°C 14

Velikogoričanin David Čolina u Bundesligi

15.01.2023.

Damir Žbulj

Velikogoričanin David Čolina svoju će nogometnu karijeru nastaviti u redovima njemačkog Bundesligaša Augsburga, nakon što je protekle tri i pol godine proveo u splitskom Hajduku.

Čolina je krenuo iz Gorice i Hrvatskog dragovoljca, ali je već s devet godina prešao u Dinamo, gdje je razvio svoj potencijal, iako za seniorsku ekipu aktualnih hrvatskih prvaka nije odigrao niti samo jedan službeni susret.

U Nogometnoj školi Dinama proveo je ukupno devet godina i 2018. godine je za više od milijun eura prešao u Monaco.

Za Hajduk je ovaj 22-godišnji lijevi bek upisao 109 službenih nastupa, a zabio je i tri pogotka te je upisao isto toliko asistencija.

David je s Hajdukom lani osvojio Hrvatski nogometni kup, a sada su pred našim mladim hrvatskim nogometnim reprezentativcem novi izazovi, na puno većoj razini.

"Htio bih se zahvaliti cijelom klubu na predivne, skoro četiri godine. Od suigrača s kojima sam igrao, do svih ostalih zaposlenika koji možda nisu toliko vidljivi, ali puno znače za Hajduk. Zahvaljujem se i navijačima jer su bili uz nas, bodrili nas u dobru i zlu. Kad nam je njihova podrška trebala uvijek su bili uz nas. Mojim suigračima, navijačima, Upravi kluba, želim puno sreće i veselja u nadolazećem razdoblju i da se u petom mjesecu slavi još luđe i jače nego što je to bilo prošle godine kad smo osvojili Kup," ovim riječima Čolina se oprostio od Hajduka.

 

Čolini je ovog ljeta isticao ugovor, a prema neslužbenim informacijama Hajduk će u ime odštete dobiti tek 300 tisuća eura, iako je za njegov dolazak prije tri godine platio 700 tisuća eura.

U Hajduku se dokazao kao izuzetno koristan igrač, koji može igrati na nekoliko pozicija u momčad, od svoje standardne uloge na lijevoj strani pa do sredine veznog reda ili desnog krila ili beka.

David je i aktualni hrvatski U-21 reprezentativac, koji je za našu mladu selekciju pod vodstvom Igora Bišćana debitirao još 2019. godine, dok je tek napunio 19 godina. Bio je dio U-21 reprezentacije i na prošlom Europskom prvenstvu, a sudjelovao je i u nedavnim dodatnim kvalifikacijama te je ponovno izborio

"Augsburg je za mene sjajna prilika. Nakon dosta dobrih razgovora siguran sam da je ovo pravi korak. Želim što prije upoznati suigrače i uklopiti se u momčad," rekao je na predstavljanju, a već je i debitirao za svoj novi klub, u prijateljskom dvoboju protiv Wolfsburga Nike Kovača.

Za Augsburg su zaigrala još trojica Hrvata, 19-godišnji Franjo Ivanović i Daniel Katić te napadač Dion Drena Beljo, koji je prije nekoliko dana u klub stigao iz Osijeka. U sastavu Wolfsburga je bio Bartol Franjić.

Na ljestvici Bundeslige Augsburg se nalazi na 14. mjestu s 15 bodova, jednim više od opasne zone i mjesta koje vodi u dodatne kvalifikacije za ostanak te dva više od zone ispadanja u kojoj je Bochum.