinama radio i Kristijan Kahlina.

Nakon toga su Goričani preuzeli inicijativu i krenuli pokušati povećati prednost. Dobra akcija Lovrića i Nimelyja završila je nepreciznim pokušajem strijelca prvog gola. Samo minutu kasnije Lovrić izvodi korner s lijeve strane, lopta dolazi do Suka na drugoj vratnici, no, Kalinić je spektakularnom intervencijom nogom spasio svoje suigrače.

Hajduk je pola sata prije kraja uspio pogoditi mrežu Banića, ali ipak nije bilo promjene rezultata zbog zaleđa. Odlično je pucao Atanasov, a loptu je na putu prema golu zaustavio Livaja, koji je bio u zaleđu. U nastavku akcije Dolčekov pogodak opravdano nije priznat.

Oreščanin je ubrzo morao napraviti još jednu zamjenu, zbog problema s ozljedom Steenvoorden je morao napustiti travnjak, a na njegovo mjesto ušao je Nasiru Moro.

Opasno je pred vratima Gorice bilo u 78. minuti, kad je Livaja odlično krenuo u solo prodor, ali završni udarac nije bio dovoljno precizan.

I onda, konačna odluka!

Sjajna akcija, u kojoj su sudjelovali i Musa i Dvorneković i Matar i asistent Nimely, a lopta dolazi na rubu šesnaesterca do majstora Lovrića...

Fantastičan udarac završio je u mreži Hajduka, za veliko slavlje i potvrdu povijesnog uspjeha Gorice!

Jedina je šteta što to nogometaši turopoljskog prvoligaša nisu mogli proslaviti zajedno sa svojim navijačima i svim turopoljskim ljubiteljima nogometa na Gradskom stadionu!

Šlag na torti ove još jedne nogometne partije za pamćenje stavio je Sylvanus Nimely, koji ovaj put nije želio uposliti Lovrića nego se odlučio sam završiti posao i Kalinić je i treći put morao po loptu u mrežu!

Šesti je ovo poraz Hajduka u Velikoj Gorici, najslađi do sada!

"Zahvala svima, pogotovo igračima i stručnom stožeru! Napravili smo jako dobru pripremu utakmice, dečki su stvarno reagirali na fantastičan način i sve stvari koje smo analizirali to se vidjelo na terenu. I lopta te onda na kraju nagradi. Jako lijepa tri gola smo zabili," rekao je nakon susreta trener Oreščanin.

Kristijan Lovrić istaknuo se s dva fantastična pogotka, no, cijela momčad ima zasluge za ovu pobjedu. Od vratara Banića, koji nas je natjerao da već pomalo i 'zaboravimo' Kristijana Kahlinu, pa do onog zadnjeg igrača s klupe ili čak svih onih koji nisu stali u kadar za ovu utakmicu.

"On je taj kojeg momčad već dulje vrijeme 'izbacuje' u prvi plan. On je to vratio i jako dobrim učinkom u obrambenoj fazi. Nije takav bio u subotu, imali smo sastanak, upozorili smo ga na te stvari i nagrada je došla kroz ta dva pogotka. Jako mi je drago zbog njega!"

"Nitko sretniji od nas da imamo takav kadar. Malo ćemo se proveseliti, sutra se 'rekuperati', a onda od petka ide priprema za Dinamo, za novu veliku utakmicu," najavio je Six pa dodao:

"Veselimo se toj utakmici. Bit će fora, jer kao što smo i protiv Hajduka igrali prov u prvenstvu, tako će nam i sada protiv Dinama prvenstveni ogled biti uvertira i priprema za taj okršaj u Kupu!"

Oreščaninova momčad polufinale igra na Maksimiru kod Dinama, a veliko finale igra se upravo na velikogoričkom Gradskom stadionu!

 

HRVATSKI NOGOMETNI KUP, 1/4 finala:
HNK GORICA - HNK HAJDUK SPLIT 3:0 (1:0)
Strijelci: Lovrić 9', 82', Nimely 88'

HNK GORICA: Banić - Musa, Steenvoorden (od 61. Moro), Jovičić, Krizmanić - Babec (od 81. Pršir), Suk - Špikić (od 71. Dvorneković), Kalik (od 46. Nimely), Lovrić - Matar. Trener Siniša Oreščanin.
HNK HAJDUK: Kalinić - Vušković, Simić (od 77. Jurić), Mujakić - Todorović, Atanasov, Fossati, Čolina - Dolček (od 66. Jakoliš), Livaja - Jairo (od 86. Biuk). Trener Paolo Tramezzani.