°C 7

Velika Gorica je Splićanima neosvojiva tvrđava: Cijelo smo vrijeme vjerovali da se možemo vratiti

04.10.2020.

Damir Žbulj

Velikogorički Gradski stadion neosvojiva je tvrđava za nogometaše Hajduka, bilo da turopoljskog prvoligaša treniraju Sergej Jakirović ili Valdas Dambrauskas, bilo da Hajduk s klupe vode Zoran Vulić, Siniša Oreščanin, Damir Burić, Igor Tudor ili sada Hari Vukas...

Splićani su i peti puta u nizu poraženi napustili travnjak velikogoričkog Gradskog stadiona, a ovaj put su i doslovno pokisli, jer je pred sam kraj utakmice u naš grad stigla oluja, koja je otpuhala i razmočila sve nade nekadašnjih 'majstora s mora' u pozitivan ishod ovog dvoboja...

Naravno, pomogla su i dva Kristijana, kapetan Kahlina spektakularnom obranom penala Jairu u nevjerojatnoj desetoj minuti sudačke nadoknade, ali i sjajni Lovrić, koji je hladnokrvno, iz drugog pokušaja, realizirao kazneni udarac što je donio izjednačenje i pokrenuo preokret za novu pobjedu!

"Prvo poluvrijeme je Hajduk bio bolji suparnik, u potpunosti su nas nadigrali. U svlačionici smo se sabrali, bilo je dosta tiho, znali smo da smo igrali loše, ali smo u nastavku sasvim zasluženo okrenuli utakmicu u našu korist," rekao je odmah nakon poznatog slavlja u svlačionici Kristijan Kahlina, najveći, ali tek jedan do junaka ove utakmice.

NEMA SRETNIJE OSOBE OD MENE

Ključan savjet prije trenutka odluke dao mu je - Lovrić.

"Nikad mi nije teško priznati, ali imao sam pravu pomoć svog 'cimera' Kristijana Lovrića. Trebalo mi je drugo mišljenje, nekog tko ne razmišlja o penalima poput mene. Pitao sam ga gdje da se bacim, rekao mi je u svoju lijevu stranu i poslušao sam ga. Inače se oko tih stvari ne savjetujem, ali ovaj put sam odlučio drugačije i pomoglo mi je. Neopisiv je osjećaj, u 100. minuti obraniti penal Hajduku i pobijediti. Nema sretnija osobe od mene!"

Kiki je svoj peti pogodak sezone, kojim se na vrhu najboljih topnika HT Prve lige izjednačio s Mudrinskim, zabio iz ponovljenog penala, nakon što je VAR evidentno utvrdio kako se Posavec prije izvođenja micao s gol linije...

"Dugo nisam promašio penal i kroz glavu je prošlo puno toga. Kad sam vidio da će se ponoviti još i Mudrinski došao i pitao je li želim opet pucati. Naravno da sam želio. Čak i na treningu se rijetko dogodi da mi Kahlina dva puta obrani. Bio sam uvjeren da ga neće ponovo zaustaviti, koliko god da je to stresna situacija za igrača. Hvala Bogu, zabio sam i malim dijelom pomogao ekipi. Bez obzira na sve, Kahlina uzima sve zasluge, za sve što je obranio. Penal je bio samo 'šlag na torti'!"

 

DOK JE PRAVDE...

Kapetan je pohvalio borbu za pravednije suđenje u hrvatskom nogometu.

"Mislim kako je VAR vrhunska stvar u nogometu! Nama bi drugo gol bio poništen zbog zaleđa, a vidjelo se na kraju da je sve bilo čisto. Kod penala možda ne bi bio dosuđen niti prekršaj, a na kraju je bio i dosuđen i ponovljen. Dok je pravde i ovakvih odluka, bile one kontra nas ili za nas, mislim da je to najpoštenije. Hvala Bogu da imamo VAR, jer on nogomet diže na jednu višu razinu pravednosti!"

Barem do nedjeljne utakmice Dinama u Varaždinu, Gorica je na vrhu prvenstvene ljestvice sa 16 bodova, tri više od aktualnog hrvatskog prvaka, koji ima i dva odigrana susreta manje. Osijek je nakon sedam kola također na 13 osvojenih bodova...

Hajdukovcima je ovo bio drugi poraz u posljednja tri dvoboja, nedavno su se oprostili od Europe i ponovno gube korak u borbi za najviše pozicije.

"Čestitam stvarno cijeloj ekipi na ovoj pobjedi. Zaista smo pokazali jedno veliko zajedništvo, karakter i 'muda'. Jer poslije 0:1, protiv Hajduka koji je dobro ušao u sezonu i koji stvarno igra dobar nogomet, vratiti se ovako, okrenuti rezultat i pobijediti 2:1 mislim kako se svi možemo složiti da nije mala stvar. Napravili smo opet podvig i dokazali smo svima koji sumnjaju u nas da smo zasluženo tu gdje jesmo. Garantiram da ćemo tu i ostati i da nam mogu samo gledati u leđa," zaključio je za kraj Lovrić.

"Mislim da je bila nevjerojatna utakmica! Bilo je drame u zadnjim minutama, penala, crveni karton..."

"Obje ekipe su mogle do pobjede. Kad netko vidi kako se razvijala utakmica i penal Hajduka u sudačkoj nadoknadi pomisli da je možda najpravednije da je završilo neriješeno, ali ja ne mislim tako. Zaista smatram kako su moji igrači zaslužili ovu pobjedu zbog svega što su pokazali u drugom poluvremenu," posebno je naglasio trener Dambrauskas pa dodao:

"Utakmica je zaista bila jako teška, pogotovo u prvom dijelu. Nismo imali pravi ritam, stvarno nismo ušli u utakmicu kako smo željeli. Mogli su nas 'uništiti', ali nakon pola sata smo se počeli buditi, stvorili smo nekoliko situacija i stvarno je šteta kako smo skrivili penal prije poluvremena. Neposredno prije mogli smo mi povesti."

Litavski stručnjak zahvalio je svim navijačima Gorice: "Bila je to poslastica za gledatelje i stvarno moram zahvaliti svima koji su došli na utakmicu i koji nas prate i bodre."

 

 

"U drugom poluvremenu smo napravili nekoliko izmjena, adaptirali smo se, a cijelo vrijeme smo vjerovali da se možemo vratiti. Naporno radimo i imao to samopouzdanje i vjeru da u svakom trenutku možemo zabiti. I baš se to dogodilo. Njihov crveni karton nam je pomogao, ali u nastavku smo bili puno bolji."

"Imali smo sreće, ali sretni smo što imamo Kahlinu! Još jednom je pokazao koliko je odličan vratar. No, to je njegov posao i sjajno je što je to pokazao u ovakvim trenucima," istaknuo je strateg Gorice.

U idućem kolu, nakon reprezentativne pauze, na rasporedu je derbi s Dinamom na Maksimiru (18. listopada), ali prije svega u srijedu Goričane čeka izuzetno važan dvoboj kod drugoligaša Sesveta, za plasman u osminu finala Hrvatskog nogometnog kupa. U ovoj sezoni jedinstvena je prilika za dodatni iskorak, a zašto ne probati dogurati i do finala. Ova ekipa ima potencijala za to!

"Ne razmišljam tako daleko. Prije svega, imamo izuzetno važnu utakmicu u srijedu u Kupu. Ne možemo sada misliti o Dinamu nego se moramo koncentrirati na gostovanje kod Sesveta. Već u nedjelju počinjemo s pripremom kako bismo odigrali dobru utakmicu u srijedu," zaključio je za kraj.

Savršen je pogled na prvenstvenu ljestvicu jer Gorica je barem do nedjeljnog gostovanja Plavih u Varaždinu sama na vrhu HT Prve lige! Još je bolji osjećaj kad se zna da su košarkaši Gorice pod vodstvom Josipa Sesara nakon slavlja nad Zadrom jedina neporažena momčad i lider hrvatskog prvenstva.