°C 7

Jakir za ZG Prsten: Goricu smatram svojim 'djetetom', ponosan sam na sve što sam napravio!

25.02.2020.

Damir Žbulj

Sergej Jakirović zaista je u svakom pogledu ostavio izuzetno dubok trag u velikogoričkom nogometu! Na klupu HNK Gorica stigao je iz drugoligaša Sesveta u izuzetno osjetljivom trenutku, neposredno prije početka priprema za povijesnu prvoligašku sezonu, no, pokazao se kao pun pogodak i tim je veće razočaranje kod navijača njegovim odlaskom.

U četiri utakmice proljetnog dijela sezone Gorica nije postigla pogodak, remizirala s Osijekom i Rijekom, gubila od Dinama i Hajduka, ali nakon svega što je u proteklih godinu i pola dana dao klubu nije dobio podršku Uprave i priliku da u narednim utakmicama pokuša vratiti momčad pobjedama...

"Pomiješani su osjećaji, moram priznati. S jedne strane sam jako ponosan na sve što sam napravio s ovom momčadi, sa svojim stožerom. S druge strane sam miran jer sam radio najpoštenije što sam mogao. Trudio sam se svaki dan biti maksimalno posvećen i ja još uvijek imam energije i strasti nastaviti ovaj posao...

"No, moram poštivati predsjednika, koji također mora donositi teške odluke. Rekao sam mu kako će vrijeme pokazati je li bio u pravu ili ne," istaknuo je u razgovoru za ZG Prsten sada već bivši trener turopoljskog prvoligaša.

-->> Litavci dovode Litavca na klupu Gorice

Već u utorak će Gorica dobiti novog trenera...

"Velika mi je satisfakcija što je predsjednik Črnko rekao 'odlučio sam raskinuti ugovor, ali sam možda pogriješio i možda ću te zvati za mjesec, dva ili tri'...

"Naglasio sam kako je ovo doviđenja, a nije zbogom i kako se naši putevi mogu susreti još 100 puta. Ali, to je normalno u sportu, to je takav posao."

Jakirović je Goricu prošle sezone vodio do pete pozicije i praktički se do posljednjeg kola borio za Europu, koja je ove sezone, s obzirom na odlaske i dolaske igrače te aktualni kadar možda i preveliki zalogaj. Ipak, predsjednik Črnko i sportski direktor Nikoličius i litavski investitori imaju i dalje istu ambiciju.

"Kad se okrenem iza sebe, kad sam pogledao neke statistike, stvarno sam ostao zapanjen i mogu biti ponosan na sve što sam napravio u Gorici."

"Kad se pogleda s distance, kad sam prihvatio poziv u klub, puno ljudi me zvalo i pitalo jesam li lud, kako su oni novaci, kako ću brzo 'izgorjeti' i kako neću ovdje ostati dugo. Mislim kako samo bio hrabar i imao sam svoju viziju kako bih oblikovao momčad i kako bih izgradio svoj stil. Mislim da sam apsolutno pogodio s dolaskom, jer tko ne riskira taj ne profitira."

"Ponavljam, ovo je takav posao, ali kad pogledam da sam na klupi bio 616 dana to je stvarno velika brojka u odnosu na trendove u hrvatskom nogometu. Nisam išao za novcima, išao sam da napravim pravi posao, da se afirmiram i etabliram u hrvatskom trenerskom prostoru i mislim kako sam u tome apsolutno uspio," poručio je Jakirović.

Naravno, neke stvari bi promijenio, a posebno žali za ovosezonskim ispadanjem iz Kupa, nakon što je na spektakularan način preko Hajduka ušao u četvrtfinale.

"Jako mi je žao, bez obzira na to što je ulazak u četvrtfinale najveći uspjeh u klupskoj povijesti. Žao mi jer mislim da smo mogli proći. To su takvi trenuci u nogometu, nedostajalo je sreće, Slaven Belupo je zasluženo pobijedio i prošao dalje. Za time najviše žalim."

"Osim s Dinamom i S Lokomotivom sa svim drugim klubovima imamo pozitivan skor. Na svim ostalim stadionima smo slavili, od Poljuda i Gradskog vrta do Rujevice. Što je zaista velika, velika stvar. Ima klubova iz velike četvorke koji nisu godinama pobjeđivali na Poljudu ili Rujevici. To je neka tradicija i nitko ne zna koliko je teško na tim travnjacima uzimati bodove."

Jakirović je tražio maksimalno zalaganje od svojih igrača, a svi su od njih dobili priliku za dokazivanje...

"Momčad je pokazala karakter nebrojeno puta. Igračima sam zahvalan, a oni će se sami prepoznati koji su najzaslužniji za to. Uvijek ima zadovoljnih, nezadovoljnih ili ljutih, ali mislim kako sam bio super korektan i da sam svima dao šansu. Doslovno su svi igrali, a netko je tu šansu iskoristio, a netko nije. Vrijeme će u konačnici pokazati gdje će ti igrači završiti, a gdje ću u konačnici biti ja!"

Posebne zahvale išle su i navijačima, ali i ljudima u klubu s kojima je svakodnevno surađivao.

"Zahvaljujem se apsolutno svim navijačima, Bobiju koji je bio na svakom treningu, svima u klubu, od čistačica, Peveca, ravnatelja Barukčića pa do Filipa i Igora koji su mi bili na usluzi doslovno 24 sata u dana i sedam dana u tjednu. Mislim kako sam i ja bio jednostavan za suradnju. Veliko hvala svima, Gorica u meni ima velikog navijača, jer kao što sam već rekao, Goricu smatam svojim nogometnim djetetom!"