°C 4

Špikić u otvaranju polufinala šokirao Dinamo, desetorica Goričana hrabro pala tek u produžecima na Maksimiru

29.04.2021.

Damir Žbulj

Tek nakon produžetaka nogometaši Gorice završili su ovosezonsku avanturu u Hrvatskom nogometnom kupu. Zaustavljeni su sa 4:1 u povijesnom polufinalu kod Dinama pa će ipak Plavi protiv Puljana igrati za Rabuzinovo sunce u Velikoj Gorici 19. svibnja.

Otvaranje susreta nije moglo biti bolje, već u trećoj minuti Matija Dvorneković, koji je ponio i kapetansku traku u ovom dvoboju, oduzeo je jednu loptu na suparničkoj polovici, Hamad je odlično proigrao natrčalog Špikića, koji pod pritiskom dvojice Dinamovaca pak majstorski pogađa u sam kut. Još jednom je Špika pogodio u mrežu svog budućeg kluba...

 

Dinamo je u dvoboj krenuo bez Ademija i Majera i to se vidjelo na terenu. Izostanak Suka, Lovrića, Kalika i Steenvoordena kod Gorice nije se praktički niti primijetio i naš turopoljski prvoligaš bio je apsolutno ravnopravan suparnik u prvom poluvremenu. Mogla je Oreščaninova momčad u 34. minuti i povećati prednost, Hamad je oduzeo loptu Čabraji, ušao je u kazneni prostor, nije dobro pucao, ali na odbijenoj lopti katastrofalno je reagirao Matar i velika prilika otišla je u nepovrat.

 

 

Domaćin se na poluvremenu dodatno 'galvanizirao', ušli su naravno i Ademi i Majer i sve se promijenilo u nekoliko minuta. Prvo je spektakularno iz daljine pogodio Josip Mišić, a onda je i Cheick Keita nesmotreno dobio drugi žuti karton i ostavio desetoricu Goričana da se bore s nadmoćnijim suparnikom.

Izdržala je Gorica sve do kraja regularnog vremena, ali u produžecima nije imala šansi.

Prvo je Kristijan Jakić, gotovo na isti način kao i Mišić, fenomenalno pogodio s više od 20 metara. Banić je i ovog puta bio apsolutno nemoćan.

U drugom produžetku Dinamo je zaključio posao, prvo je zabio Majer, a nakon njega u samoj završnici i Ademi i to je možda i najveće priznanje za Goricu. Jedan europski Dinamo je golovima svojih najboljih igrača tek u završnici drugog produžetka uspio slomiti otpor desetorice Goričana.

"Nemam riječi hvale za igrače. Zaslužuju sve pohvale, stvarno smo ostavili sve na terenu, koliko god to bila floskula. 'Presjekao' nas je početak drugog poluvremena, pričali smo o tome, pripremali smo se za to, ali oni su zabili eurogol i poslije toga je došao taj nesretni crveni karton, koji usmjeri cijelu utakmicu."

"Prvo poluvrijeme je bilo baš kao što smo i zamišljali. Sve smo ispoštivali što smo se dogovorili i iz ove utakmice mogu izvući više pozitivnih nego negativnih stvari. Igrali smo od 49. minute pa do kraja produžetaka s igračem manje, a to je na ovu kvalitetu Dinama gotovo nemogući napor," naglasio je nakon ispadanja iz Kupa trener Oreščanin.

Turopoljski prvoligaš ostvario je uspjeh za pamćenje, po prvi puta je ušao među četiri najbolje ekipe u Kupu.

"Znali smo još u prvom poluvremenu da nam treba taj drugi gol, tada bismo se mogli nadati prolasku. Nažalost, nismo ga postigli i Dinamo je svojom kvalitetom to okrenuo. U jednoj utakmici dva dobra takmaca odlučuju detalji, a pogotovo kao što je crveni karton. Imali smo dobro iskustvo protiv Lokomotive prije nekoliko dana, kad smo također ostali s desetoricom i dobro to odradili. Jako smo se dobro branili do tog drugog gola..."

"Na kraju, Dinamo je zabio i čestitke na prolasku u finale!"

"Ne možemo biti nezadovoljni, uvjeren sam da će igrači kad prespavaju mogu biti zadovoljni i ponosni kako su odigrali," dodao je Oreščanin.

Sada se maksimalno treba usredotočiti na završnicu prvenstva, posljednjih pet kola i veliku borbu za izlazak u Europu.

"Neće nam biti lako u Puli. Ali, na muci se poznaju junaci. Veseli me da smo nakon one 'mini-krize', gdje smo tražili hijerarhiju u ekipi nakon toliko izostanaka, ipak dobili samopouzdanje. Mislim da smo ostali 11 na 11 da bi to bila izuzetno otvorena utakmica do kraja. Nadam se da će nam se sve vratiti onda kad će nam možda i najviše trebati," zaključio je strateg Goričana.

Ostaje žal što se nije napravio i taj dodatni iskorak, ali nema vremena za 'plakanje', jer već u nedjelju je na rasporedu gostovanje kod Istre 1961, a do kraja sezone trebat će svim silama obraniti poziciju koja vodi u Europu.